Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все

...
Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Можем да издържим 500 новозаразени дневно, обсъждаме ограничения за най-рисковите |

" Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени на ден. Все още имаме огромен запас, само че това не значи, че няма да има области в сериозно положение. Сега са заети 14-15% от плануваните за ковид болнични кревати. Обсъжда се и ограничението на хората от най-рискова група ". Това съобщи в студиото на NOVA основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Какви са вероятните сюжети

" Най-меката алтернатива за възрастните хора би била да се вкарат часове, през които те да могат да излизат. Втората би била те да вършат това единствено на несъмнено разстояние от вкъщи си. Третата, която е малко евентуална, е цялостната им изолираност ", добави той.

Кунчев добави, че всички ограничения за предотвратяването на болест у нас са на масата и се разискват. Ясно било, че в случай че други страни вкарат строги ограничения това можело да се случи и в България.

По думите му при всяка болест като COVID-19 по-строгите ограничения се постановат в самото начало. Смятам, че налагането на нови ограничавания не е толкоз значимо, колкото спазването на тези които към този момент са в действие ", съобщи той.

Ръст в Европа

Според основния здравен контрольор растежът на заболеваемост е общовалиден за цяла Европа и не се случва единствено у нас. Той добави, че към 20% от позитивните в България имат потребност от здравна грижа, а към 5% - интензивни грижи.

За следващ път Кунчев акцентира, че най-важното е персоналното съзнание на всеки от нас. " Ако ние сами не бъдем деликатни и не поставим старания, с цел да се предпазим, никакви ограничения няма да ни оказват помощ ", сподели той.

Как става заразяването

Епидемиологът обясни, че болестта става два дни преди поява на признаци и пет дни по-късно . За да се заразим, трябвало да има струпване на несъмнено количество вирус.

Новите комбинирани проби

Той разкри и детайлности за новините комбинирани проби, които ще бъдат по-бързи и евтини, към 20-25 лева С тях ще може може да се дефинира за 20-тина минути дали си болен от грип или от COVID-19. Този тест ще може да се прави не в лаборатория, а в кабинета на персонален доктор.

Лекарства

Кунчев изясни, че ще получим 2500 флакона " Ремдесивир " по линия на Европейски Съюз, а към 3000 флакона към този момент са разпределени и всички лечебни заведения имат от тях. " Един флакон " Ремдесивир " коства 700 лева, а за лекуване на един болен се употребяват сред 5 и 10 флакона ", изясни още Кунчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР