Дълго време астрономи смятаха, че един конкретен обект, разположен едва

...
Дълго време астрономи смятаха, че един конкретен обект, разположен едва
Коментари Харесай

Най-близката до Земята „черна дупка“ не е това, което си мислехме

Дълго време астрономи смятаха, че един съответен обект, ситуиран едвам на 1120 светлинни години от Земята, е черна дупка. Всъщност обаче е нещо много по-различно – двойна звездна система, при която едната звезда изсмуква живота на другата.

Благодарение на това изобретение експертите ще могат да проучат по-подробно по какъв начин тъкмо еволюират този вид звездни „ вампири “.

По начало самата концепция, че може да става дума за черна дупка, е спекулативна и се основава главно на няколко непотвърдени догатки.

Когато HR 6819 е открит за първи път през 80-те години на предишния век, астрономите считат, че става дума за бързо въртящ се обект, наименуван Be звезда. Допълнителни изследвания, осъществени върху неговата светлина, разкриват, че наоколо до него има различен обект, който се завърта към него един път на всеки 40 дни.

Преди две години откриватели от Европейската южна обсерватория декларират, че Be звездата потреперва доста по-често, в сравнение с би трябвало. Според тях съществува невидима маса (т.е. трети обект), която оказва въздействие.

Впоследствие други изследвания отхвърлят хипотезата за черна дупка и споделят, че евентуално става дума за специфична двойка звезди.

Кой е прав? Екип от откриватели, включващ учени от първичния екип от Европейската южна обсерватория, взема решение да ревизира.

Основната разлика сред двата сюжета е обвързвана с пространството. Ако съществува трети обект – невидима черна дупка, ярка звезда от основната поредност и лъчиста Be звезда – дистанцията, отделящо двата сияещи обекта, ще е доста.

Ако обектите са единствено два, те ще са разграничени от напълно малко разстояние.

За да ревизират защо тъкмо става дума, откривателите употребяват Много огромния телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория и инструмента за сравняване на светлината VLTI.

Инструментите на VLT откриват, че нищо не свети блестящо на по-широко разстояние от към 100 милиарксекунди. VLTI пък удостоверява, че звездите се намират една до друга, единствено на 1 милиарксекунда.

С други думи, това значи, че наличието на черна дупка не е належащо – това са просто две елементарни звезди в бинарна връзка. Обикновени обаче не значи скучни. Една от звездите е изсмукала цялата атмосфера на своя сътрудник – съвсем като галактически върколак.

„ Изключително мъчно е да се натъкнем на сходна фаза в нейния край, защото тя е извънредно къса – споделя водещият откривател Абигейл Фрост, астрофизик от Льовенски католически университет в Белгия. – Това прави нашите открития, свързани с HR 6819, изключително вълнуващи, защото това е идеалният кандиат за изследването на метода, по който този вампиризъм въздейства на еволюцията на солидните звезди и след това на образуването на обвързваните с това явления като гравитационни талази и бурни свръхнови. “

Изследването е оповестено в Astronomy & Astrophysics.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР