Когато през 2022 г. изпрати космическия си апарат ДАРТ (DART)

...
Когато през 2022 г. изпрати космическия си апарат ДАРТ (DART)
Коментари Харесай

Сблъсъкът с космически апарат на NASA е променил формата на астероида Диморфос

Когато през 2022 година изпрати галактическия си уред ДАРТ (DART) да се удари в метеорита Диморфос (Диморф), НАСА показва, че е допустимо да се промени траекторията на небесен обект, в случай че е належащо, с цел да се отбрани Земята. Оказва се, че този конфликт е трансформирал освен траекторията на метеорита, само че и неговата форма, съобщи Ройтерс.

Астероидът, който преди срещата с ДАРТ приличаше на " малко по-пухкава в талията "  топка, в този момент по-скоро прилича любеница - или, казано на механически език, триаксиален (триосен) елипсоид, оповестяват създателите на актуалното проучване.

" Преобладаващото разбиране е, че Диморфос е рехаво струпана агломерация от парчета, вариращи от прахуляк до трошляк и камъни, написа Българска телеграфна агенция. Следователно здравината му е много дребна, което доста по-лесно разрешава дисторция, в сравнение с при твърдо монолитно тяло ", споделя Стив Чесли от Лабораторията за реактивно придвижване (JPL) на НАСА в Калифорния и съавтор на проучването, оповестено в списание Planetary Science.

" Промяната на формата е толкоз трагична заради състава на отломките ", споделя навигационният инженер от JPL и водещ създател на проучването Шантану Найду. " Измервайки орбитата на Диморфос преди и след удара, успяхме да заключим смяната във формата на метеорита в резултат на конфликта с ДАРТ ". 

Диморфос е дребна луна на Дидимос (Дидим), определян като непосредствен до Земята метеорит. Мисията ДАРТ (DART - Double Asteroid Redirection Test) употребява галактически уред за използване на кинетична мощ, с цел да избута небесен обект, който в противоположен случай би могъл да се сблъска със Земята. 

Диморфос и Дидимос не съставляват действителна опасност за нашата планета. Космическият уред се удари на 26 септември 2022 година със скорост към 22 530 километра в час в Диморфос - метеорит с ширина към 170 метра, намиращ се на към 11 милиона километра от Земята. Диаметърът на по-големия метеорит Дидимос е към 780 метра.

Сблъсъкът с ДАРТ, при който скални парчета от метеорита полетяха в космоса, също по този начин промени орбиталния път на Диморфос към Дидимос, правейки го елиптичен вместо кръгообразен, както и орбиталния му интервал - времето, което му е належащо, с цел да приключи една обиколка, означават учените.

Те са открили, че на Диморфос към този момент му трябват 11 часа, 22 минути и 3 секунди, с цел да приключи една обиколка или с 33 минути и 15 секунди по-малко, в сравнение с преди конфликта.

Преди това учените откриха, че орбитата на метеорита се е трансформирала, като новото проучване предлага най-точните данни за това.

Чесли изяснява, че орбиталният интервал на метеорита е траял да понижава постепенно през седмиците след удара. 

Средното орбитално разстояние сред Диморфос от Дидимос в този момент е към 1152 метра или с към 37 метра по-малко, в сравнение с преди конфликта, демонстрира проучването.

Авторите му основават заключенията си за формата и орбитата на Диморфос на наблюдения от наземни телескопи, данни от радиовълни, отразени от метеоритите, и изображения, получени от ДАРТ.

В близко бъдеще се чака повече информация за двата метеорита. Космическият уред " Хера " на Европейската галактическа организация (ЕКА) би трябвало да бъде изстрелян през октомври и да доближи до тях в края на 2026 година, с цел да ревизира " по какъв начин стоят нещата ". 

" С неспокойствие чакаме идването на галактическия уред " Хера " на ЕКА, когато ще можем да съпоставим моделираната от нас форма с тази от предоставените от него изображения. Освен това ще научим какъв брой се е трансформирала орбитата от последното ни наблюдаване през 2023 година ", споделя Чесли.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР