Дълга и скъпа процедура пречи на украински лекари и сестри

...
Дълга и скъпа процедура пречи на украински лекари и сестри
Коментари Харесай

Сложна и скъпа процедура пречи на медици от Украйна да работят в български болници

Дълга и скъпа процедура пречи на украински лекари и сестри да работят у нас, а цялата обстановка е парадоксална, като се има поради, че у нас лечебни заведения затварят поради неналичия на медици, предава Нова телевизия.

Детският хирург от Харков работи като болногледач в пловдивска болница, тъй като без значение от 40-годишния си стаж би трябвало да придобие правото да упражнява специалността си у нас.

Лекарят е в България и е изправен пред компликации, за които споделя в резюме:

„ Има отговорности съгласно европейските условия да се прекосяване на специфична процедура за приравняване на дипломите. Явих се на изпит по български език, само че имам 5 изпита по медицина. Взел съм 3 от тях, остават ми два – най-тежките, по вътрешни заболявания и хигиена и инфекциозни заболявания. Един изпит коства 84 лева, само че единствено в един университет, в други таксите са по-високи, стигат до 800 лева ”, споделя той.

Д-р Прохоров работи дружно с българските си сътрудници, взе участие във визитации, участва на разискването на случаи, само че не може да бъде детски хирург, какъвто е от 1984 г.  

Темата разяснява и Наталия Елис, деятел на гражданска организация, която се пробва да помогне на украинските медици да решат проблемите си.

„ Това е абсурд, тъй като в това време в България затварят лечебни заведения поради дефицит на лекари, като болничното заведение във Враца да вземем за пример, където не работи детското поделение. Средната такса е 500 лева и не всички могат да я заплащат. Може би Здравното министерство, министерствата на образованието и на обществената политика могат да поемат тези разноски, или пък някакви фондации. Да не наливаме пари в някакви хотели, а в действителност да интегрираме хора, които могат да са в интерес на България, тъй като имат опит “, споделя Наталия.

Тя дава образец с Полша, където работят повече от 4200 украински лекари и имат 5 години, с цел да положат изпити, само че в това време работят по специалността си още изначало.

„ Д-р Прохоров с неговите добити дипломи и извършени специализации в Полша щеше да работи без проблем, само че той желае да остане в България. В Чехия има над 1000 украински лекари, и те могат да работят, като имат 5 години, с цел да положат изпитите “, добавя активистката.

В момента тече акция по набиране на средства за подкрепяне на украинските лекари да положат изпити.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР