Да следваш мечтите си и да обичаш това, което правиш.

...
Да следваш мечтите си и да обичаш това, което правиш.
Коментари Харесай

Да отгледаш Григор Димитров

Да следваш фантазиите си и да обичаш това, което правиш. С тази настройка Григор Димитров изминава пътя от контури с тиксо корт в хандбалната зала в Хасково до третото място в света. През целия път до върха той е подкрепян компактно от родителите си.

Въпреки че идва от спортно семейство, Димитров в никакъв случай не е бил претрупан с големи наставнически упоритости. И евентуално това е повода да продължава толкоз мощно да обича своята първа огромна обич - тениса.

" Никога не съм имала упоритости. Просто го питах какъв желае да стане като дребен и той сподели: " Искам да стана тенисист. " Играех с него, тичах с него, тъй като ми харесваше това, което прави. Такова беше моето чувство. А и моята работа, като преподавател по физическо, е да предизвиквам децата да се занимават и да развиват качествата си. Беше огромно развлечение ", споделя майката на Димитров - Мария Димитрова, в изявление за " Дневник " преди полуфинала с Джак Сок в Лондон.

В неделя българският тенисист завоюва най-престижния шампионат отвън Големия шлем - финалите на АТП. Той стана първият дебютант, който печели конкуренцията на осемте най-хубави, от Алекс Кореча през 1998 година насам.

След страхотното показване в Лондон - пет победи от пет мача, Димитров се придвижи до третото място в международната ранглистата и приключва годината зад двамата най-успешни тенисисти в историята - Роджър Федерер и Рафаел Надал.

Най-силната прегръдка

Последна точка в шампионата и Григор Димитров се свлича на земята в " О2 сцена ", налегнат от мощно неспокойствие и вилнеещи страсти. Следва наложителният привет със противника и съдията. И тогава идва ред на първото деяние " отвън протокола " - българският тенисист се ускорява, прескача рекламната система и неподправено прегръща майка си, а по-късно и татко си. Личен миг, разкриващ обич и признателност. Жест, който споделя доста, без да са нужни думи.

Защото там - отвън " О2 сцена ", светът на спорта е изпълнен със свръхамбициозни родители, които желаят посредством децата си да изживеят своите неосъществени фантазии. Често пъти те са подготвени на всичко - даже на душевен и физически тормоз, с цел да отгледат професионален състезател. Подобни способи нерядко водят до резултат, само че вършат по този начин, че децата да намразят това, с което се занимават.



Като преподавател по физическо и майка на най-успешния български състезател сега, Мария Димитрова постоянно се сблъсква с големи наставнически упоритости. " Страшно е. Много родители не схващат същността и ролята на това по какъв начин да се държат, по какъв начин да излъчват сдържаност и успокоение пред децата , по какъв метод да ги провокират, какви думи са подобаващи за детето, по какъв начин да ги стимулират. Всичко би трябвало да им се опише като приказка ", споделя тя.

В спорта постоянно съществува риск геният да не се осъществя. Особено в тениса малко на брой са тези, които съумяват да " оцелеят ". Мария Димитрова обаче споделя, че в никакъв случай не е имала подозрения в пътя, който синът ѝ самичък си е избрал, и не се е опитвала да го тласне в една или друга посока.

Детските фантазии

Голямото предпочитание на родителите на българския тенисист е било той да развива своя гений и да следва фантазиите си. " Абсолютно постоянно сме били зад тила му. Това беше неговата фантазия, а и наша фантазия, тъй като той това искаше. Нашата роля беше да сме до него и да оказваме помощ. Всичко е било, тъй като той го е желал, това е неговото предпочитание, неговата обич ", споделя тя.

" В очите на детето постоянно можеш да откриеш какво харесва, да усетиш неговата тръпка. Очите на децата приказват. Тяхната страст, тяхното огънче, всичко е вътре. Можеш да схванеш всичко за тях, би трябвало единствено да погледнеш в очите им ", споделя още Димитрова.

Фотогалерия: Незабравимият успех на Григор Димитров в Лондон >

Като множеството родителите фамилията на Григор Димитров също е държало най-вече на учебното заведение. " Това беше най-важното за нас. Ние държахме в началото на образованието, само че след това видяхме, че целта е тенисът и към този момент нямаше по какъв начин. "

Въпреки това те са съумели да го стимулират да продължи да учи около всекидневните тренировки. " Ходеше на спомагателни уроци по български език, по математика, по британски. Бяхме решили да кандидатства в езиковата гимназия, където аз съм учител, с цел да може да се стимулира да учи. След тренировките ходеше на уроци, с колелото. Беше взел нещата драговолно. Беше стимулиран да чете, да се усъвършенства ", споделя Мария Димитрова. По думите ѝ това е оказало огромно въздействие върху по-нататъшното му отношение към работата.

С доверие и схващане

Когато е на 13 години, Григор Димитров напуща дома си, с цел да премине към идващия стадий в развиването си като тенисист. " Най-голямото ми терзание беше, че не знам какво прави. Но му имахме доверие. Допусках, че опциите са хиляди, само че му имахме доверие. Знаехме, че той е там, че се усеща добре, че колкото и да е мъчно, това е неговото предпочитание, фантазията му. "

А по какъв начин се преодолява тийнейджърският протест, когато си се насочил към огромния спорт и нямаш право на разпределяне? " Просто изчакахме моментът да мине. Всичко се изживява. Не съм се опитвала да го управлявам и да му споделям какво да прави. Той прекомерно дребен отпътува на открито, тъй че в тази тинейджърска възраст малко бяхме разграничени. Но аз я усещах с всичките си сетива. "

Според нея в това да си родител на професионален състезател няма минуси, а единствено плюсове. " Това е наслаждение, голямо наслаждение. Нещо необикновено. Всеки ден е друг, всеки ден е изменящ. Всеки ден би трябвало да се грижиш, да го наблюдаваш, да го подстрекаваш, да му даваш сили, да го мотивираш. "

 Родителите на Григор Димитров бяха с него от началото до края на финалите на АТП в Лондон
© LAP.bg

Родителите на Григор Димитров бяха с него от началото до края на финалите на АТП в Лондон

Българският тенисист евентуално е наследил от своята майка желанието да обикаля света и да потвърждава себе си на огромната спортна сцена. " Аз също като дребна съм желала да стана известна волейболистка, да играя, да пътувам, да обикалям. Преследвах една фантазия, която беше сложна за реализира ", спомня си тя.

Мария Димитрова не счита, че специалността, която синът й си е избрал, ги е лишила от нещо в връзките им. " Между нас постоянно е имало взаимна поддръжка и любов. А в този момент, в такива моменти, е даже още по-силна. Това са миговете, в които се връщаш към корените си. "

Що се отнася до философията, която са следвали при развъждането на Григор Димитров, неговите родители са желали той да има " всичките естествени човешки качества ". " Да оказва помощ, да бъде безрезервен, да бъде съчувствен, да обича това, което прави ", споделя майка му.

Е, и на някои чисто практични уроци. " Да се научи да готви, да се научи да чисти, да си подрежда облеклата ", добавя с усмивка Мария Димитрова.

Всичко, което би трябвало да знаете за: ATP финалите в Лондон (106)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР