Китайският президент Си Дзинпин прие ръководителя на американската дипломация Антъни

...
Китайският президент Си Дзинпин прие ръководителя на американската дипломация Антъни
Коментари Харесай

Блинкен отправи последно предупреждение към Китай заради помощта за Русия

Китайският президент Си Дзинпин одобри ръководителя на американската дипломация Антъни Блинкен и прикани Съединените щати да бъдат " сътрудници, а не противници ", а държавният секретар на Съединени американски щати счита, че Китай може да помогне за " попречване на ескалацията " в Близкия изток, съобщи Агенция Франс Прес.

На 24 април стартира второто посещаване на Антъни Блинкен в Китай за по-малко от година. По време на формалните си срещи той разиска редица въпроси, които са били източник на разлики сред двете сили: Русия, Тайван, търговията и трафика на фентанил.

Посрещайки го в Народния замък в Пекин, Си Дзинпин съобщи, че двете страни са " постигнали прогрес " след срещата му с сътрудника му Джо Байдън през ноември, съгласно CCTV.

" Двете страни би трябвало да бъдат сътрудници, а не противници ", сподели той, макар че " към момента има доста проблеми, които би трябвало да бъдат решени ". И към момента е допустимо да се положат спомагателни старания ", сподели Си. Срещата не беше оповестена авансово.

" Надяваме се, че Съединените щати също могат да възприемат позитивно развиването на Китай ", добави китайският президент. " Когато този фундаментален проблем бъде решен, връзките могат в действителност да се стабилизират, подобрят и да вървят напред ".

От своя страна държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че е изразил пред Китай загрижеността си по отношение на поддръжката му за Русия, казвайки, че нахлуването в Украйна би било " по-трудно " без поддръжката на Пекин.

Той също по този начин е предизвестил Пекин против " рисковите му дейности " в Южнокитайско море: " Дадох ясно да се разбере, че нашите задължения за отбрана на Филипините остават непоколебими ".

Що се отнася до Близкия изток, " връзките с Китай могат да бъдат позитивни в опитите за понижаване на напрежението, попречване на ескалацията и отбягване на разпространяването на спора ", сподели той, визирайки въздействието на Пекин върху Иран.

Срещата даде опция също по този начин да се насрочат " първични двустранни полемики през идващите седмици " по тематиката за изкуствения разсъдък и да се изиска още веднъж от Пекин " спомагателни ограничения " за ограничение на трафика на фентанил - опиат, който сее безпорядък в Съединените щати.

По-рано денем китайският външен министър Ван Йи предизвести Антъни Блинкен, че многочисленият американски напън върху Китай може да докара до " утежняване " на връзките сред двете страни.

Ръководителят на китайската дипломация посочи, че въпросът за Тайван - остров с 23 млн. поданици, за който Пекин претендира и който Вашингтон поддържа военно, е " първата алена линия, която не би трябвало да се пресича " в китайско-американските връзки.

От своя страна Антъни Блинкен дефинира траялите повече от 5 часа и половина полемики с Ван Йи в дипломатическия комплекс " Дяоютай ", заобиколен от градини, като " задълбочени и градивни ".

Китай подлага на критика Съединените щати за многочисления им напън във връзка с Южнокитайско море, Тайван, търговията и връзките им с Русия, които се ускориха след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година

Пекин също по този начин е вдигнат на крайник поради рестриктивните мерки на Съединени американски щати върху износа за Китай на съвременни технологии, в това число полупроводници.

Друг по-скорошен източник на търкания: обществената мрежа TikTok е застрашена от възбрана в Съединени американски щати, в случай че не прекъсне връзките си с китайската си компания майка ByteDance.

Вашингтон декларира, че подозира, че приложението се употребява за шпиониране на американци, събиране на персонална информация, както и за китайска агитация. TikTok изрично отхвърля тези изказвания.

Въпреки това напрежение връзките сред двете сили " започнаха да се стабилизират " след срещата на върха Си-Байден през ноември, съобщи Ван Йи, само че предизвести против запазването на " отрицателни детайли ".

" Легитимните права на Китай за развиване са безпричинно потискани и нашите съществени ползи са сложени под въпрос ", акцентира Ван, визирайки рестриктивните мерки на Съединени американски щати в софтуерния бранш.

От своя страна Антъни Блинкен е споделил на Ван Йи за своите опасения по отношение на хипотетичната поддръжка на Китай " за съветската отбранителна индустриална база ", съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър.

Макар че китайските компании не доставят оръжия непосредствено на Русия, Вашингтон ги упреква, че доставят на Русия съоръжение и технологии с двойна приложимост, които улесняват напъните ѝ за превъоръжаване.

Съединени американски щати и Китай би трябвало да бъдат " допустимо най-ясни в областите, в които имаме разлики, най-малкото с цел да се избегнат недоразумения и неправилни калкулации ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати.

Пътуването на Антъни Блинкен до Китай е знак за релативно понижаване на търканията сред Пекин и Вашингтон, които се изостриха при някогашния американски президент Доналд Тръмп.

Тръмп още веднъж дава обещание твърда линия във връзка с Китай, в случай че завоюва президентските избори през ноември. Макар да се стреми към по-голяма непоклатимост сред двете най-големи стопански системи в света, Джо Байдън въпреки всичко се пробва да резервира натиска върху азиатския колос. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР