Да си направим аквариум със сребърни акули? Това изглежда напълно

...
Да си направим аквариум със сребърни акули? Това изглежда напълно
Коментари Харесай

Аквариумна рибка Сребърна акула

Да си създадем аквариум със сребърни акули? Това наподобява изцяло изключено като опция, само че движимостите акваристи ще отговорят, че не трябва да се подценява подобен вид, тъй като под названието акула не се схваща постоянно единствено добре познатата ни хищна риба. Името постоянно е подвеждащо и по този начин стои въпросът със сребърната акула.

Става въпрос за аквариумна рибка, която не принадлежи към фамилията на хищника и надлежно има различен външен тип и характерности. Запознаването с нея може да я направи домакински любим в аквариума, въпреки че условията към съда, в който може да се отглежда, не са във опциите на безусловно всеки акварист. Тя е малко по-особена рибка от златните рибки, молинезиите, гупите и скалариите.

Класификация на сребърна акула

Сребърната акула Balantiocheilos melanopterus и е риба от най-голямото семейство сладководни - на шараните. Видът има още доста названия, като най-популярно е Silver shark.

Тази кипаринова риба може да бъде срещната и с наименование трицветна акула, сребърна акула, бала акула или акула минова.

Cyprusinidae е един от двата типа Balantiocheilos, само че не става дума за акула. Защо тогава рибата се назовава по този начин? Отговорът дава нейната визия.

Как наподобява сребърната акула?

Това е един от най-красивите типове барбуси, който може да попадне в аквариума. Името идва от твърдата и изправена триъгълна дорзална перка и торпедовидното тяло, което я прави прекомерно сходна на тип със свирепата и хищна океанска риба.

Сребърната акула има железно сребристо тяло с черни краища на гръбната перка, опашната перка, аналната перка и тазовата перка. Атрактивният външен тип на рибата идва от сребристото оцветяване, което е малко по-тъмно към върха и по-светло към долната част, с леко златист отблясък в профил.

Перките имат бяла или златиста зона в предната или централната си част. Всяка перка е оградена с черен цвят откъм гърба.

В естествените си местообитания сребърната акула развива дължина до 35 сантиметра, само че в аквариум пораства до към 15 сантиметра.

Рибата е присъща с огромните си очи, които са в помощ при намиране на храна.

Сребърните акули живеят до 10 години при вярно развъждане.

Местообитания на сребърната акула

Сребърната акула живее в бързо течащи води из Тайланд, Камбоджа, Малайзия, Суматра и Калимантан и е от най-пасивните сладководни акули.

Обитава едва кисели води, с рН стойности сред 6, 5 и 7. Твърдостта на водата не надвишава 10 градуса.

В естественото езеро Данау на остров Борнео тези риби са пелагичен тип, което значи, че населяват средноводните равнища, а не горните или долните региони на водните пътища.

Начин на живот и държание на сребърната акула

Този тип аквариумна риба е доста издръжлива и непретенциозна. Те са мирни и положителни спътници на останалите жители на мястото, в което живеят.

Това са едри рибки, които обаче са съвсем изчезнали в естествените си местообитания поради несъразмерния лов на риба с комерсиална цел - изнасяне на рибите за аквариуми, макар че се нуждаят от големи резервоари, направени по поръчка, което лимитира опциите да се държат в жилищни пространства.

Вътрешните водоеми са изпълними разновидности и са подобаващи за междинния акварист, само че не са вероятни за всеки искащ, в случай че не разполага с нужното пространство. Най-важната информация е, че рибите порастват бързо и се нуждаят от повече място.

Тези риби избират междинна неотстъпчивост на водата, а температурата за сребърната акула би трябвало да бъде 22-28 градуса.

Сребърната акула избира да бъде в група от най-малко 5 екземпляра. Ако се държи по двойки или по-малка група, по-малко преобладаващата риба може да бъде унизена непрестанно. Ако се държат сами пък, може да станат нападателни към други типове риби.

Когато са в своето общество, те образуват подчиненост и откриват кълвящ ред. Става въпрос за оживени, само че скромни риби, които имат потребност от огромно пространство за плуване.

 Сребърната акула може да се отглежда в аквариум

Необходим е затрупан аквариум, в който водата би трябвало да се сменя постоянно, да се поддържа чиста, тъй като те са речни риби и се нуждаят от положително придвижване на водата. Тъй като са мощно възбудими, би трябвало да се отстранен опциите да изпаднат, тъй като са умели скачачи и може да се окажат отвън водата. Капакът на резервоара би трябвало да бъде добре обмислен, тъй като има заплаха от пострадване при скоковете.

Тази риба не се въздейства доста от декора на аквариума, само че е мощно заинтригувана от плувното пространство. Ефектен шоу аквариум може да се реализира като се слагат растения към вътрешните ръбове. Едно от преимуществата на опазването на рибите е, че те непрестанно ще изследват субстрата, търсейки храна, което ще поддържа съда чист.

Макар че от време на време взимат остатъчна храна от дъното, те вършат това с доста малко нарушаване на субстрата или растенията. Известно е също, че издават звуци.

Тъй като сребърните акули са относително спокойни риби, те могат да се държат с други по- огромни и спокойни водни жители. Толерантни са към дребните риби, само че въпреки всичко размерът им не трябва да бъде подобен, че да се побере в устата на сребърната акула, тъй като такава риба ще бъде погълната.

Могат да съжителстват с други сребърни акули, с коридорас, дъгови риби, тетри, както и други огромни кипърини. Начинът на въвеждане на рибата би трябвало да стартира с нея самата, а по-късно да бъдат добавяни другите жители на съда.

Не бива да се поставят месоядни типове с тях като огромните цихлиди или дребни като неоновите тетри. Не бива и да се развъждат риби там, където се държи сребърната акула. Тя ще изяде новородените рибки.

Не се предлага да се поставят в аквариума и други поданици, които не са риби, като скариди, тъй като ще станат незабавно част от менюто на сребърната акула.

Хранене на сребърна акула

Сребърните акули са всеядни риби. Хранят се най-вече с ракообразни, инсекти, ларви на инсекти, водорасли и други растения в дивата природа.

В аквариума ядат всевъзможни живи, люспести и пресни храни. Живи и замразени скариди или кръвни червеи като лакомство са добра рекомендация.

Те също по този начин харесват дафнията и растителните храни за рибки. Подходящи са някои положителни зеленчукови добавки като култивиран грах, бланширан спанак и нарязани плодове. Като протеини може да им се предложат нарязани земни червеи, скариди и миди. Храната на сребърните акули би трябвало да им се дава 3 пъти дневно. Най-добре да им се дава единствено толкоз, колкото могат да изядат за 3 минути на всяко хранене. Ако храненето на рибките ще бъде единствено един път дневно, то количеството би трябвало да бъде толкоз, колкото изяждат за 5 минути.

Размножаването им сега става главно изкуствено във ферми в Азия. Развъждането става посредством хормонални инжекции. Има данни, че се е получило сполучливо отглеждане и в аквариуми, само че няма детайлности.

При този тип няма ясно изразен сексуален диморфизъм.

Грижи за сребърна акула

Когато се отглеждат сребърни акули в аквариум, би трябвало да се знае, че тази риба не е уязвима към нито едно заболяване при декоративните рибки, само че е сензитивна към параметрите на водата. Необходими са постоянни частични промени на водата. Добрата дестилация също е значима. През първия месец на акомодацията им не трябва да бъдат безпокоени.

Balantiocheilos melanopterus е вписана като уязвим тип в Червения лист на IUCN, защото е необичаен или липсващ тип в доста речни басейни в родния му ареал.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР