Да си мълчим, да се приведем и да чакаме бурята

...
Да си мълчим, да се приведем и да чакаме бурята
Коментари Харесай

Кирил Петков: Путин изпрати три ракети, докато бях в Украйна. Видях как се разбиват |

Да си мълчим, да се приведем и да чакаме бурята да отмине, да не се включим в общото подкрепяне на Украйна, с цел да мине по-бързо тази война, да бъде завладяна Украйна, след това и Молдова и Русия да стигне границата на Румъния, е безумство. Путин изпрати 3 ракети, до момента в който аз бях там и видях по какъв начин се разрушават в един блок, по какъв начин убиват 15 индивида. Това не е българският интерес. 

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков пред бТВ за визитата си в Украйна преди дни. 

Петков отхвърли да разяснява думите на президента Румен Радев, който по-рано през днешния ден в обръщението си по случай 1 май сподели, че " родолюбив дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките апели, с които стартира всяко клане. Да не допуснем пристрастеностите от войната да се пренесат у нас. Да не поносим политически шарлатани да ги разпалват за своя приложимост ", сподели по-рано през днешния ден президентът.

Според премиера президентът не е имал поради държавното управление:  " Той ни познава и знае, че пазиме българския интерес. "

Военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски помоли за ремонт на оръжието, което към този момент има, изясни Петков и посочи, че като политическа партия " Продължаваме Промяната " ще гласоподава " за общия мандат на воннотехническа помощ ", което покрива всичко.

По думите му неслучайно Зеленски е помолил точно за ремонт. 

" До този миг, единственото, за което украинската страна е споделила, че има потребност, е от ремонт на тяхната техника, тъй като имаме " Терем " и " Авионамс ", които имат такава специализация. Този човек имаше действителни потребности, не приказва празни приказки, изясни министър председателят. Каза ни, че имат потребност машини да бъдат ремонтирани, че имат спомагателен ток и попита дали можем да помогнем да го изнесат, както и жито ", каза той.

Министър-председателят изрично съобщи, че не става въпрос за изпращане на армия: " Това значи всяка военна техника да бъде изпратена в Украйна, в това число и боеприпаси могат да се, само че всичко зависи какво желаят от нас ".

Той е уверен, че след гласуването в Народното събрание, кабинетът ще оцелее. " Виждам, че всички сътрудници осъзнават, че сега да пуснем това държавно управление в средата на война да падне, е доста безконтролно. Гласува ли се военнотехническа помощ - незабавно разпореждам на Министерството на защитата да се свърже с украинското министерство на защитата, с цел да стартира това, за което говорихме - да се провежда ремонтът на военнотехническа помощ ", допълни Петков. 

На въпроса с какъв товар е изхвърчал товарният аероплан на Украйна АН-124 от София, Петков сподели, че това е другата разменна тематика - изпращаме ли скрито оръжия за Украйна или не.

" Примерно - наш цех – ВЗМ, получава питане за 200 млн. продукция на ВМЗ от полска компания. Това питане се ревизира от нашите служби – тази компания същинска ли е, обвързвана ли е с тероризъм, всичко тъкмо ли е. Ако всичко й е тъкмо, подписва се контракт и това оръжие се изнася от България за Полша. Пита се крайният клиент. Това с последна дестинация Полша ли е, или желаете да ви го изпратим някъде другаде, през Полша. Отговорът е – това е последна дестинация Полша, или това е последна дестинация Чехия. Тогава нашата отговорност, като държавно управление, като ВМЗ, стопира в този миг ", изясни министър-председателят.

Според него не можем да кажем, в случай че поляците изнесат оръжието към Украйна, че ние сме помогнали.

" Реално същинската помощ е в случай че поляците го вършат – от кое място минават, през коя граница, по какъв начин товарят камионите във военно състояние, по какъв начин заобикалят ударите на Русия с ракети, които, в случай че схванат, че има тир с оръжие – това е същинската помощ ", сподели той.

По думите му ние до този миг сме едни производители, едни търговци. " За страдание, тази стока в никакъв случай не върви по най-хубавите места - обичайни наши пазари са Централна Африка, Конго, места, където моралът на тази стока в никакъв случай не е висок ", каза още министър председателят. 

Доставките на газ

По думите на Петков другата огромна опорка е, че ще има медиатори при вноса на газ. Той посочи, че " Булгаргаз " не е могъл да резервира авансово количества, преди съветската страна да е споделила, че стопира доставките. 

" За май помощите за бизнеса поради високите цени на енергоносителите ще продължат ", увери Петков и добави, че договарянията вървят месец за месец.

В момента се калкулирало кое е по-полезно, по този начин той отговори на въпрос за вероятно събаряне на Данък добавена стойност за някои храни. Според него по-уместно е да се дава целева помощ, в идващите 10 дни се очаквали съответни ограничения.

Премиерът уточни, че през ноември сме се отказали от 2/3 от пазарното количество на азерския газ: " Отказали сме с решение на шефа на " Булгаргаз ", макар че цената е 1/3 от тази на „ Газпром ", изясни Петков.

" Това е за мен е един голям въпрос. Аз си представям в този момент като министър председател, в случай че някой от " Булгаргаз " вземе такова решение, без да ме уведоми мен, бих го уволнил на идната секунда ", каза още министър председателят.

Той съобщи и че до момента в който ние строим гръцката връзка, има прилежаща тръба единствено на 200 км. Неа Месемврия е точката, през която може умерено огромно количеството да бъде преведено през нея ", увери Петков.

Петков заяви, че е приказвал с изпълнителния шеф на " Бритиш петролиум " и се надява количествата на доставките да бъдат възобновени по-рано от юни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР