Да се премахнат мъртвите души от избирателните списъци и да

...
Да се премахнат мъртвите души от избирателните списъци и да
Коментари Харесай

Атака за изборите: Премахване на мъртвите души и одит на Информационно обслужване

Да се отстранен " мъртвите души " от изборните описи и да се направи одит на държавната компания " Информационно обслужване " АД - за това настоя водачът на " Атака " Волен Сидеров на консултациите при президента Румен Радев за идния парламентарен избор.

" Ние, като остарели и опитни политици, ще хванем бика за рогата , тъй като започваме със значителното нещо. Същественото е това, че сега в България има към 600 000 фантома или мъртви души. Навремето като редактор на " Демокрация " през 1990-1991 година разгласих публикация на проф. Михаил Константинов и неговия тогава съавтор Николай Вълчанов, той говореше за към 500 хиляди фантома ", стартира Сидеров.

" Сега ви представям публична статистика. В Национален статистически институт българите, които би трябвало да имат това право на глас, т.е. са над 20 година са 5 636 267. В същото време в ЦИК демонстрират, че има 6 221 729. Разликата е 585 482 гласа. Тоест излиза, че ЦИК показва близо 600 хиляди повече гласа от действително съществуващите. Тогава какво вършим? Какво значи да приказваме за датата на избори и общи правила, които са морално етични, в случай че имаме това разминаване в числата ", посочи водачът на " Атака ", който към този момент е отвън Народното събрание и в този момент е общински консултант.

" Аз ви приканвам, вие можете да бъдете поръчител за честността на тези избори. Нашата концепция е да създадем одит на държавната организация или държавното акционерно сдружение " Инфообслужване ", защото доста се приказва за комисии, всички сме виждали чували с бюлетини, само че ключът за бараката е в него. Това е държавна организация към министерство на превоза, в действителност акционерно сдружение с повече от 97-98% държавно присъединяване и някакво частно. Но там никой не знае по какъв начин се назначават хората, какъв програмен продукт се употребява за обработката, тъй като знаем, че едно време един огромен общественик другаря Станев е споделил, че не е значимо кой по какъв начин организира изборите, а по какъв начин ги брои. Там най-после се обобщават резултатите, с които се споделя " ти ще влезеш, ти няма влезеш ", сподели още Сидеров.

" За нас е значимо да се направи одит и борда на акционерното сдружение да се разшири и в него да влязат представители на опозиционни партии, на цивилен придвижвания, т.е. да имаме един контрол, тъй като това сега е невероятно. Последните данни, които излизат са, че са си купили компютри за 25 млн. Какви компютри, защо, що? Какво ще вършат на тях? Ние желаеме да има бистрота ", безапелационен бе водачът на " Атака ".

 Десислав Чуколов и Павел Шопов придружаваха Волен Сидеров
Десислав Чуколов и Павел Шопов придружаваха Волен Сидеров
Снимка: Българска телеграфна агенция

Президентът отговори, че въпросът с " мъртвите души " е показан пред ГРАО и Национален статистически институт . Той изясни, че е получил увещание, че проверка може да се направи след предписание от изпълнителната власт, само че процесът е извънредно обемен и сложен.

" Парламентът би трябвало да извършва доста по-агресивно своите пълномощия по контрола върху изпълнителната власт, а не противоположното. Затова стигаме до такива обстановки. Преди няколко дни поканих шефа на ГРАО, само че нещата не престават да се случват в същия дух. Но рано или късно този въпрос би трябвало да се реши ", сподели Радев.

По отношение на " Информационно обслужване " президентът разяснява корекция в закона от ноември, съгласно която пълномощията са делегирани ЦИК да предава за обработка резултатите от протоколите непосредствено на софтуерната компания с държавно присъединяване.

" Аз постанових несъгласие, тъй като това значи пожизнен монопол . Естествено, то беше отхвърлено. С подобен метод към законовите промени, от ден на ден " Информационно обслужване " се трансформира в " черна кутия ". Защото, в случай че всяка година ЦИК разпорежда социална поръчка за организация, която да обработва изборните протоколи, тогава обществото ще има действителна информация какво е функционалното задание ", разяснява президентът.

Вижте цялата среща:

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР