Да се определи кое животно е с най-силно развито обоняние,

...
Да се определи кое животно е с най-силно развито обоняние,
Коментари Харесай

Животните с най-развито обоняние

Да се дефинира кое животно е с най-силно развито подушване, е комплицирана задача, тъй като другите обонятелни рецептори дават отговор за разнообразни миризми.

Тези рецептори са милиони и са съсредоточени главно в задната част на носа, където образуват обонятелна тъкан. Проведените проучвания и наблюдения на другите типове животни демонстрират, че слоновете, мечките и акулите са измежду представителите с най-хубаво подушване.

Мечка

Счита се, че мечката има най-силното подушване измежду всички животни на планетата. Мозъкът ѝ съставлява 1/3 от човешкия мозък, само че региона, която управлява обонянието, е пет пъти по-голяма, в сравнение с при нас.

Мечките употребяват острото си подушване, с цел да намерят храна, да избегнат заплаха, а също по този начин и да наблюдават местонахождението на дребните си мечета в дивата природа. Тя може да надуши умряло животно на 32 километра разстояние от нея.

Акула

Изследванията демонстрират, че акулите са измежду животните с най-силно развито подушване. То се управлява от две трети от мозъка на акулата. Тя може да подуши дребна капка кръв на разстояние от километър и половина.

Слон

 Слоновете имат мощно подушване

Африканският слон има най-голямо количество рецептори в хобота си, които имат задачата да дефинират другите миризми. Обонянието му е най-изострено към водата и му оказва помощ за откриването ѝ. Той може да я подуши на разстояние от 19 километра.

Птицата Киви

Кивито е нелетяща птица, която е длъжна да намира вода и храна на земята. То има ноздри на задният завършек на клюна си, с които търси храна в почвата и под падналите листа. Кивито е измежду птиците с най-силно развито подушване.

Змия

 Змията има мощно подушване

Подобно на мечките, змиите имат орган в устата си, който се назовава орган на Якобсон. Чрез него те разпознават другите миризми. Тяхното подушване също е мощно развито. Те употребяват езика си, с цел да заловен частици от аромата, които, от своя страна, се реалокират в органа на Якобсон, с цел да бъдат разпознати.

Копринена буба

В света на насекомите копринената буба е водач, когато става въпрос за подушване. В мустачетата и се намират рецепторите за мирис. Мъжката копринена буба може да усети частичка от ароматния феромон на женската, даже когато тя се намира на разстояние 9 километра от него.

Албатрос

 Албатросът е измежду птиците с най-силно подушване

Тези птици могат да надушат цели пасажи риба от въздуха. Албатросът следи огромни водни площи, само че не със зрението си, а благодарение на невероятното си подушване.

Къртица

Източно американската къртица се ориентира само с помощта на миризмите. Тя е изцяло сляпа, а слухът и е едва развъртян. Онова, на което разчита, е фактът, че е измежду животните с нараснало подушване. Успява да употребява чудесно носа си за лов и намиране на вярната посока подземен.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР