Да правиш добро всеки ден не само помага на другите

...
Да правиш добро всеки ден не само помага на другите
Коментари Харесай

Ползите за здравето от случаен акт на доброта

Да правиш положително всеки ден освен оказва помощ на другите да се усещат по-добре, алтруистичните жестове са потребни и за вашето здраве и благополучие. Поставянето на благополучието на другите пред нашето лично, без да чакаме нищо в подмяна - или това, което се назовава алтруизъм - подтиква центровете за заплащане в мозъка, споделят учените. По време на осъществяване на добрината и по-късно, в тялото и мозъка ни се задейства мощен коктейл от трансмитъри като допамин, окситоцин, серотонин и други, които оказват помощ за цялостното ни богатство. 
Доказано е, че да вземем за пример доброволчеството понижава напрежението и облекчава депресията. Това не е всичко: една и съща положителна активност може също да понижи риска от когнитивно увреждане и даже да ни помогне да живеем по-дълго. Една от аргументите за това съгласно специалистите е, че добротата способства за нашето възприятие за привързаност и принадлежност. А това е основен фактор за здравословен и по-дълъг живот.
Доказано е, че даването на дарения или отчисляването на финансови средства за нуждаещите се понижава кръвното налягане и усъвършенства тонуса на сърцето. В един от научните опити по тази тематика, група хора с хипертония били помолени да похарчат 40 $ за себе си, а друга група със същия проблем - да похарчат пари за някого другиго. Станало ясно, че тези, които харчат пари за други, са имали по-ниско кръвно налягане в края на шестседмичното изследване. Всъщност изгодите били толкоз значими, колкото и тези от здравословна диета и извършения.
Даването понижава болката ни. Скорошно изследване откри, че хората, които са споделили, че ще дарят пари за подкрепяне на сираци, са по-малко чувствителни към слаб токов удар от тези, които са отказали да дадат. Колкото по-силно донорите вярвали, че дареното ще е потребно - толкоз по-малко болежка изпитвали. Според учените, районите на мозъка, които реагират на мъчителна стимулация, мигновено се дезактивирали от прекарването на предоставяне.
Ще изпитате още по-голяма наслада, в случай че деянията креативност. Ето и няколко хрумвания за всекидневни добрини, препоръчани от CNN:
Докато шофирате, пуснете колата, която желае да влезе във вашата лента от прилежащата.Направете сърдечен комплимент на член на фамилията, другар или сътрудник (чрез текст, имейл или видео чат).Бъдете до другар в потребност, в сложен за него миг. Не се опитвайте да го поучавате, просто го изслушайте.Купете храна за локалния подслон за бездомни (но първо проверете от какво имат нужда).Изпратете благи писма на бойци, които рискуват живота си в разнообразни горещи точки на света.Доброволно четете на деца в локалната библиотека или помогнете на преподавател в най-близкото главно учебно заведение.Станете доброволец или дарете на групи за избавяне на бежанци, бездомни, сираци, възрастни хора, животни.Предложете гратис услугите си за гледане на деца на другар или станете доброволец в съответната организация, която предлага такива услуги.Изпратете на няколко сътрудници записка с благодарност.  В дъждовен ден предложете на някого да го приютите под чадъра си. Или просто му подарете чадъра си.Разхождайте кучетата на съседите толкоз постоянно, колкото можете.  Изпечете сладки и занесете на вашия възрастен комшия, в старешки дом или на медицинските сестри и лекарите в локалната болница.Отстъпете мястото си на опашката в магазина на индивида след вас.Купете консумативи за учителите в локалните учебни заведения - даже в случай че нямате деца, които вървят там.Свържете се със остарял другар или член на родата, който не сте виждали от месеци (или години!).И не забравяйте – всяка добрина, която вършиме към другите, е подарък и за вас самите.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР