Да оставим историята на историците. Можем да я използваме по

...
Да оставим историята на историците. Можем да я използваме по
Коментари Харесай

Заев: Ако общата история стане по-българска или по-македонска, ще стане ябълка на раздора


Да оставим история та на историците. Можем да я използваме по позитивен метод. Тя ни сплотява, сплотява ни и посредством нея можем да градим мостове на съдействие и още по-голямо приятелство. Тази обща история , в случай че я създадем по-македонска или по-българска, може да бъде ябълка на раздора и да сътвори спорове. Това сподели македонският министър председател Зоран Заев в изявление за „ Дойче веле “.

Премиерът разгласява линк към цялото изявление в профила си във Facebook, само че също по този начин показа малко видео, в което акцентира, че история та не е работа на политици те. „ Историята е първо еластичен въпрос и второ не е работа на политици те, би трябвало да оставим историците да работят върху тази част, тъй като до момента са имали триумф и ще имат и отсега нататък “.

Според Заев в Договора за добросъседство има принадлежности и средства като думата „ обща история “ и при такива условия би трябвало през призмата на интелигентния европейски метод да се употребява история та по позитивен метод.

„ Имаме прелестен контракт, на който разпореждам огромни очаквания. Вярвам, че можем през призмата на интелигентния европейски метод да използваме история та с позитивна цел “, сподели Заев.

Премиерът вини „ неприятните изявления, които се появяват в обществените мрежи и други сходни медии “ за разрастването на спора.

„ Ние сме положителни другари, приятелски нации. И двете страни желаят да видят задачите Балкани дружно в Европейски Съюз , с отворени граници сред нас и България , през които жителите могат да пътуват свободно, да си сътрудничат и да построяват другарство “, сподели той.

Възможност в намирането на решение Заев вижда в подобаващ протокол, меморандум в границите на Договора с България , с който да се обвържат нещата, „ с цел да потвърдим упованията на българския народ “.

Северна Македония няма никакви териториални или малцинствени искания и не се намесва във вътрешните работи на никой от съседите й, нито на България.

„ Това са български жители и те търсят правата си вкъщи или пред света. При тези условия обществено удостоверявам, че нямаме териториални и малцинствени искания. Мога да обещая, че ще създадем пътна карта за по-бърза работа по кулоар №8, за това какъв брой пъти годишно ще се събират историческите комисии. Междуправителствената комисия, в случай че е належащо, ще се среща не веднъж, а два пъти годишно, тъй като това е в наш интерес, а евентуално ще помогне и на българските политици преди изборите. В наш интерес е България да бъде постоянна и да има държавно управление и парламент, които хората да поддържат, с цел да може да взема решения, в това число решения за другарство и съдействие със страната ни “, сподели още Заев.

„ Публично настоявам, че общата история е действителност и съществува. Това е обща история на българи и македонци, българският и македонският език. И при такива условия би трябвало да изградим другарство и приятелство. Любовта е тази, която води към бъдещето “, съобщи Зоран Заев в изявлението за „ Дойче веле “.

Премиерът съобщи, че персонално е разговарял с кметове на общини и институции, с цел да отстрани знаците, които приказват за “враждебни ” нации. Заедно със своите подчинени той работи за подсилване на другарството и братството на двата народа, само че не може да се реализира нещо, изгубено в продължение на десетилетия, единствено за две години, увери министър председателят. Нужно е време и това зависи от всички нас, счита той.

„ Вярвам, че в случай че се погрижим за българските ползи, а те за нашите, ще намерим решение “, заключи македонският министър председател.

По-рано през днешния ден стана ясно, че Заев е приказвал и пред Франс прес. Блокадата на България за фантазиите на Република Северна Македония да се причисли към Евросъюза е срещу европейските полезности и провокира доста горест измежду нас. Това съобщи македонският премиерв изявление за френската осведомителна организация, съобщи БНР.

Пред Агенцията Заев показва и страдание от неприятната, както я дефинира, изненада от блокирането от страна на София на договарянията за присъединение на страната към евросъюза.

Франс прес напомня, че България желае от по-малкия си комшия да признае българските корени на езика, хората и история та й, преди да разреши на Република Северна Македония да продължи напред към договарянията по присъединението си.

Заев, обаче акцентира пред Франс прес, че всякакво оборване на македонската еднаквост е „ алена линия “. Това, отбелязва македонският министър председател, е въпрос на самоопределение, което и в сърцето на европейския план.

Пред Франс прес Заев отбелязва, че още има вяра, че е вероятен пробив. Вярвам в европейските полезности, може би доста повече от някои хора в Евросъюза, декларира още Заев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР