Да ни е честит празника на труда и на международната

...
Да ни е честит празника на труда и на международната
Коментари Харесай

Нинова: Ще успеем, защото не се продаваме и не ви предаваме

„ Да ни е цветущ празника на труда и на интернационалната работническа взаимност! Дълбока признателност, че сме дружно на този ден. Благодаря ви, че уважихте нашата покана, тъй като това е ярък празник.Още от 1886 година в Чикаго, та до ден сегашен – на 1 май милиони хора по света честват труда, който създава богатствата, само че и стачкуват за правото на труд и за заслужено заплащане ”.
С тези думи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се обърна към социалисти, представителите на над 10 леви партии, повече от 15 цивилен обединявания и публични организации. Залата в остарялата постройка на Народното събрание, над която стои надписа „ Съединението прави силата ” знаково събра левите и патриотични сили на 1 май и даде мощна поръчка за огромно ляво патриотично обединяване.
„ Този ден е исторически. Но е и доста актуален, тъй като днешният свят ни изправя пред нови провокации. Нарастват неравенствата. Още през 2020 година генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изнесе отчет, в който регистрира, че 26 души от целия свят владеят над 50 % от богатствата на човечеството. 26 от 8 милиарда почти. Към днешна дата 1 % от човечеството владее близо 80 от създадените богатства. Нарастват неравенствата, нараства и бедността Появиха се и нови групи, появи се ново разбиране – работещи небогати – хора, които работят, само че парите не им стигат да се устоят ”, очерта картината на актуалния свят Нинова и добави:
„ Изправени сме пред световни провокации на съвремения свят. Ние сме в развой на софтуерната гражданска война на изкуствения разсъдък, която ще помогне на човечеството. Но която слага въпроса и за загуба на работни места – и от ден на ден страни в света слагат за решение въпроса за обезпечения приход ”, уточни още водачът на българските социалисти.
По думите й България е изправена пред предизвикването на демографската злополука. „ Много тежък проблем, който дава отражение на всички сфери на публичния ни живот. За да се развиваме, с цел да има напредък и прогрес – в основата на всичко е стопанската система. Имаме остра потребност от реиндустриализация, от баланс сред модерната стопанска система на стартъпите, на младите, на софтуерно насочените хора и обичайното произвеждане и промишленост. Не бива да нарушаваме този баланс ”, акцентира Корнелия Нинова и напомни своя среща- диалог с нобеловия лауреат Джоузеф Щиглиц, по думите й - доста прелестен и потребен диалог:
„ И той тогава малко бащински ми сподели: Моето момиче, всички имаме 2 огромни казуса – и те в Щатите, и ние в България, и на изток – в Китай и Япония, два казуса: невисок стопански напредък и високо неравноправие. И когато тези 2 казуса се съберат в едно – то сме изправени пред огромните провокации за бъдещето на публичните връзки и на ролята на работещите в цялата система ”, уточни водачът на Българска социалистическа партия.
Тя добави още провокации, пред които и България, и Европа, и светът са изправени: „ Ковид-пандемията, войната в Украйна, войната в Близкия изток изправиха човечеството пред доста въпроси, започнаха да се срутват стопански системи, започнаха да се срутват енергетики, стартира придвижване на капиталовия развой по целия свят. По време на коронавирус рецесията огромните работодатели изтеглиха своите фабрики от Азия и в желанието си да съкратят пътя на доставките, потеглиха към Европа. Сега върви противоположен развой – евтините енергийни запаси още веднъж теглят огромните заводи и фабрики на изток. Казвам ви го, тъй като когато те се движат, това се отразява на пазара на труда, на работната мощ, на заплатите, на изискванията на труд ”, уточни още Корнелия Нинова.
И се обърна към препълнилите залата в Народното събрание хора: „ Всичко това е обвързвано в един световен свят и на нас – леви, прогресивни, патриотични сили ни се пада да дадем отговори на тези провокации. Защото в политическия живот на България този диалог не се води, не се води диалог за демографската злополука, не се води диалог за това, че образованието ни не е съответно на потребностите на актуалния свят, че децата ни порастват необразовани и бъдещото потомство е обречено. Не се води диалог за наличното опазване на здравето – здравето е от ден на ден търговия. Не се води диалог за национална сигурност – тъй като всичко е обхванато от предаване на националния интерес ”, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.
И не скри: „ А всеки, който сложи тези въпроси е заклеймяван, посочван, зачеркван, подлаган на гнусна агитация, на отричане и обругаване. Но ние не се плашим от това ”, съобщи Нинова и акцентира:
„ Българска социалистическа партия нямаме рекламация, че сме единствени, незаменими, непогрешими – в противен случай, всеки бърка. А и фактът, че сте толкоз доста тук, през днешния ден – над 10 партии, над 15 цивилен обединявания, неправителствен бранш, млади, възрастни, на междинна възраст демонстрира че не сме сами, не сме единствени, имаме потребност от вас. Нямаме самочувствие за единственост, само че имаме самочувствие за нещо друго – може би най-важното сега: Ние сме единствените, които не се прегънахме, не се продадохме на това, което е превзело България от години наред – някои го назовават паралелна страна, други – дълбока страна, задкулисие, обири, сделки, продажба на българския народен интерес. Всичко това години наред – то има разнообразни лица, разнообразни партийни и политически лица, само че казусът си остава еднакъв ”, уточни водачът на социалистите.
Нинова добави: „ Затова имаме самочувствие, че само Българската социалистическа партия не се предадохме и не се продадохме. Да, понесохме доста, тъй като борбата с мафията е жестока, тя не прости, тя разделя вътрешно, тя основава партии-двойници, тя заплаща на пропагандатори, тя измисля компромати, тя очерня персони, тъй като не желае да разреши да има опция. Пак споделям - не сме единствени,може да сме неверни, може и пред вас да сме сбъркали. Но сме със самочувствие, че сме единствените, които в този миг можем да бъдем опция на това, което се случва в България. И имаме потребност от вас ”, обърна се още веднъж към хората водачът на Българска социалистическа партия.
Тя още веднъж благодари на препълнилите залата на Народното събрание представители на политически сили, цивилен обединявания, пенсионерски сдружения, на младежите, пристигнали на срещата:
„ Благодаря ви, тъй като страната ни се намира в извънредно тежко положение. Това, което се случи в последните месеци легитимира задкулисието, върна мафията, узакони корупцията. Вместо прогрес – се върнахме години обратно. Битката ще бъде тежка, ще бъде неравна и желае смели хора и желае темперамент, желае родолюбци. И аз съм сигурна, че тук, в тази зала сме се събрали такива – с цел да променим действително България, да не подменяме полезностите на българския народ, да защитим историята на България, да защитим мира, да се постави завършек на войните, да спасим България от хватката на корупцията, паралелната страна и задкулисието ”, съобщи Корнелия Нинова.
Тя бе безапелационна: „ Това сме ние всички, по тази причина сме тук – да надигнем глас на този исторически, на този незабравим ден, на този ярък празник – с цел да се чуе гласът на онеправдани, на слаби, на незащитени и тези хора да знаят, че има партии, които застават до тях, няма да правят отстъпка, няма да им продадат ползите, няма да уреждат себе си, няма да гледат персоналния си интерес – ще се жертват в името на общия интерес, в името на България ”.
„ Още един път – дълбока признателност, че сме дружно. Не се предавайте! Ще успеем – тъй като сме прави, ще успеем, тъй като сме българи, ще успеем, тъй като не се предаваме и продаваме и ще успеем, тъй като България има потребност от нас. Поклон, напред и победа! ”, съобщи убедеността си водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР