Да живееш с контролиращ или злоупотребяващ с емоциите ти партньор

...
Да живееш с контролиращ или злоупотребяващ с емоциите ти партньор
Коментари Харесай

Психолог описа невидимите окови в личните връзки

Да живееш с контролиращ или злоупотребяващ с страстите ти сътрудник е объркващо и изтощително, написа Мениджър Нюз. 

Най-често този вид хора се отличават с това, че ни упрекват за неща, за които нямаме виновност или които въобще не сме правили, показва Лиса Арънсън Фонтес - психолог откривател на Университета на Масачузетс и създател на книгата, издадена в Щатите, " Невидимите окови: Как да преодолеем насилствения надзор в персоналната си връзка ". 

Тя споделя пред Business Insider за постоянно срещан тип корист във връзката с колегата, наречена от нея " промяна на вероятността и целите " (perspecticidе). 

В този случай има контролиращ и следен сътрудник. Резултатът е, че вторият става изолиран от света, от приятелите си, от фамилията си, в опит непрекъснато да поддържа първия благополучен. 

Начинът, по който жертвата вижда света, се трансформира изцяло, най-много, защото може да е рисково за контролиращия партньор тя да осъзнае истината. Довежда се до положение, при което потърпевшият става " некадърен да знае това, с което е бил наясно преди връзката ". 

Този вид въздействие е прочут на психическата литература от методиката на " промиване на мозъците " на военните пандизчии. Също по този начин е бил прилаган на хора, които да повярват в култове и религиозни течения.  

" При връзка със корист или надзор, с времето преобладаващият сътрудник трансформира метода, по който жертвата мисли ", разяснява Фонтес.

" Злоупотребяващият дефинира какво е обич. Той дефинира какво е уместно да се следи и управлява в колегата. Той дефинира какво " не е наред " с жертвата и какво тя има потребност да направи, с цел да се промени ". С времето жертвата, или оцеляващият, губи възприятието си за свои лични хрумвания, цели и мисли - не помни ги. Вместо това тя или той стартира да мисли единствено за задачите, концепциите и мислите на преобладаващия сътрудник. 

Чрез смяната на вероятността хората се отхвърлят от личното си мнение, вяра, възгледи за другари, житейски цели. И не става въпрос за естественото взаимовлияние, което се появява при всяка интимна връзка.

Става дума за въздействие, което е доста по-престъпно, манипулативно и едностранно.

В клопката на насилника се попада най-често посредством привързване - той редува благо и обичащо държание с интервали на обвинителни, потискащи мнения и обиди, които намаляват самочувствието.

Така жертвата става травмиращо-свързана с него, като стартира непрекъснато да се пробва да го прави благополучен и има вяра, че заслужава да бъде наказвана, в случай че не го прави. Тя става пандизчия на личния си живот.

Понякога контролиращите сътрудници прекъсват достъпа до запаси като пари и превоз, на практика възпрепятствайки придвижването. 

Авторката се надява, че с книгата си и хвърлянето на повече светлина върху този тип корист от най-близкия, ще помогне на хора, попаднали в такива обстановки, да потърсят помощ. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР