Да бъде облекчено налагането на запор върху имущество, настояват частните

...
Да бъде облекчено налагането на запор върху имущество, настояват частните
Коментари Харесай

Ето как престъпници успяват да избегнат плащане на кръвнина

Да бъде облекчено налагането на запор върху имущество, упорстват частните правосъдни реализатори. Причината е, че околните на жертви на закононарушения доста рядко получават присъденото им от съда обезщетение, защото подсъдимите нормално трансферират имуществото и парите от сметките си, предава Бтв.



Изключения са случаите, в които да вземем за пример родители, чиито деца са били убити, получават даже минимална сума от присъдената кръвнина. Повечето не са получили безусловно нищо. 

Преди 6 години 11-годишният Пресиян от Шумен беше погубен с особена свирепост поради 30 стотинки. Неговият палач Христо Сечински е наказан на 28 години затвор. Родителите на убитото момче не са получили нито стотинка по гражданския си иск за 80 хиляди лв.. 

Нито лев кръвнина не са получили и родителите на убитата 23-годишна студентка във Велико Търново Вероника Здравкова. Момичето беше нападнато за обир от рецидивиста Илиян, който захвърли тялото ѝ във водите на Янтра. 

Убиецът на 22-годишния Николай Йорданов от София също не е дал нито лев от избраната от съда кръвнина в размер на 400 хиляди лв.. Преди шест години момчето беше убито от Адриан Ангелов поради няколко пити кашкавал.



През януари 2006 година в местността „ Грамадите ” над Пазарджик овчар се натъква на захвърлените тела на Росица и Христина Белнейски. Сестрите са убити по изключително нечовечен метод. Убецът им Лазар Колев ще лежи до живот. Той би трябвало да заплати кръвнина на майката на девойките в размер на 400 хиляди лв.. Четири години след произнасянето на последната правосъдна инстанция обаче Фани Белнейска не е получила нито стотинка от килъра на децата си. 

 

„ До този миг не е изплатено нищо. Оказа се, че няма нищо на негово име и няма какво да му вземат ”, споделя тя.

Фани работи на две места и сама се грижи за 15-годишната Мария, която отглежда от няколко години. „ Знам, че на юристите много пари са им платили. Не знам по какъв начин имаха за юристите, а нямат за част от кръвнината ”, показва тя. „ Смятам, че доста неща би трябвало да се трансформират, тъй като някой ти убива детето, лежи си в пандиза, ние ги храним ”, споделя още Фани. 

Нейният случай не е казус, а процедура. Изключение са случаите, в които околните получават обезщетение, тъй като подсъдимите още по време на процеса трансферират имуществото си, с цел да избегнат заплащане, изяснява частният правосъден реализатор Георги Дичев. 

„ Единият вид е в хода на делото да е освободил активите, другият сюжет е да стартира да го прави, когато ние се задействаме. Въпросът е какъв брой бързо може да блокира имущество, доста пъти сме на кантар, от време на време става въпрос безусловно за часове ”, изяснява Дичев. 

За да се предотврати това, той поучава още при започване на процеса потърпевшите да изискат от съда да наложи запор, а не да чакат изговаряне на последна инстанция.

Макар и сложен, животът за Фани Белнейска прдължава. Бори се сама и не се надява на нищо. „ Определено на мен не ми е нужно нишо от това, което би трябвало да получа. Искам да изуча детето си – това, което не можах да направя с моите деца ”, признава тя. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР