-Д-р Янев, каква е ролята на лекарите в изграждането на

...
-Д-р Янев, каква е ролята на лекарите в изграждането на
Коментари Харесай

Е-здравеопазването – безценен източник на данни

-Д-р Янев, каква е ролята на лекарите в построяването на работещо електронно опазване на здравето?
-Лекарите имат основна роля в реализирането на електронно опазване на здравето – ние диагностицираме, лекуваме и следим пациенти, след което вкарваме нужната информация в съответния здравен указател, с цел да бъде на съхранена и да е разполагаем. Електронното опазване на здравето не е просто еволюция на хартиения притежател в електронен – събраната информация, както за обособения субект, по този начин и за цялата популация, може да бъде скъп източник за насърчаване на нови лечебни подходи и рационализации с изгода, както за науката, по този начин и за здравната система.

-Какви умения би трябвало да има един млад експерт, с цел да посрещне провокациите на бързия софтуерен прогрес в медицината?
-Уменията и знанията се допълват през целия ни професионален живот, тъй като актуалната медицина се развива доста бързо, с помощта на софтуерния прогрес. Дневно се разгласяват почти 800 000 медицински научни публикации в интернет, което постанова те да бъдат систематизирани и пречупени през сериозното мислене на лекарите.

-Все повече се приказва за така наречен „ огромни данни “ (BIG DATA). Какво съставляват те в медицината?
- “Големите данни ” е голямо количество здравна информация, която може да се филтрира и добие по цифров път от здравните заведения и институции и е “голямата ” опция за забележителен прогрес в разнообразни медицински посоки –епидемиология на заболяванията, новаторски и усъвършенствани лечебни техники, фармакоикономика и ръководство на здравните запаси. Електронното опазване на здравето е пътят за набиране на тези “големи данни ” на национално равнище.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР