Д-р Сю Джонсън, клиничен психолог и основател на Емоционално-фокусираната терапия

...
Д-р Сю Джонсън, клиничен психолог и основател на Емоционално-фокусираната терапия
Коментари Харесай

Кои са 3-те фактора за здравословна и дълготрайна връзка?

Д-р Сю Джонсън, клиничен психолог и създател на Емоционално-фокусираната терапия за двойки (ЕЕТ), открива три основни фактора, които всяка една връзка би трябвало да има, с цел да бъде здравословна, удовлетворяваща и дълготрайна.

Тя отбелязва, че когато сътрудниците развълнувано спорят един с различен в действителност не става дума за дребни неща като чиниите, боклука или финанси, макар че постоянно това се извежда на напред във времето.

Когато сътрудниците не се усещат сигурни един с различен и не усещат същинска съгласуваност един с различен нормално това се демонстрира под формата на скандал и спор за битови въпроси. Всъщност спорът пита един единствен въпрос: Още ли си тук за мен?

Когато другият инициира спор той не се усеща задоволителни обвързван с нас и пита: Още ли си тук за мен?

Д-р Сю Джонсън предлага елементарен способ, посредством който двойките могат да си отговорят на този въпрос и да заобикалят споровете. Има три фактора, които би трябвало да участват във връзката ни, тъй като точно те споделят „ да, тук съм за теб “. Кои са те?

Достъпност

Първият фактор за здравословна връзка е факторът „ досегаемост “. Хората имат потребност да усещат, че сътрудникът им е наличен за тях. Ако вие пробвате да се свържете с обичания по телефона, само че дава „ заето “ и не успявате, факторът досегаемост се проваля. Това значи, че другият не е там за вас, и няма по какъв начин да бъдете уверени в противното.

Отзивчивост

Вторият фактор за сполучлива връзка е факторът „ сърдечност “. Може да наподобява явно, че сътрудниците би трябвало да са дружелюбни един към различен, само че в действителност не постоянно е по този начин. Когато другият пристигна при вас – откликнете му. Ако не го извършите няколко пъти, тъй като сте заети или мислите по други въпроси, вие се проваляте по фактор „ сърдечност “. Казвате му: Аз не съм тук за теб. Вместо противоположното.

Емоционално обвързване

Третият основен фактор е прочувственото обвързване. Емоциите са нещо обикновено за всеки от нас, а прочувствената обязаност е особено положение на наличие, интерес към другия, грижа и отдаденост. Когато се опасяваме да се отдадем или обвържем прочувствената обязаност липсва. Сложили сме стена сред себе си и другия. Казваме му с държанието си, че прочувствено не сме разполагаем. Няма ни. Дори и да присъстваме физически.

Ако тези 3 фактора в връзките ви липсват евентуално във връзката ви има доста спорове и разногласия. Но тук не става въпрос за чиниите и чий ред е да се изхвърли боклука. Не става въпрос за парите, децата, житейските провокации. Става въпрос за вас и за това доколко присъствате о си давате сигурност един на различен.

Инфо: https://frida.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР