Д-р Сибила Маринова е началник на Отделението по анестезиология и

...
Д-р Сибила Маринова е началник на Отделението по анестезиология и
Коментари Харесай

„Личностите“ с Кристина Газиева: Д-р Сибила Маринова, която казва „Да“ на живота

Д-р Сибила Маринова е шеф на Отделението по анестезиология и интензивно лекуване в многопрофилната регионална болница във Велико Търново. Там стартира и професионалният ѝ път преди повече от две десетилетия. 

Тя е районен координатор по донорство за Северен централен регион, а регионалната болница е донорска база от над 10 години.

 

Квантовият физик е теоретичен началник в влиятелния институт „ Макс Планк “ в Дрезден, а трудовете му имат 2500 цитирания

Благодарение на доктор Маринова и екипа ѝ са осъществени десетки донорски обстановки, а избавените човешки животи към този момент са над 100.

Снимка: bTV

 

„ Вече 24 години работа във Великотърновската болница. Само и само като реаниматор през цялото време “, споделя доктор Маринова. Към специалността се насочва в края на междинното си обучение. Тогава сяда и беседва с родителите си.

 

Каузата на Калинбата е да разпространява спорта и здравословния метод на живот у нас

„ Майка ми, която към този момент не е жива, ми описа, че когато тя е завършвала, е желала да стане доктор. Нейния татко е бил царски офицер и е бил разгласен за „ зложелател на народа “ по време на комунизма. Ето за какво тя не е могла да учи избрани неща, включително и медицина “, споделя доктор Маринова.

Снимка: bTV

 

Като дете тя е желала да стане балерина, само че взема решение да сбъдне фантазията на майка си. Нейната щерка също е доктор, като тя сбъдва фантазията ѝ да е педиатър.

 

Създателят на INSAIT споделя за основната роля на института за развиването на страната ни

„ Анестезиологията избра мен, а не аз нея. Когато завършвах желаех да съм педиатър, само че беше мъчно да си намеря работа, тъй като нямаше места за педиатри. Обявиха две свободни места за реанимацията във Велико Търново и аз се явих на състезанието. Така започнах да работя анестезиология и интензивно лекуване “, изяснява анестезиоложката.

Снимка: bTV

 

Решава да стане координатор по донорство след една среща с белизки. Тогава схваща, че хората не знаят нищо за мозъчната гибел и за даряването на органи. „ За мен да дариш органите, тъканите и клетките на своя умрял човек е едно от най-благородните неща “, безапелационна е тя.

Снимка: bTV

Вижте във видеото какво още сподели доктор Сибила Маринова пред Кристина Газиева.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР