Д-р Севдалин Куцаров е кардиохирург, водач в листата на Републиканци

...
Д-р Севдалин Куцаров е кардиохирург, водач в листата на Републиканци
Коментари Харесай

Д-р Севдалин Куцаров: Трябва да се справим с регионалния дисбаланс и „директните“ плащания в здравеопазването

Д-р Севдалин Куцаров е кардиохирург, лидер в листата на Републиканци за България в Добрич. Завършил е медицина в МУ-София. След това придобива компетентност " Хирургия " и “Кардиохирургия " Преминал е специализация в Япония и Германия. Специализира в Националния сърдечно-съдов център NCVC в Осака, Япония. Има 15-годишен опит в Клиниката по " Кардиохирургия " на Националната кардиологична болница. В МБАЛ " Токуда Болница София " е от средата на 2007 година Професионалният му интерес е в региона на клапната хирургия и в тази сфера и редица преминати курсове в Барселона, Милано, Бад Оуенхаузен, Прага и други През 2013 година придобива магистърска степен по " Здравен мениджмънт ".
Равен достъп до качествено опазване на здравето е един от целите в предизборната стратегия на партия „ Републиканци за България “.
Според доктор Куцаров равният достъп минава през справяне с два казуса - районният дисбаланс и „ директните “ заплащания.
„ Това са заплащанията, които всички ние даваме. Плащаме регламентирано отвън вноските си. Тези „ директни “ заплащания по статистика са към този момент над 50%. В Европа приказват за 8-10-12%. Тогава приказваме за задоволеност. С тези заплащания се изключват цели групи от опазването на здравето - етнически, обществени. Те на процедура могат да получат едно болнично лекуване, само че то не свършва там. Лечението не е единствено престой в болница. Две трети от тези пари са парите, които плащаме за медикаменти “, сочи кардиохирургът.
Той нерядко имал случаи с пациенти, които получават съответно болнично лекуване, само че когато напишат рецептата, те да питат кое какъв брой коства и да се чудят дали ще могат да го платят.
 Д-р Севдалин Куцаров: Ваксинационният проект беше чудноват и не беше спазен Д-р Севдалин Куцаров: Ваксинационният проект беше чудноват и не беше спазен
Д-р Севдалин Куцаров е кардиохирург, лидер в листата на Републиканци за България в Добрич. Завършил е медицина в МУ-София. След това п...
„ Това също е ограничаване на достъпа до опазване на здравето. Заложили сме еднакъв достъп до качествено опазване на здравето, тъй като в 21-ви век, в 21-ва година приказваме за болнично лекуване, което някъде се състои от стая и легло, даже няма и отопление. Това не е качествено опазване на здравето. Не всяка болница дава услуга като в огромен град, само че мнозина това получават. Трябва да бъде работено в тази посока, само че в границите на последните 10-тина години съвсем нищо не се прави. Всичко е на парче, лобистко. Има доста ползи в опазването на здравето и те се виждат. Освен лобистките, има доста обществени и политически ползи, ангажимент към един или различен. В нашата стратегия на никое място няма да прочетете за закриване на лечебни заведения или за преструктурирането им в нещо, което не знам какво значи - да не бъдат търговски сдружения “, е безапелационен лидерът в листата на „ Републиканци за България “ в Ловеч.
Но защото в доста от предизборните стратегии е заложено, че те ще престанат да бъдат търговски сдружения, доктор Куцаров отсече: „ Но в случай че ги питате какво би трансформирало това, малко са хората, които ще ви отговорят. ОК, минаваме през популизма - да изгоним търговците от храма, само че лекуването не става по Търговския закон. Това е метод за стопанската активност и ръководство на лечебните заведения, само че няма нищо общо със опазването на здравето. Попитайте ги - сега има 17 лечебни заведения, които не са по този закон. Не съм уверен, че ще ви покажат някаква разлика в даването на здравна помощ. Част от тези лечебни заведения са с доста заеми. Единствена разлика е, че при тях страната безотговорно може да налива средства. Но това не трансформира качеството на опазване на здравето, което оферират “.
Той е безапелационен, че прекратяването на лечебните заведения като търговски сдружения с нищо няма да промени качеството на здравната услуга, нито ще стартират да оферират освен това, в сравнение с до момента.
Според „ Републиканци за България “ е належащо да продължи промяната в незабавната помощ.
„ Имаше два плана по „ Региони в напредък “. Другият, мисля, беше по „ Развитие на човешките запаси “, в които се свърши някаква работа. Бяха закупени коли за спешна помощ, трябваше това да завърши до 2019 година. Трябваше да се създадат незабавни центрове, съществуващи да бъдат ремонтирани и да се построят нови. Но всичко спря до такава степен. Преди месец видяхме, че се даде начало, с първа копка, на плана за нови незабавни центрове. Министърът отиде и се снима тъкмо за тази активност. Трябваше да бъдат купени и високопроходими коли за спешна помощ, нужни в огромна част от страната, където не може да се стигне по различен метод, само че и това към този момент спря “, уточни доктор Куцаров.
 Д-р Куцаров: Реденето на опашки не е проект, в някои регионални градове няма ваксини (ВИДЕО) Д-р Куцаров: Реденето на опашки не е проект, в някои регионални градове няма ваксини (ВИДЕО)
Планът с третата фаза на имунизацията отпадна и малко станаха нещата напред, който може, да стигне до имунизациите. Според нас това беше гре...
По думите му в незабавната помощ би трябвало да се изготвят протоколи за нелекарския личен състав, тъй като те би трябвало да имат юридическа отбрана.
„ Точно по този протокол им е нужна отбрана за това какво имат право, по кое време и какво могат да правят. В незабавната помощ е наложително да влезе и телемедицината, за която имаше няколко плана, имаше опити и в някои области даже беше направена. За връзка сред тези парамедици, лечебните заведения и центровете, където могат незабавно да имат контакт и да рапортуват, да бъдат съветвани дали е нужна консултация, строго здравна помощ за парамедиците. Това не се прави. Затова мислим, че там е наложително въвеждането на телемедицина, защото има центрове на много огромно разстояние “, уверен е лидерът в листата на „ Репуликанци за България “ в Ловеч.
Според него не е обикновено е обикновено в 21-век хората да се разхождат с бележки. В Европа този проблем е решен и няма потребност България да се пробва да открие верния отговор – електронно опазване на здравето.
„ Това би дало надзор и отчетност на цялата тази система. Би дало облекчение за цялата система. Ако се върнем към 2012-та година, имаше един министър, който свърши доста хубави неща. Той обаче сподели, че тази система била в мазето му и е подготвена. Сега сме 21-ва година и към момента не я виждаме. Трябва да има осигуреност и адекватност и на софтуерните стратегии на всички, които се занимават с медицина, с цел да може да се прави продан на данни “, добави доктор Куцаров.
По думите му това би понижило и много от нерегламентираните действия - погрешни хоспитализации, осъществени прегледи и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР