Д-р Николас Кардарас е изпълнителен директор на The Dunes East

...
Д-р Николас Кардарас е изпълнителен директор на The Dunes East
Коментари Харесай

Децата и смартфоните. Всичко е по-зле, отколкото ни се струва

Д-р Николас Кардарас е изпълнителен шеф на The Dunes East Hampton един от най-големите центрове за реабилитация в Съединени американски щати и някогашен клиничен професор към Stony Brook Medicine,  написал книгата „ Светещите деца: по какъв начин зависимостта от екрана похищава децата ни и по какъв начин да преодолеем транса “

Това е „ дигитален хероин “: по какъв начин екраните трансформират децата в психопати-наркомани.

Сюзън купила IPad на шестгодишния си наследник по случай тръгването му в първи клас

«Помислих си: Защо да не стартира да научава такива неща?» - ми описа тя по време на лечебния сеанс. В учебното заведение на Джон стартират да употребяват разнообразни устройства от все по-малка възраст и техният преподавател по технологии е огромен поддръжник на тяхната изгода в образованието. Така че Сюзън желала най-хубавото за момченцето си с пясъчно руса коса, което обичало да чете и да играе бейзбол.

Тя изначало разрешавала на Джон да играе разнообразни учащи игри.  В края на краищата той разкрил Minecraft, който неговият преподавател по технологии оприличавал на „ нещо сходно на Lego ” Спомняйки си какъв брой радостно било до момента в който си играел с легото, тя му разрешила да играе на Minecraftв свободното си време.

Отначало била доста удовлетворена . Струвало й се, че Джон бил потънал в изобретателната игра като в това време изследвал кубичния свят на Minecraft. Забелязала, че програмата не наподобява доста на Lego, което тя помнела доста добре – в края на краищата в нейната любиа игра не се налагало да убива животни и да търси редки минерали с цел да оцелее и да доближи до ново равнище. Но на Джон му харесвало да играе и даже в учебното заведение имали клуб Minecraft, тъй че какво неприятно може да има в това?

Сюзън не отхвърля, че забелязала промени в Джон . Той от ден на ден се фокусирал в играта, изгубил интерес към четенето и бейзбола, почнал да подценява домашните си отговорности. Понякога заран й разказвал какви кубически форми виждал насън.

Въпреки че това прозвучало предупредително, тя мислела че синът и просто има богато въображение. Когато държанието му почнало да се утежнява, тя се пробвала да забрани играта, само че Джон изпаднал в нервност. Това било толкоз съществено, че тя се предала и още веднъж и още веднъж се успокоявала с това, че играта е „ учаща “.

А по-късно, една нощ, тя забелязала, че нещо съществено се е объркало.

„ Аз влязох в стаята му да видя по какъв начин е. Той трябваше към този момент да е задремал – и аз в действителност доста се изплаших… “

Тя го видяла в леглото му по какъв начин с необятно отворени и кръвясали очи гледа в блестящо светещия екран на IPad пред него. Той изглеждал по този начин като че ли е изпаднал в транс.

Изпаднала в суматоха, Сюзън го раздрусала, пробвайки се да го изведе от това положение. Обезумяла, тя не можела да разбере по какъв начин нейното крепко и щастливо момченце станало толкоз подвластно от игрите, от които изпадал в кататонически ступор.

Днес ние знаем, че таблетите, смарт телефоните и други сходни плъгини са форма на опиат – а точно дигитален опиат.

Подобни случаи са основателна причина за безпокойствие за интересуващите се от техника родители.

Общоизвестно е, че Стив Джобс не разрешавал на своите деца да употребяват сходна техника. Ръководители на компании и инженери от Силиконовата Долина пращат децата си да се учат във Валдорфски учебни заведения, където няма техника. Основателите на Goole Сергей Брин и Лари Пейдж са избрали Монтесори учебни заведения без техника, а също основателят на Amazon Джеф Безос и създателят на Уикипедията Джими Уелс.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР