Д-р Неделя Щонова реши да сподели със своите последователи във

...
Д-р Неделя Щонова реши да сподели със своите последователи във
Коментари Харесай

Д-р Неделя Щонова с много важни думи: Хора, просто яжте малко!

Д-р Неделя Щонова реши да показа със своите почитатели във Facebook загадка за здраве и дългоденствие, която е извънредно лесна за съблюдаване, само че от време на време мъчно използвана към актуалния метод на живот.

Тя разкри, че е участвала на отбрана на дисертационен труд на доктор Любомир Балабански, на тематика “Идентифициране на генетичните фактори предразполагащи към дълголетие”, а събитието извънредно доста я въодушевило.

“И до момента в който съм към момента топла, топла, от страсти и размисъл, бих желала незабавно да споделя и да напиша тук, какъв брой значимо е да одобряваме по-малко количество храна!” - написа доктор Щонова.

Тя посочи, че въздържането от преяждане е от изключителна значимост, освен, с цел да бъдем слаби, само че и с цел да бъдем здрави. “Колко е значимо... просто да ядем по-малко. И освен с цел да сме слаби, а с цел да сме най-много здрави!”- написа специалистката.



Д-р Щонова добави, че намаляването на калориите в действителност е единствената потвърдена тактика, за подсилване на здравето и удължаването на живота.

“Увеличената дълготрайност на животите ни усили и честотата на обвързваните с възрастта болести. Следователно има незабавна потребност от интервенции, които да предотвратят патологичните промени и заболявания, свързани с напредването на годините.

Постоянното или от време на време понижаване на признатите калории, без недохранване, е единствената потвърдена тактика, която надеждно укрепва здравето и удължава продължителността на живот при бозайници, нечовекоподобни примати, маймуни и хора.

Разбира се, че прецизното и доживотно придържане към тези режими е доста мъчно.

Хора сме, изкушения дебнат отвред, мощните усеща ни тласкат към храната, като източник на прочувствено равновесие, живеем в обезитогенна среда, където има остатък от всевъзможни домашни, типичен и съвременни вкуснотии.

А и волята от време на време е изчерпаем запас.Но въпреки всичко, апелирам ви, хора, когато е допустимо, яжте по-малко. И се движете повече!” - написа разпалено лекарката.



Д-р Щонова разкри още, че периодическото недояждане в действителност е най-хубавата предварителна защита против друг вид болести, а също така неговото деяние не би могло да се замести от нито един лекарствен медикамент.

“Не съществува различен по-добър антидот или фармакологичен боеприпас против стареенето и обвързваните с възрастта сърдечносъдови, невродегенеративни и злокачествени болести, от това - да ядем по-малко и да се движим повече! И колкото повече ги осъзнаваме, толкоз по-малко ще съгрешаваме. Никоя таблетка или магично хапче не може да упражни върху физиологията и метаболизма ни резултатите, които придвижването и пониженият импорт на храна имат. Дълголетието, а и здравето, не са в рекламите за всякакви молекули по малкия екран. Те са резултат от умишлен избор на избран вид прочувствен и поведенчески репертоар. Ограничаването на калориите предотвратява развиването на инсулинова устойчивост. Не яжте доста елементарни захари. Нека ги заобикаляме. То не може постоянно, несъмнено, само че въпреки всичко може да поставим старания да ги заобикаляме. Захарта е токсична за клетките на организма. Преяждането е отрицателен регулатор на инсулиновата каскада, а тази каскада е неприятно нещо.Освен това преяждането инактивира гените водещи до удължение на живота.



Популярната лекарка разкри и по какъв начин на процедура бихме могли да въведем калорийния недостиг в всекидневието си и предложи практикуването на периодическото недояждане като вероятен отговор на непрекъснатото търсене на нов път към дълголетието. “Калорийна рестрикция значи хронично да понижим общия банкет калории, без това да граничи с недохранване! Калорийната рестрикция дружно с периодическото недояждане, intermittent fasting 16/8* - особена форма на понижен калориен импорт, при която епизоди на хранене се редуват с епизоди на нулево асимилиране на калории - е единствената известна тактика за устойчиво възстановяване на здравето и продължителността на живот в множеството, в случай че не и във всички живи организми. Един от известните в последно време способи за меко недояждане е методът 16/8. При него всеки ден за интервал от 16 часа стопираме приема на храна, а през останалите 8 часа от денонощието може да консумираме две или три порции храна. Протоколът 16/8 на процедура значи, че пропущаме закуската, а последното ни хранене за деня е вечерята. На процедура - хапваме вечерята си в 19-20:00 часа и идващото ни хранене би трябвало да е в 11-12:00 часа на обяд, идващия ден.И по този начин разполагаме с хранителен прозорец от към 8 часа, единствено по време на който може да хапваме.” - написа доктор Щонова, която добавя и по какъв начин рестрикцията на калориите въздейства на организма ни и на молекулярно равнище.



“При здрави хора (а и освен!) калорийната рестрикция (∼10%–15% ) потиска възпалението в телата ни, понижава равнищата на циркулиращия израстък некротизиращ фактор-алфа и кардиометаболитните рискови фактори - като триглицериди, холестерол и кръвно налягане. Освен това! Важно! На молекулярно равнище калорийната рестрикция модулира няколко основни играчи, които вземат участие в регулацията и осъществяването на развой, наименуван автофагия. В дословен превод, от латински, думата автофагия, значи “самоизяждане”. Това “самоизяждане” е непокътната стратегия за клетъчно преработване, която отстрани дисфункционалните органели, протеини и елементи от цитоплазмата, като по този метод пази и пази клетъчната функционалност и целокупност. И когато одобряваме по-малко храна тази стратегия се засилва.” - приключва лекарката.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР