- Д-р Илиев, последните данни за България показват доста заразени,

...
- Д-р Илиев, последните данни за България показват доста заразени,
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев пред „Марица“: Ваксините са по-безопасни о...

- Д-р Илиев, последните данни за България демонстрират много инфектирани, запълващи се интензивни отделения. Как виждате вие обстановката с ковид?

- Ситуацията е доста сериозна и неприятна. Стига се до високите стойности от ноември-декември предходната есен. Една здравна рецесия, скърбя да го кажа, би трябвало да се ръководи по-внимателно. Не желая да влизам в политически тематики, само че рецесията бе оставена да се развива сама.

Учениците са измежду най-сериозните разпространители на вируса, дано минат онлайн

Шокиран съм, че гибелта на 20 000 души се приема по-лесно от затворени кръчми

Русия няма потенциал, в случай че поръчаме „ Спутник “, ще пристигна след 5 години

--------------------------------------------------------

ВИЗИТКА

Доктор Аспарух Илиев е завеждащ лабораторията по инфекции на мозъка в Берн, Швейцария. От години живее и работи в Западна Европа. Това не пречи да следи интензивно развиването на ковид в България. Интересен събеседник, чието мнение провокира нечуван интерес измежду читателите на „ Марица “. Затова го потърсихме за изявление.

- Коя мярка би дала най-хубав резултат за ограничение на болестта?

- Огромно въздействие сподели при предходния пик, ще покаже и в този момент - прекъсването от учебно заведение на децата сред 5. и 12. клас. В научните данни те са известни като едни от огромните разпространители на вируса. Ограничения в събиране на хора, само че не на хартия, а да се управляват. За страдание, поради предизборната обстановка и желанието на някои сектори, които ги разбирам, се позволява измъкване на обстановката. Най-голямата грижа за мен сега е неналичието на настройка измежду огромен брой хора, че това в действителност е сериозен проблем. Поне по този начин виждам, четейки, слушайки, гледайки събитията в България. В обществото липсва схващане, че може да умрат 20 000 души повече в интервал от два месеца.

- Така е, само че в България съществува сериозна съпротива на всичко от група медици, всички ги знаят, които получават голяма естрада. Това сигурно разколебава мнозина?

- Напълно съм склонен, това раздвоение е съдбовно. Тук беше ролята на политиците да моделират, с цел да не се стига до сходно говорене. Хората основателно споделят: „ Чувам от един това, от различен второ. Не мога да преценява кое е вярно “. Премиерът със своето лице и позиция би трябвало да излезе и да каже защо става дума, а не да оставя лагерите на лекарите като гладиатори в някаква сцена да се бият за развлечение на публиката.

- Навременни ли са оповестените ограничения?

- Зависи какво желаеме да реализираме. Ако питаме един човек с малък бизнес, който търси клиенти, ще каже, че е рано. От здравна позиция вълната към този момент е разгърната. Но в никакъв случай не е късно да се работи. При всички случаи, в случай че бях на мястото на премиера, щях да ги въведа по-рано. В това отношение от Щаба имат по-адекватна позиция. Преди 2-3 седмици щеше да е по-разумно.

- То на 1 март отвориха тъкмо много бизнеси.

- Във всички западни страни отварят доста деликатно, на стъпки. Не внезапно и всичко. Това разрешава да се управлява процесът. В България сякаш внезапно беше отворено всичко и това сътвори усещане у хората, че обстановката към този момент е естествена.

- Тук идва и патовата обстановка, че от една страна, е здравето, от друга - гладът. Западните страни компенсират по-добре бизнесите най-малкото заради неналичието на сериозна сива стопанска система?

- Това е тъкмо по този начин. Сивият бранш не може да бъде обезщетен. Но в Германия да вземем за пример също има огромен проблем. Съществува бюрократично закъснение на заплащането на обезщетения, даже сега се чакат суми от октомври и ноември. Германия е бюрократична страна и един път системата запъне ли...

- Това е някакво успокоение за българина, в границите на шегата?

- О, има съществено неодобрение и в немския бизнес. Обясненията за проблеми със софтуера са несериозни за техническа нация.

- Веднага ще отвръщат, че куп страни съблюдават и по-тежки ограничавания, само че коронавирусът също се популяризира със страшна мощ. Пример е Франция, където парижките лечебни заведения пращат пациенти в Прованса.

- В последните месеци, изключително в страни като Италия и Франция, популацията понижи внезапно спазването на ограниченията, тъй като се умори. Контактувам с близки в Ломбардия, Италия. Хората отвориха доста бизнеси, споделиха, няма да съблюдаваме нищо. Натискът за разхлабване е голям освен в България, а на всички места. Тук и страните позволиха неточности, като направиха доста внезапно, тотално затваряне. Тази пандемия има потребност от мъдро затваряне единствено на сериозните, разпространяващи инфекцията браншове. Обществата са изтощени и не схващат какъв брой рискова е обстановката.

- В България кривата демонстрира, че сме на 2-3 седмици от абсолютния пик, по този начин ли е и в Европа?

- Германия съумя да проконтролира пораждане на третия пик със строги ограничения. В момента с лекото разхлабване се означи незабавно повишаване на стойностите, само че управляващите наблюдават деликатно. За България не мога да кажа по кое време ще е абсолютният пик, зависи много от новия вариант. Властите, обикновено, гледат да успокоят хората. Но изчислявайки данните от Национален статистически институт спрямо предходни години, виждаме 20 000 повече умряли българи през предходната ​- да, освен от коронавирус. Това е един дребен град. Ако разчитаме на непринудено развиване на епидемията в този момент, ще починат още 20-30 хиляди. Шокиращо е, че хората го одобряват. Та ние сме толкоз дребна нация! Понасяме това, а не затворени кръчми. Е, това не мога да приема!

- Да преминем на мъчителната тематика с имунизациите. Вие сте парещ бранител на тезата, че „ Астра Зенека “ е първокласен артикул.

- В медицината има един инстикт. Пациентът счита, че лекарят е безразличен. А просто лекарят се абстрахира от съответния случай, с цел да не загуби действителната преценка за болестта и лечението. Същото става и в този момент. Статистиката демонстрира, че надали сме имали толкоз безвредни ваксини, не приказвам единствено за " Астра Зенека ". Едно противозачатъчно средство или аспирин, който пием всеки ден, крият доста повече опасности за странични резултати. Но човек реагира прочувствено, когато един случай бъде визуализиран с съответна история, със фамилията. Това е обикновено. Даже до момента в който си приказваме, получавам известия от една блага дама, която има вяра във имунизациите, само че я е хванало боязън след гибелта на 47-годишния мъж в Благоевград. Логично е, колкото повече имунизираме, толкоз повече такива случаи ще стават. Образно казано, в случай че през днешния ден имунизираме цяла България, още на следващия ден ще имаме 200-300 умряли от спонтанна гибел. Която ще настъпи и без ваксини. Такава е честотата на смъртността в България. Просто в този момент хората, които са поставили ваксина, по случайност умират от нещо друго.

Спирайки имунизацията, ние рискуваме с едно заболяване, което по нашите географски ширини приключва с от 2 до 4 % смъртност.

- Дадохте данни за тромбозите в мозъка вследствие на противозачатъчни, които са повече от тези при коронавирус?

- Така е. До момента във Англия има сложени близо 17 милиона ваксини и докладвани 15 тромбози. Това е безусловно в границите на статистиката. Дори има отчети от Канада за по-нисък брой тромбози при имунизираните спрямо останалите. Реално проблем няма, с изключение на естествени реакции като температура и зачервяване. Но имунизацията на " Астра Зенека " беше значително саботирана със стопирането <210> от доста държавни управления. Не е съзнателно, само че сигурно ще направи използването <210> доста мъчно.

А в случай че бъде основано отрицателно мнение за имунизацията на „ Астра Зенека “, това ще се трансферира автоматизирано върху всички векторни ваксини. Това са „ Спутник “, „ Янсен “. От една страна, несъмнено има бизнес ползи, само че пък цяла категория ваксини биват сложени под въпрос. Не съм уверен, че играчите на пазара имат интерес. Нямам информация. Друга тематика е, че „ Астра Зенека “ направиха неточност първоначално. Лошо организираха клиничните изследвания, имаха ужасна връзка. Дори и Брекзит повлия, направи ги черната овца.

- Може би и политически се експонира казусът, доскоро ми попадна публикация за война поради „ Астра Зенека “ съвсем в цяла Европа?

- В Германия сега, в който кабинетът спря имунизирането, опозицията употребява и стартира да подлага на критика, че е безразсъдно. Сигурно в случай че не беше спряно, опозицията щеше да излезе с противоположния мотив. И в България, и в Германия предстоят избори. Това се употребява.

- Като че ли Европейски Съюз не се оправя с ръководството на рецесията?

- Да, Европейската комисия поръча и късно, и малко от имунизациите на „ Пфайзер “ и „ Модерна “, макар че е имало предложение от фирмите. Също поради политически игри на равнище Европейски парламент. Съединени американски щати, Израел и Англия са създали рано поръчки, и то в огромни количества. Европейски Съюз стана жертва на своята бюрократизация. Не бива да подлагаме на критика единствено България. Затова и Англия излезе от Европейски Съюз.

- В подобен случай не е ли права опозицията, която споделя - като ги няма тези ваксини, поръчвайте „ Спутник “?

- „ Спутник “ не е неприятна ваксина, афинитетът на част от обществото към Русия е реалност. Добре, „ Спутник “ ще бъде поръчана, само че главният проблем е, че руснаците нямат никакви индустриални потенциали. Неслучайно последните два месеца съветските представители обикалят в действителност като търговски пасажери всички компании за произвеждане на фармацевтични и биотехнологични артикули. И търсят, жестоко казано, опция за произвеждане на аренда. Не мога да си показва „ Астра “ или „ Пфайзер “ да го вършат. Русия не има никакъв запас да създаде даже минимална част от нужните на Европа ваксини. Ако не ме лъже паметта, и в Унгария, и в Сърбия съветската страна дава от 50 до 100 ​хиляди дози. Това е нищо на фона на потребностите. България хубаво ще поръча ваксини „ Спутник “, само че несъмнено те ще дойдат след 5 години.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР