- Д-р Герев, настъпи времето за коледните и новогодишните зарибявки.

...
- Д-р Герев, настъпи времето за коледните и новогодишните зарибявки.
Коментари Харесай

Психиатърът д-р Веселин Герев: В състояние на икономическа ...

- Д-р Герев, настъпи времето за коледните и новогодишните зарибявки. От всевъзможни направления ни облъчват с предпразнични промоции. Ще действаме ли още веднъж импулсивно ​- емоциите над разсъдъка?  

- Тепърва следва Черен петък и доста промоции, свързани с екскурзии, празненства по заведения и артикули за извършване на покупки. Имайте поради, че сега с изключение на за хранителни артикули и комунално-битови сметки българите не дават пари за нищо друго. Много рядко някой си разрешава стъпка настрана. Ако отворите интернет, ще видите, че е цялостно с разгласи за хотели и заведения, които оферират коледни и новогодишни стратегии и куверти. За мен това е нетипично. Пълно е с реклами за зимни гуми ​- още по-нетипично. Никога не са рекламирали тези неща. Обикновено, когато т​и потрябват, отиваш и си купуваш, без да е нужна реклама. Явно в този момент търговията не върви, и то напълно обяснимо. Хората са изцедени и по-важната детайлност - не знаят какво следва. Тоест тази година коледните и новогодишните разходи ще са доста лимитирани и няма да е това, което сме привикнали да следим в предни години.

 - От няколко дни в обществените мрежи интензивно се разясняват предложения на хотели за празниците, които подминават 3000 лева Има даже и вицове във връзка със скъпите оферти.  

- Все ще се намерят 500-1000 души в страната, които могат да си разрешат това. Но ще са такива, които не са си изработили парите като останалите, т.е. не им е било мъчно. Хората, които са си изработили парите с пот, този път ще работят рационално, тъй като никой не знае какво го чака след 4-5 месеца. Няма да я има тази предколедна тресчица, даже някои хора няма да усетят празника като празник. Така че депресията ще е огромна, и този път ще е икономическа, поради всичко, което ни се стовари на главата.

 - Тази година подрани говоренето за празници, за коледен и новогодишен дух.

- Коледният дух тази година ще бъде при хората, които ще си го създадат прочувствено. Винаги съм казвал, че това къде ще отидеш и какво ще си купиш няма безусловно никакво значение. Важно е с кого и по какъв начин ще си го прекараш. Цените сега са надути баснословно. Онези, които са си разрешили да отделят да вземем за пример 3000 за празник в хотел, ще изпаднат по-сериозно в следпразнична меланхолия. Причината е, че ще чакат против тези пари да им се даде нещо доста особено, а отсреща ще имат най-обикновени ежедневни условия. Моментната обстановка в страната не е добра. На мен ми прави усещане да вземем за пример, че доста културни мероприятия изпадат от афишите и основната причина е не че има слаб интерес, а че хората не могат да си ги разрешат. Следял съм и съм открил, че дневно падат по 8-10 такива мероприятия, което значи, че нещата са съществени. Според пирамидата на Маслоу интелектуалните потребности се задоволяват допустимо в най-краен случай, едвам откакто са задоволени към този момент базовите такива - храна, ток, вода и така нататък Това значи, че към този момент сме блъснали секирата.

 - Тоест съгласно вас предколедните и предновогодишните зарибявки няма да имат стремежи резултат и да накарат хората да отворят до дъно портфейлите си?
 
- Определено ще има хора, които ще се изсилят и ще надскочат опциите си. Това се случва точно около Черен петък или празници. И като дойдат и сметките през януари за ток и парно, примката се стяга до краен лимит. Ще има доста хора, които настина този път и преди, и след празниците ще са в меланхолия. Едните ще бъдат поради обстоятелството, че не могат да си разрешат да честват умерено или изобщо да честват, а другите ще са в меланхолия поради обстоятелството, че са платили прекомерно скъпо, а на процедура, не са получили качество на услугата, което са очаквали за тези пари.

 - Ежегодно с наближаващите празници скача и потреблението на заеми. Човек е воден от мисълта „ да честваме, пък след това ще му мисля “.  

- Все повече хора живеят от заем на заем. И то с бързи заеми. В последна сметка, този бизнес ще продължи да просперира, а всичко останало ще е безусловно мижаво. Но и за бомбастичните предложения ще има мераклии.

 - Справка сочи, че в Сърбия ще ни излезе най-евтино да честваме. Ще се юрнат ли натам хората с по-скромни благоприятни условия?

 - Но ще е най-мизерно. В Сърбия множеството заведения са от времето на соца. Колкото и на ниска цена да разгласят празнуването там, хората към този момент стартират доста да мислят за метода, по който си харчат парите. Разумът стартира да надвива над страстите, което е доста добре за хората и неприятно за търговците. И отново споделям - ще има два вида депресии ​- предпразнични, за хората, които не могат да си разрешат кой знае какво и финансите им ще стигнат единствено за покриване на сметките, както и следпразнични - за тези, които са ходили и са дали доста пари да употребяват услуги. Тази година на всички места всичко ще бъде изтънено. Повечето хора ще работят рационално. Включително и тези, които имат пари  и запас. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР