COVID-19 нанесе много големи щети на пациентите със сърдечносъдови заболявания.

...
COVID-19 нанесе много големи щети на пациентите със сърдечносъдови заболявания.
Коментари Харесай

Проф. Гудев: Дори обикновената антигрипна ваксина намалява риска от инфаркт

COVID-19 нанесе доста огромни вреди на пациентите със сърдечносъдови болести. Това сподели проф. доктор Асен Гудев, шеф на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, за уеб страницата

По думите му това са пациентите с най-голям риск от тежко протичане на заболяването заради съществуване на исхемична болест на сърцето, сърдечна непълнота (която постоянно е съчетана и с понижена функционалност на бъбреците, анемия, невисок кислород), и една COVID-19 зараза води до извънредно тежко протичане, дружно с висок риск от летален излаз.

„ Най-доброто нещо, което можем да създадем за нашите пациенти, е да ги мотивираме да се имунизират, с цел да избегнат сходен сюжет. Дори и да се разболеят, в случай че са имунизирани, протичането е много по-леко и вероятността от настъпване на тежки затруднения понижава доста. Още преди COVID-19 имахме безапелационни данни и постоянно сме препоръчвали на нашите пациенти да се имунизират срещу грип. Това беше извънредно сполучливо, с доста огромен резултат “, сподели проф. Гудев и акцентира, че има съществени научни изявления, че даже елементарната антигрипна ваксина понижава риска от инфаркт, от летален излаз.

„ А имайте поради, че антигрипните ваксини са доста по-неефективни спрямо иРНК имунизациите против COVID-19. Така че просто е безразсъдно ние да губим преимуществата на модерната медицина “, сподели той.

„ Още един път приканвам пациентите с хронични сърдечни болести, които са извънредно висок % в българската популация (исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна непълнота, клапни болести, кардиомиопатии), апелирам ви, ваксинирайте се! Това е най-сигурният метод да предотвратим тежко протичане на COVID-19, да си спестите влизане в болница и престой в интензивно поделение “, добави проф. Гудев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР