„COVID – 19 може да действа по няколко механизма на

...
„COVID – 19 може да действа по няколко механизма на
Коментари Харесай

Как COVID-19 уврежда сърцето?

„ Коронавирус – 19 може да работи по няколко механизма на сърцето както общоприетата зараза – това може е да повода за утежняването на болести като сърдечна непълнота и атеросклероза. Влиянието е сходно на това на грипа, когато също се усилва честотата на инфарките “. Това съобщи в Сутрешния блок на Нова телевизия началникът на клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница проф. Борислав Георгиев.

„ При COVID-19 обаче се следи и ускорена сърдечна непорочност, отровен резултат върху кръвоносните съдове, както и отровен резултат върху миокарда – миокардит. Има ранни и късни затруднения - следим аритимии, перикардни реакции и доста други последици, сподели още кардиологът.

За затрудненията върху сърцето сега е ясно единствено, че има ранни и късни повреди – какво се случва в острата фаза на заболяването и месец по-късно. Още няма систематизирани дании за тези състония, нужни са опит и огромен брой резултати, с цел да бъдат лекарите безапелационни какво предизвиква ковид на сърцето.

„ Самият вирус е тромбогенен, SARS Cov2 работи върху ендотела – това е най-големият орган в организма –това, което покрива всички кръвоносни съдове. Оттам се основават условия за доста неща, в това число и тромбози. Става дума за микротромбози, които виждаме при доста хора “, уточни проф. Георгиев на въпрос има ли връзка сред имунизациите и случаите на тромбоза, оповестени по-рано. По думите му делът на тези резултати по отношение на милионите имунизирани хора е толкоз незначим (0,0001%), че не би трябвало да се основава суматоха, а да се търси връзка сред хората, при които има такива тромбози.

„ Може да е инцидентно, може да получи съсирека даже в случай че изпие един чай, не трябва да се основава суматоха “, уточни експертът по сърдечно-съдови заболявания. Оптимистични се оказват наблюденията за затрудненията върху белия дроб, които до момента се смятаха за необратими.

„ Преди се говореше за фиброза, а в този момент наблюденията демонстрират, че в 6-9 месец след болестта това изчезва и най-вероятно не е фиброза. Очаквахме други неща, оказа се по-добрият вид “, сподели още Георгиев.

Затлъстяване и тютюнопушене са измежду доста сериозните фактори, които въздействат на по-тежкото протичане на заболяването, безапелационен е проф. Георгиев.

„ Това, че някой е по-пълен не е заплаха, само че с по-голям риск от тежко протичане на заболяването са хората с с абдоминална мастна тъкан, другояче казано - затлъстяване. Мастната тъкан основава условия за смяна в сърдечно-съдовата, в кръвоносната система. Пушенето е доста нездравословно поради дима в цигарата, който съдържа над 8000 токсични и канцерогенни субстанции. Този цигарен пушек даже да влезе в един здрав бял дроб основава условия за инфектиране. Може да сътвори и условия за карцином и за доста други неща. Затова се приказва за национални акции за приложение на бездимни устройства, за опазване на средата без цигарен пушек. Има такива национални и интернационалните тактики, които се стремят да създадат тъкмо това. Ние желаеме от хората да спрат да пушат, само че има хора, които споделят „ Не мога “.

Всеки трети пациент с инфаркт продължава да пуши макар рекомендациите на лекаря си.

Доказано е, че първият инфаркт на миокарда настава 10 години по-рано при пушачи спрямо тези, които в никакъв случай не са пушили. Именно цигареният пушек редуцира продължителността на живота с 10 – 11 години и основава по-сериозните сърдечно – съдови проблеми за пушачите,. Остатъчните резултати от тютюнопушенето са факт и след 10-тата година след прекъсването на цигарите. Противно на всеобщото разбиране - намаляването на броя на изпушените цигари не понижава риска, предизвести проф. Георгиев по време на лекцията си „ Намаляване на вредата от тютюнопушенето и ролята на електронните цигари “ по време на медиен семинар дни по-рано.

„ Основната ни цел като лекари е да премахнем тютюнопушенето като основен рисков фактор за доста модерни болести. Като лекари би трябвало да даваме съвет за прекъсване на тютюнопушенето, само че на тези хора, които не могат да се откажат, би трябвало да препоръчаме опция. Един от главните причини в поддръжка на въвеждането и потреблението на електронни цигари беше да се помогне за отричане от тютюнопушенето “.

Кардиологът, който от години следи връзката сред рисковите фактори и сърдечните заболявания споделя още, че съществуват разнообразни оценки на понижения риск на вейпинга и уточни скорошното изследване на Агенцията за публично здраве на Англия. В седмия си самостоятелен отчет Public Health England удостовери с научни данни и статистика, че вейпингът е измежду най-успешните средства за прекъсване на цигарите. „ Според Public Health England електронните цигари са към 95% по-малко нездравословни от пушенето “, уточни проф. Георгиев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР