© Юлия Лазарова Със 143 гласа за депутатите преодоляха ветото

...
© Юлия Лазарова Със 143 гласа за депутатите преодоляха ветото
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли ветото върху ограниченията за къмпингуването

© Юлия Лазарова Със 143 гласа " за " депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев и наново гласоподаваха измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които се основават условия за рестрикции върху дивото къмпингуване и високи санкции за тяхното нарушение. В поддръжка на ветото гласоподаваха само 66 депутати от Българска социалистическа партия, един депутат се е въздържал.

Промените, засягащи режима на къмпингуване, бяха импортирани преди второто четене на закона, без да имат отношение към главния текст на законопроекта на Министерския съвет, напомни през днешния ден депутатът от Българска социалистическа партия и зам.- ръководител на парламентарната група Крум Зарков. Това се споделя и в претекстовете на президента, който изяснява, че по този метод е избягнато публичното разискване на тези текстове. А те засягат конституционните права на жителите да се употребяват умерено от здравословната и удобна околна среда, разяснява Крум Зарков.
На тези причини Христиан Митев от " Обединени патриоти " отговори, че внасянето на оспорваните текстове напряко преди второто четене на закона не е никакъв проблем, тъй като такава алтернатива е планувана в правилника на Народното събрание.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Всъщност, това е заобикаляне на закона и условието за публично разискване, което все по-често се употребява за пробутване на непопулярни оферти.

Никой не оспорва, че би трябвало да има ред в метода, по който се прави къмпингуването - нито президентът, нито Българска социалистическа партия, нито самите къмпингуващите, само че тази регулация трябваше да бъде призната след спор, съобщи Зарков. Той прикани ръководещите да одобряват ветото със съзнанието, че това няма да е загуба за тях или победа за който и да било, а късмет този спор да се състои в една естествена атмосфера.

Всъщност законът в този момент не основава правилник по какъв начин жителите да се употребяват от природата, а планува да се упълномощят четирима министри да основат тази наредба - по какъв начин да се дефинират местата за къмпингуване и изискванията за тяхното потребление ще би трябвало да бъде уредено с разпоредба, направена от министерствата на районното развиване, туризма, околната среда и земеделието, след което ще има едногодишен гратисен интервал без наказания. Глобите ще влязат в действие от 2021 година

Доколкото се отнася до конституционно право, този рагламент би трябвало да бъде открит със закон, а не с разпоредба на четирима министри, съобщи Зарков. По думите му материята е по-скоро за закона за туризма, а не в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според него, сегашните промени основават усещане, че се дискриминира една група от хора, които нямат стопански и политически запаси, за сметка на хората с запаси. " Кое е по-вредно за околната среда – палатката в гората или джипът на плажа? Боклуците от къмпингуване или тоновете строителни боклуци, които са зарили Черноморието? Създава се чувство за двоен стандарт ", сподели Зарков.

Най-абсурдният мотив в дебата извади Александър Ненков от ГЕРБ, съгласно който: " Няма по какъв начин да се размени сегашният по-либерален режим за къмпингуване с по-рестриктивен, защото сега няма никакъв [режим] ". Само по себе си изказванието, че сега няма никакъв режим за къмпингуване не е правилно - и сега законът планува " природосъобразен туризъм ", " къмпингуване отвън категоризираните къмпинги при условия и по ред, избрани в Закона за туризма и характерните правила и нормативи, планувани в други закони ", условия и места за слагане на плажни такъми и други Абсурдът в силогизма на Ненков е изказванието, че " неналичието на режим ", т.е. неналичието на всевъзможни забрани, няма по какъв начин да бъде по-либерална от новия, по-рестриктивен режим. Всъщност, Ненков опровергава общоизвестното предписание, че което не е неразрешено, е позволено.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР