© Юлия Лазарова Още по темата Сиренето с палмово масло

...
© Юлия Лазарова Още по темата Сиренето с палмово масло
Коментари Харесай

Млечни и имитиращи продукти ще се произвеждат в отделни предприятия

© Юлия Лазарова Още по тематиката
" Сиренето " с палмово масло ще се продава единствено авансово опаковано

Имитиращите артикули ще са на обособени щандове с ясно означение, плануват промени в разпоредба
20 май 2018
Агроминистерството не разрешава една мандра да създава и сирене, и " палмов " артикул

С разпоредба страната затваря бизнес. Логично, смяната се поддържа от предприятията с достоверни млечни произведения
29 апр 2018
Димитър Зоров: Липсата на надзор понижава качествените млечни артикули

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите пред " Капитал "
8 май 2017 В едно и също дружество няма да могат да се създават, разфасоват и преопаковат по едно и също време млечни и имитиращи артикули, които се вършат главно с растителни мазнини. Това плануват допълнения към Наредба № 1 от 2016 година за хигиената на храните, оповестена в " Държавен вестник ". Фирмите имат едномесечен период, за приведат активността си в сходство с новите условия.

Одобрена от Брюксел

Наредбата е нотифицирана от Европейската комисия. Според земеделското министерство препоръчаните ограничения целят да покачат търсенето на сурово мляко от преработвателите, да улеснят избора на потребителите и да засилят интереса им към другите типове млечни артикули.

Досега предприятията имаха право да създават млечни и имитиращи артикули " под един покрив ", само че на обособени линии, и са длъжни да разгласят това в организацията по храните. По данни на браншовите организации този избор са създали към 60 от близо 220 мандри в страната.

От асоциациите на млекопреработвателите и животновъдите от дълго време упорстват за цялостна възбрана на производството и продажбата на имитиращи артикули, представяни за млечни.
Проблемът с палмовото масло и имитиращите артикули е остарял. Според Центъра за стопански проучвания в селското стопанство за година в страната са изядени близо 12 хиляди тона палмово масло, вложено в производството на имитиращи сирена, кашкавал и други млечни артикули. По публични данни през 2017 година се регистрира към 15% понижение на заявените млечни артикули, създадените с растителна лой – към 13.8 хиляди тона. Специалисти обаче допускат, че има към 20-25% недекларирани количества.

Предварителното разискване на наредбата раздели мненията в сектора. Част от бизнесмените приветстват смяната, само че други считат, че страната няма право да принуждава цели бизнеси да бъдат затворени, с цел да подтиква други.

Още промени

Промените в Наредба 1 от 2016 година са част от ограниченията на земеделското министерство да ограничи злоупотребите при предлагането на " сирене " с палмово масло. Очакват се промени и в Наредбата за характерните условия към млечните артикули, които минаха за следващ път през публично разискване.

Според тях продуктите с палмово масло ще се оферират в комерсиалната мрежа единствено авансово опаковани и на обособени щандове или на обособени места, на които има ясно означение с надпис " имитиращи ".

Промените плануват също върху етикета в непосредствена непосредственост до наименованието на продукта наложително да бъде написано " Имитиращ артикул " с ясно означение на съставния елемент или съставката, които са употребявани като частични или цялостни заместители на млякото. Освен това проектонаредбата не разрешава потреблението на думата " млечен " или нейни производни в наименованието на имитиращите артикули, които съдържат в състава си растителни мазнини.

Според земеделското министерство заложените в двата нормативни акта ограничения " всъщност имат темперамент и на дейности ориентирани против " двойния стандарт " при храните, защото способстват за ясното разграничение на имитиращите от млечните артикули, както в процеса на производството, по този начин и при предлагането им в комерсиалната мрежа ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР