© Цветелина Николаева Още по темата Сделките с имоти растат

...
© Цветелина Николаева Още по темата Сделките с имоти растат
Коментари Харесай

В София сделките и цените на имотите растат, но вече бавно

© Цветелина Николаева Още по тематиката
Сделките с парцели порастват в София и огромните градове

За 2016 година в столицата има 9% повече продажби, като цените също са се нараснали
30 яну 2017
Жилищата - всичко пораства, само че постепенно

Сделките, цените и новите градежи в София се усилват, само че към момента са под равнищата от взрива
28 окт 2016
Ипотеките през третото тримесечие порастват с 30%

Данните на Агенцията по вписванията записват лек спад на имотните покупко-продажби
23 окт 2016
Пазарът на жилища в София е пораснал с над 7%

През първото тримесечие общият брой на покупко-продажбите в страната леко е намалял
29 май 2016
" Адрес ": Сделките с парцели в София ще набъбнат с 10% през 2016 година

Делът на покупките с капиталова цел пораства стабилно
3 фев 2016
Търсенето на жилищни парцели в огромните градове леко се подвига

В Пловдив, Варна и Бургас през третото тримесечие са се сключили повече покупко-продажби по отношение на година по-рано, демонстрира разбор на Bulgarian Properties
26 окт 2015
Bulgarian Properties: За година жилищата в София нарастнаха с 6%

Броят на покупко-продажбите към края на деветмесечието е 20% по-голям, а междинната цена приближава 800 евро/кв. м
15 окт 2015 В интервала юли-септември в София продадените парцели са с 3.7% повече по отношение на лятото на 2016 година, само че приблизително за страната 2017 година е с по-слаба интензивност. Това демонстрират данните на Агенцията по вписванията. Тримесечният ритъм на напредък е по-скромен спрямо година по-рано, когато за интервала юли-септември направените покупко-продажби в столицата са били с растеж от малко под 10%. По-слаби продажби през лятото по отношение на предходното е имало и в Пловдив и Варна, а леко растеж се регистрира в Бургас.

Общо през деветте месеца покупко-продажбите в София са се нараснали с 4%, а спад с толкоз има в Пловдив (виж графиката).

Спокойно лято

Наблюденията на брокерите на парцели са, че пазарът се успокоява и цените, които в столицата пораснаха с 30-40% през последните години, стартират да доближават пределни равнища.

Георги Павлов, изпълнителен шеф на организацията за недвижими парцели " Адрес ", обобщава, че в последната година и половина се следи стабилизация на пазара. А съмненията в броя покупко-продажби са в границите на статистическите неточности.

При Arco Real Estate покупко-продажбите порастват, въпреки и с по-умерени темпове от предходните месеци, само че пък виждат стабилизация в цените.

Цените към този момент пълзят

Цените на парцелите не престават да порастват, като в София през деветмесечието на настоящата година са се нараснали с сред 5% и 6% тези на жилищата, показват от Arco. От организацията показват, че ползата към къщи на територията на София прогресивно се покачва и все още съставлява 20.54% от общото търсене на жилища за интервала. Увеличението в този сегмент е с 5.68% по отношение на предходния тримесечен интервал. " Клиентите се стопират на обекти за покупка с повърхност 70-110 кв.м, като крайната им продажна цена най-често е в диапазона 80 и 125 хиляди евро ", сочат от организацията. При тях най-търсени са жилищата в Център, " Лозенец ", " Витоша ", " Редута ", " Дианабад ", " Кръстова вада ", " Свобода ", Студентски град, " Оборище ", " Овча купел ", " Борово " – приблизително 46.4% от клиентите. Средната цена на тристайните жилища е 1127 евро/кв.м, а на двустайните - 969 евро.

В същото време данните на Bulgarian Properties сочат, че през третото тримесечие на тази година междинната цена на парцелите резервира достигнатите през предходното тримесечие равнища и остава без изменение. Така за интервала междинната цена на жилищата в София остава на равнище 1060 евро/кв.м като през второто тримесечие на годината. " Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и " Лозенец ", където междинните цени за миналото тримесечие са били надлежно 1790 евро/кв.м и 1430 евро/кв.м ", показват от организацията. Годишното нарастване на цените по отношение на третото тримесечие на 2016 година е 14%, а междинната покупна цена на жилищата в София е 93 000 евро. Темпът на растеж на цените в София се форсира напролет на 2016 година и в продължение на една година повишаванията се движеха сред 15 и 18%. През последните месеци растежът на цените се забавя.

Наблюденията на " Явлена " демонстрират, че в София покачването на цените на парцелите продължава към този момент трета година и половина. Столицата и Пловдив са градовете, които се показват добре във връзка с подписани покупко-продажби, което значи, че са притегателните центрове освен за вложения, само че и за покупка на жилища, разяснява Страхил Иванов, притежател и шеф на организацията. По думите му има закъснение на покупко-продажбите във Варна и Бургас през миналите три месеца и доста огромно количество нахлуване на нови парцели.

Агенцията регистрира растеж на покупко-продажбите, подписани с ипотечни заеми - с 27% на годишна база за деветмесечието, като най-голямо е проникването на ипотеките в Бургас (40% от покупко-продажбите са с ипотечни заеми), в Пловдив делът им е 30%.

Ипотеки с ниски лихви

Тъй като най-големият фактор, който поддържа пазара на парцели и движи цените, е ипотечното кредитиране, съгласно Георги Павлов едно вероятно покачване на лихвите по жилищните заеми би въздействало постепенно в интервал сред шест и дванайсет месеца. По думите му резултатът би бил спад на продажбите и по-късно спад на цените. До края на годината като цяло не се чакат особени промени в пазара, като главното остава, че той ще зависи от ипотечното кредитиране, уточни още Павлов.

Към момента лихвите по жилищните заеми са на равнища, каквито в никакъв случай не са били за българския пазар – сред 3% и 4%. Още напролет на тази година представители на банковия бранш предвидиха, че през идната година може да стартира повишаване на лихвите според от паричната политика в еврозоната.

Очакванията на Bulgarian Properties са възходящият тренд на пазара да се възобнови в края на тази и началото на новата година. Един от факторите, които благоприятстват това, е банковото кредитиране и ниските лихви по ипотечните заеми. Освен това показват и междинната работна заплата в София, която нараства, понижението на безработицата и ускоряването на икономическия напредък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР