© Цветелина Николаева Още по темата Кои са новостите при

...
© Цветелина Николаева Още по темата Кои са новостите при
Коментари Харесай

Над 100 млн. евро ще бъде еврофинансирането на неземеделски дейности

© Цветелина Николаева Още по тематиката
Кои са новостите при еврофинансирането на общините в селските региони

Общини с утвърден план по съответна активност от банкет през 2016 година няма да имат опция да аплайват за същата активност през тази година
14 мар 2018
Големи упования за еврофинансиране през 2018 година

Според оповестената стратегия би трябвало да бъде разгласен банкет на планове по 17 ограничения
7 мар 2018
ПРСР: 2017 беше слаба година за кандидатстване

Бюджетът на програмата е 2.9 милиарда евро и те би трябвало да бъдат вложени в ефикасни планове до 2020 година
23 фев 2018
Инвестиции за бизнеса по Програмата за селските региони през 2018 година

Очакванията са да се отворят 17 ограничения за еврофинансиране
17 яну 2018 Секторното делене на плановете разрешава и поетапно отваряне на приема през разнообразни интервали от годината За разлика от предния програмен интервал, когато поддръжката за пускане и развиване на неземеделски действия в селските региони беше съсредоточена в къщи за посетители и фотоволтаични централи, в сегашния интервал, посредством подмярка 6.4. " Инвестиции в поддръжка на неземеделски действия " се планува уравновесено систематизиране на 100 млн. евро сред 4 съществени бранша: произвеждане, услуги, занаяти и туризъм. Този метод ще подсигурява многообразие на плановете и позитивно развиване на всички браншове на стопанската система в дребните обитаеми места.
Секторното делене на плановете разрешава и поетапно отваряне на приема през разнообразни интервали от годината. Очаква се приемът да стартира през месец май 2018 година за планове в браншове произвеждане, услуги и занаяти, за които към този момент има избрани критерии за асортимент. Гласуването на критериите и подборът на планове в туризма се отсрочват за по–късен стадий през годината.

Кой може да кандидатства при производството и услугите

Кандидатите би трябвало да са регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон или Закона за кооперациите и да дават отговор на определението за микропредприятие.
Проектите би трябвало да включват действия за произвеждане на артикули, които не са включени в Приложение 1 от Договора за действие на Европейския съюз, както и действия за развиване на услуги във всички браншове на стопанската система. За осъществяване на плануваните действия претендентите ще могат да правят разноски, свързани с:
- създаване или усъвършенствания на недвижимо имущество
- закупуване на нови машини и съоръжение
- закупуване на земя, нужна за осъществяване на плана
- закупуване на здания, пространства и други недвижими парцели, нужни за осъществяване на плана
- придобиване и основаване на компютърен програмен продукт и придобиване на патенти, лицензи, авторски права и търговски марки
- общи разноски, свързани с подготовката и осъществяването на плана (хонорари на архитекти, инженери и консултанти).
Предимство при оценката ще имат претенденти с история. Анализът на критериите за асортимент на плановите оферти в двата съществени бранша демонстрира, че преимущество ще получат претендентите, които:
- имат история от най-малко 3 завършени финансови години
- имат опит в дейностите, за които аплайват
- са регистрирани и правят активност в границите на общината, в която ще осъществят и вложенията по плана
- резервират съществуващите и разкриват нови устойчиви работни места
- влагат в " зелени " действия и в нововъведения.
В индустриалния бранш мощен акцент се слага на планове, които са напълно ориентирани към закупуване на индустриално съоръжение и/или строителство/ремонт на индустриални пространства.
В услугите се подчертава на планове, ориентирани към:
- действия на общопрактикуващи лекари
- активност на лекари експерти
- активност на лекари по дентална медицина
- обществени грижи с настаняване на възрастни лица (домове за остарели хора)
- дневни грижи за дребни деца
- търговия на дребно с медикаменти и други фармацевтични артикули
- техническо обслужване и ремонт на коли
- ремонт и инсталиране на машини и съоръжение
- действия по защита и следствие
- спортни и други действия, свързани с развлечения и отдих.

Авторът Николай Николов е шеф, " Си Ем Ен проджекст ", член на БАКЕП

Какво се изисква от занаятчиите при кандидатстване

Допустимите претенденти са физически лица, регистрирани по Закона за занаятите като упражняващи поминък и отговарящи на определението за микропредприятие.
Проектите би трябвало да плануват действия за развиване на занаяти, в това число даване на услуги, свързани с присъединяване на гости в занаятчийски действия.
Приоритет при оценката получават претенденти, които:
- имат майсторско удостоверение
- осъществят планове, напълно свързани с художествените занаяти, според Приложение №1 към член 3, алинея 2, т. 1 от Закона за занаятите
- осъществят планове, включващи демонстрационни действия
- влагат в " зелени " действия.

Новости в изискванията за кандидатстване

Новост при идния банкет е електронното подаване на плановите оферти в Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България (ИСУН 2020). За задачата претендентите би трябвало да се снабдят с дипломиран електронен автограф (КЕП) и да записват профил в системата, посредством който с изключение на подаването на плана ще правят и формалната връзка с Управляващия орган на ПРСР 2014 – 2020. Този метод изрично отстранява отрицателни феномени от предходния програмен интервал като скупчвания на планове и претенденти в последните дни на приема, постепенно физическо разглеждане на всеки документ от хартиеното досие и изключително приема на планове след приключването на посочения краен период.
Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един план (в размер на 200 хиляди евро) е непокътнат, само че е понижен интензитетът на финансиране. В идния банкет финансирането от страна на програмата е оптимално 50% от цената на общите възможни разноски (при 70% в предходния програмен период). Целта е да се избегнат така наречен кухи планове и да се обезпечи по-сериозен ангажимент от страна на бенефициентите за подготовка и осъществяване на жизнеспособни и устойчиви планове.

Как да се структурира сполучлив план по подмярката

За да разработят план с висок капацитет за финансиране, претендентите би трябвало доста деликатно да преценяват своята и на плановете си принадлежност към един от посочените браншове и да се уверят, че дават отговор на критериите за допустимост. Необходимо е да проучват таблиците за оценка в съответния бранш и да създадат справедлива преценка на точките, които възможният план би получил.
Целта на предварителното изследване е да се избегнат старания и разноски за подготовка на планове, които нямат никакви шансове да бъдат финансирани. В случай че предварителната оценка откри висок капацитет на плана, следва прецизно да се съблюдават напътствията за подготовка на придружителните документи, попълване на бизнес проекта, сключване на електронния формуляр и подаване на плана.

Рубриката се приготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски стратегии (БАКЕП)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР