Минималният размер на помощта е 200 хил. лв., а максималният

...
Минималният размер на помощта е 200 хил. лв., а максималният
Коментари Харесай

Еврофинансиране за иновационни клъстери

Минималният размер на помощта е 200 хиляди лева, а оптималният - 1.5 млн. лева

© Цветелина Белутова Очаква се от месец май да стартира банкет на планове по процедура " Развитие на иновационни клъстери " с финансиране от оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Целта на процедурата е да даде поддръжка за внедряване на новаторски продукт/процес или услуга от клъстери посредством взаимно потребление на уреди, продан на знания и опит, ефикасен принос за прехвърлянето на познания, създаване на характерни мрежи от взаимосвързани, само че оставащи си съперници на пазара компании, разпространяване на информация и съдействие сред предприятията и други организации в клъстера.

Какво е иновационен клъстър

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Иновационните клъстери съставляват цялост от взаимосвързани организации, които способстват за реализацията на нововъведения всекидневно в един стопански бранш или промишленост. Те включват огромен брой взаимосвързани индустриални и/или обслужващи компании, които имат висока степен на съдействие, нормално чрез единна верига за доставки и работят при едни и същи пазарни условия. Доброволното сдружаване на предприятия в новаторски клъстери дава опция за използване на нови индустриални решения и за развиване на капацитета им, което води до увеличение на иновационната активност, продуктивността, повишаване на създадената добавена стойност, достъпа до пазари, а оттова и до повишение конкурентоспособността на компаниите участници и разширение на експортния им потенциал.

Възможни са взаимни действия с проучвателен центрове и просветителни институции. Комбинацията от нововъведения и умелото потребление на разнообразни запаси основават благоприятни условия за понижаване на индустриалните разноски и релативно бърза възвръщаемост на направените вложения. Чрез иновационните клъстери може да се реализира създаване на планове, които не биха били налични до самостоятелните компании, които са негови членове, под формата на взаимни научно-приложни планове, взаимно развиване на нови артикули или услуги и така нататък

Какви грантове се получават

Общият бюджет по процедурата е 20 млн. евро. Минималният размер на помощта е 200 хиляди лева, а оптималният - 1.5 млн. лева Кандидатите могат да заявят подкрепяне по 2 съставния елемент в друг режим на държавна помощ и друг интензитет на помощта.

Компонент 1
" Подкрепа за подсилване на иновационния и научно-изследователския капацитет на клъстера и основаване на съдействия " – използван режим " de minimis ": Максимален интензитет на помощта 80%. Максималният размер на помощта по режим de minimis не може да надвишава левовата равноценност на 200 хиляди евро и надлежно левовата равноценност на 100 хиляди евро при дружество, което реализира автомобилни товарни транспорти за непозната сметка за интервал от три бюджетни години (две предишни плюс настоящата година).

Компонент 2
" Развитие на иновационни клъстери (вкл. споделена инфраструктура и ноу-хау) " – използван режим " Помощи за иновационни клъстери ": Максимален интензитет на помощта - 65%.
Деница Николова

Кой може да взе участие

Процедурата ще поддържа иновационни клъстери, регистрирани като обединявания преди 31.12.2017 година Това са структури или проведени групи от самостоятелни страни (като да вземем за пример, иновационни започващи предприятия, МСП, организации за научни проучвания и разпространяване на познания, Неправителствени организации и други сходни стопански субекти).

Кандидатите следва да са обединявания от най-малко 7 члена под формата на сдружения по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които реализират стопанска активност, или юридически лица, регистрирани по Търговския закон. Обединенията могат да включват предприятия, нестопански организации, професионални учебни заведения, упълномощени български висши учебни заведения, Българска академия на науките и нейни институти, Селскостопанска академия и институти към нея, пробни лаборатории и проучвателен институти, научни организации, общини и/или регионални администрации и други

Какви действия ще се поддържат

Изпълнението на плановете следва да води до осъществяване на действия в тематичните области на Иновационна тактика за умна специализация (ИСИС): ИКТ и информатика; мехатроника и чисти технологии; промишленост за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености. Проектите следва да включват действия по Компонент 2 в размер на най-малко 50% от общо допустимите разноски!

По Компонент 1 ще се поддържат действия за:
- Ресурсно застраховане на активността на иновационния и научно-изследователския личен състав на клъстера
- Повишаване потенциала на иновационния и научно-изследователски личен състав на клъстера - присъединяване в обмяна на опит, положителни практики и профилирани образования в страна и чужбина за повишение на потенциала на научноизследователския личен състав на клъстера за основаване на съдействия
- Насърчаване на клъстерния маркетинг
- Публичност и визуализация на плана
- Одит на плана за планове с финансиране над 750 хиляди евро.

По Компонент 2 ще се поддържат действия за:
- Придобиване на ДМА за взаимни клъстерни иновационни действия - изпитателни лаборатории, индустриални центрове, подготвителни центрове, съоръжение за зали за образования и други
- Придобиване на ДНА за взаимни клъстерни иновационни действия – профилирани програмни артикули, патенти, лицензи, " ноу хау ", търговски марки, акредитация, сертификация и други

Какви разноски се покриват

По Компонент 1 ще се финансират разноски за хонорари на личния състав на клъстъра, за материали и окомплектовка за осъществяване на иновационната и научно-изследователската активност (напр. материали, нужни за премерване и изпитване, окомплектовка за изпитателни лаборатории, индустриални центрове, подготвителни центрове и др.), разноски за обмяна на опит и положителни практики, за присъединяване в семинари, образования, конференции, осведомителни събития, за наем на работни помещения; за определяне и поощряване на съдействието с други иновационни клъстери, за показване на иновационните продукти/услуги, предлагани от клъстера в национални и интернационалните изложби и панаири, за създаване на иновационна тактика на клъстера, за консултантски услуги преди стъпването на нов пазар, за разпространение на името на клъстера и на неговите продукти/услуги, придобиване на европейски клъстерен лейбъл (етикет).

По Компонент 2 може да се кандидатства за капиталови разноски в ДМА и ДНА за взаимни клъстерни действия.
По процедурата ще се прави оценка както потенциалът на самото клъстерно обединяване, по този начин и иновативността на препоръчаната за финансиране новаторска услуга/процес или артикул. Продължителността на осъществяване на всеки план не следва да надвишава 24 месеца.

* Рубриката се приготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски стратегии (БАКЕП)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР