Морското пространствено планиране трябва да интегрира дейностите на брега и

...
Морското пространствено планиране трябва да интегрира дейностите на брега и
Коментари Харесай

Еврофинансиране за морско пространствено планиране

Морското пространствено обмисляне би трябвало да интегрира дейностите на брега и в акваторията, другите морски браншове, потреблението и опазването на ресурсите

© Анелия Николова Още по тематиката
Ваучери за листване на борсата за дребни и междинни предприятия - що е то?

Публичният статут усилва доверието в задграничните контрагенти и обезпечава по-лесен достъп до пазари в други страни
29 авг 2018
Бизнесът чака през есента еврофинансиране за 100 млн. евро

Парите ще бъдат за възстановяване на индустриалните благоприятни условия на дребни и междинни предприятия и такива от осведомителните технологии
4 юли 2018
Еврофинансиране за трансгранично съдействие в района на Черно море

Общият бюджет на програмата е 53.9 млн. евро, а оптималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един план е 1.5 млн. евро
12 апр 2017 Голямото и бързо възходящо търсене на морски пространства за разнообразни цели като рандеман на първични материали, съоръжения за произвеждане на сила от възобновими източници, действия за морско мореплаване и лов на риба, туризъм, както и многочислените типове напън върху крайбрежните запаси, изисква използването на интегриран, съгласуван и трансграничен метод на обмисляне и ръководство. Такъв метод е заложен в основата на провежданата от Европейския съюз (EС) Интегрирана морска политика, която всъщност съставлява повсеместен метод към всички политики на Европейски Съюз, свързани с моретата и океаните. Тя се организира с оглед поощряване на координираното и в съгласие взимане на решения за реализиране на оптимални резултати във връзка с устойчивото развиване, икономическия напредък и общественото доближаване на страните членки.

Морското пространствено обмисляне (МПП) като един от инструментите на тази политика би трябвало да интегрира дейностите на брега и в акваторията, другите морски браншове, потреблението и опазването на ресурсите и разнопосочните ползи за да понижи споровете и да увеличи изгодите и синергията. В тази връзка през 2014 година Европейският парламент и Съветът одобряват Директива 2014/89/ЕС за определяне на рамка за МПП. С този акт на вторичното право на Европейски Съюз във връзка с страните членки се вкарва обвързване да провеждат и ползват МПП. До 31 март 2021 година всяка страна в съюза, граничеща с морски басейн, би трябвало да създаде морски тримерен проект с обсег и наличие, избрани в националното законодателство, при спазване на минималните условия, открити в директивата.

За да поддържа страните членки в това им начинание, Изпълнителната организация за дребните и междинните предприятия на Европейската комисия (Executive Agency for SMEs) в средата на юли тази година разгласи покана за набиране на планови оферти по тематиката морско пространствено обмисляне (EASME/EMFF/2018/1.2.1.5). Финансирането е обезпечено по линия на Европейския фонд за морско дело и риболовство и е в размер на 2.47 млн. евро.

За какво е финансирането

Специфичните цели на поканата са:
1. Да се поддържат съответни дейности в страните членки, които да спомогнат за построяването на потенциал за използване на директивата за МПП.
2. Да подкрепи установяването на трайни механизми за трансгранично съдействие във връзка с МПП. Географските области, обхванати от поканата, включват Атлантическия океан, Черно море и Средиземно море.

За постигането на поставените цели ще се финансират действия от вида " меки ограничения " в няколко съществени посоки:

1. Разработване на морски пространствени проекти: правене на пространствени и времеви разбори, в това число разбор на потребностите и потребностите на целевата територия в екологичен, стопански и обществен подтекст, разбори и създаване на оферти за актуализация на съществуващите механизми и благоприятни условия за образуване на морското пространство и неговото потребление, дефиниране на национални цели на МПП и план на пътна карта за основаване на МПП в национални води, създаване на механизъм за мониторинг и оценка, гарантиращ включването на всички заинтригувани страни в процеса на МПП, и други
2. Обвързване на трансграничните с националните цели за МПП: създаване на общи подходи за ръководство, в.ч. установяване на обща визия и/или тактика, предприемане на дейности, ориентирани към възстановяване на съдействието сред способените органи и другите заинтригувани страни, имащи директно отношение към МПП в границите на трансграничния район, създаване на механизъм за продан на данни и познания и други
3. Управление и съгласуваност на плановите действия и разпространяване на постигнатите планови резултати измежду обособените групи заинтригувани страни: прилежащи страни, районни морски конвенции, профилирани организации, страни от други морски басейни, висши образователни заведения и научноизследователски институти, неправителствени организации и други
Васил Зарков, управител планове за развиване, Българо-австрийска консултантска компания АД, член на БАКЕП

Кой може да взе участие

Проектните оферти би трябвало да включват действия, ориентирани към развиване на процесите, свързани с МПП на национално ниво в съответната страна, и ясно да показват своята добавена стойност, като ясно регистрират особеното положение на напредъка на МПП в обособените страни, попадащи в съответната географска област. Дейностите би трябвало да се основават на предходния опит от към този момент завършили планове за МПП, като предизвикват откритите положителни практики в границите на целевите морски басейни и, където е допустимо, да употребяват съществуващите механизми и структури за ръководство, мониторинг и оценка на процесите.

Допустимите претенденти по поканата за набиране на планови оферти са:
1. Национални обществени органи, които дават отговор за МПП в съответната страна - членка на Европейски Съюз.
2. Международни, районни или междуправителствени организации - Организация за черноморско икономическо съдействие, Международен съвет за проучване на морето, Черноморска комисия и други
3. Юридически лица (заинтересовани страни), при изискване че те са утвърдени от виновния обществен орган за осъществяване на политиката на МПП в съответната страна членка.
Във всяко проектопредложения би трябвало да вземат участие претенденти от минимум две страни, граничещи с целевия морски басейн/морски район.

За България според промени и допълнен от март тази година Закон за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанища на Република България като орган, отговарящ за управлението и координацията на активността по МПП, е избран министърът на районното развиване. На него е вменена и отговорността по изработването и поддържането на Морския тримерен проект на страната.

В края на 2017 година на интернет уеб страницата на Министерство на регионалното развитие беше оповестено авансово изследване по отношение на уговорките на страната, свързани с транспонирането на Директивата на Европейски Съюз за МПП. В Приложение 2 към него е показан и лист на заинтригуваните страни, имащи отношение към МПП в Република България, разпределени в категориите: национални институции, районни институции и структури, общински администрации, професионални организации, научни и университетски институции и неправителствени организации.

Проучването е направено от " Националния център за териториално развиване " ЕАД по поръчка на Министерство на регионалното развитие в границите на плана MARSPLAN-BS - " Предизвикателства и благоприятни условия за морското пространствено обмисляне на Черно море в Румъния и България ", реализиран взаимно с Министерството на районното развиване и обществената администрация на Румъния.

Крайният период за подаване на плановите оферти е 31 октомври 2018 година Изпълнението на финансираните планове се чака да стартира в интервала февруари-март 2019 година Допълнителна информация и всички документи, свързани с поканата за набиране на плановите оферти, могат да бъдат открити на: https://ec.europa.eu/easme/en/maritime-spatial-planning-msp-projects.

Рубриката се приготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски стратегии (БАКЕП)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР