© Цветелина Белутова ФискДанъците в София се вдигат под сурдинка

...
© Цветелина Белутова ФискДанъците в София се вдигат под сурдинка
Коментари Харесай

Мнения Daily - Данъците в София се вдигат под сурдинка

© Цветелина Белутова Фиск

Данъците в София се подвигат под сурдинка

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Стоян Панчев, ръководител на Българското либертарианско общество, за " Дневник "

Управленческата традиция за повдигане на налози под сурдинка доближи и локалната власт. След като в предизборната акция кметът Йорданка Фандъкова загатна, че в столицата те няма да се покачват, малко след началото на новия й мандат бяхме сюрпризирани с новината, че ГЕРБ имат потребност да съберат още близо 40 млн. лева от софиянци. Реализирано посредством в допълнение облагане на колите и повишение налога за възмездно придобиване на имущество от 2.5% на 3%.
Пътят за решаването на екологичните проблеми в столицата е различен.
Поскъпването за колите беше целесъобразно от новата обичана дъвка на ръководещите – екологията. Премиерът Бойко Борисов ни уведоми, че високата смъртност в страната е обвързвана с ТЕЦ-овете, а министърът на околната среда Нено Димов внезапно повярва в климатичните промени и ги уточни като причина за безводието в Перник. По същата реторична линия госпожа Фандъкова ще взема решение проблемите със замърсяването на София посредством няколко десетки левове по-големи разноски за водачите.

Подобно на така наречен зелен билет, и данъкът върху колите няма да има важен екологичен резултат, най-малкото тъй като не може да провокира изключително ограничение в потреблението на персонален моторен превоз. Не е допустимо в Столичната община да не схващат това, тъй че единственото пояснение е, че в действителност не приказваме за екологични цели, а за фискални. По-конкретно 20 млн. лева, които да бъдат употребявани за още поправки на софийската инфраструктура.

В случай, че се търсеше адресиране на проблема с колите, както замърсяването, по този начин и по-големият проблем със тапите, пътят е друг. А точно, посредством въвеждане на ред в съхранението на коли посредством разширение на зоните за платено паркиране и преизчисление на ставките за престой. Имплицитната дотация за паркиране на колите по улици и тротоари изкуствено завишава броя им и стопира частната самодейност в построяването на нови паркинги. На сегашен стадий водачите със лични паркоместа или гаражи са ощетени за сметка на тези, които употребяват общинска благосъстоятелност целогодишно, гратис. Ефектът от това е, че всеобщо улиците нямат тротоари и им липсва най-малко едно платно, заето с наспрели една върху друга коли.

За страдание въвеждането на ред в общинската благосъстоятелност се оказва по-трудно от събирането на още пари от софиянци.

------------
Българските министри се измъкват по тематиката за изгарянето на боклуци.
Замърсяване

" Боклукът " търси контролните органи с висока " пропускливост "

От коментар на Емилия Милчева за " Дойче веле "

Какво се случва под носа ни? Че нещо доста замириса.

До момента е известно, че през 2017 в България са импортирани 72 000 тона боклуци, изгорени единствено в циментовите фабрики, а през 2018 година - 85 000 тона, като 3% от тях към този момент са за тецовете. Но не тези данни са значими за обществото, а съставът на отпадъците и по какъв начин се реализира контролът при унищожаването им.

Фотограф: Георги Кожухаров

Темата нямаше да влезе в новинарските излъчвания, в случай че не бяха арестуваните в Италия вагони с 815 тона смесени боклуци - пластмаса, каучук, опаковки, текстил, гума. Според италианското издание " Кориере каузи сера ", тези боклуци са били предопределени за България. Но българските министри на вътрешните работи и на екологията се измъкнаха с общи изречения, че ставало дума за " медийни изказвания ".

Според онлайн изданието bluelink.info, пътят на италианския отпадък към България има дълга история - още от 2013 година, когато 19% от експортирания оттова RDF е влезнал на българска територия. Изданието цитира отчет, съгласно който най-големите колета отпадъци за 2017 година идват от Англия и Италия.

" Вносът на боклуци от страни като Италия провокира по-големи опасения по отношение на здравето и сигурността на обществото, защото, съгласно италиански деятели в битката против мафията, процесът по преправяне на боклуци в Италия има тесни връзки с проведената престъпност и постоянно токсични боклуци биват смесвани с битови боклуци ", написа в публикацията.

Вместо да увърта, екоминистърът Нено Димов би следвало да разсее всевъзможни подозрения, че ведомството му не реализира ефикасен надзор върху състава на отпадъците при влизането им в България. Големият въпрос е дали в Министерство на околната среда и водите и в митниците се доверяват напълно на заявеното от вносителите - или се вършат и действителни насрещни инспекции, с цел да се откри наличието на контейнерите. Предвид равнищата на корупция, българското общество несъмнено няма огромно доверие в институциите си. И по тази причина не може да е несъмнено, че вносният отпадък е добре обработен и безвреден. Или че пластмасови боклуци не се изгарят или изхвърлят в депата, вместо да се рециклират.

Покрай арестуваните в Италия вагони стана ясно, че се изнасят отпадъци, за които ще става все по-трудно да се откри последна дестинация. Причината: от септември 2017 година Китай забрани вноса на 24 типа твърди боклуци, включително и няколко типа пластмаса. Последваха го и други страни от Югоизточна Азия, а през май т.г. 187 страни се споразумяха внезапно да лимитират интернационалната търговия с пластмасов скрап. Така че бизнесът ще търси страни, където контролните органи са с висока " пропускливост ". И отпадъците, които никой не желае, ще се стоварват точно там.

------------
Изборите във Англия потвърдиха националната настройка за овакантяване на Европейски Съюз.
Brexit

Как Джонсън победи Фараж

От коментар на някогашния министър на екологията Юлиян Попов в неговия фейсбук-профил

Британските избори дълго ще провокират прочувствени реакции и крайни мнения. И като доста крайни и прочувствени мнения постоянно ще се разминават с действителностите преди, по време и след събитието. Няколко неща за размисъл:

Фотограф: Scott Heppell

Тези избори са междинно умозаключение на комплициран развой, в който референдумът за Брекзит също беше междинна стъпка, както и решението на Камерън да организира референдума беше междинна стъпка. Нека се опитаме да мислим за комплицираното, не за елементарното.

Това не е победа на дясното над лявото, на консерватори против социалисти, въпреки че тежкото архаично левичарство на Корбин изигра известна, само че не решаваща роля. Изборите бяха частично извоювани от Джонсън, само че също по този начин бяха и трагично изгубени от Лейбъристите и Либералдемократите. Либералдемократите наскоро избраха неуместен водач, която ги закопа до гуша, в миг, в който те можеха да се възродят.

Не забравяйте Найджъл Фараж и неговата партия Брекзит. Това че те не завоюваха нито едно място в Народното събрание, значи, че Джонсън вкара неговите гласоподаватели под своя покрив. Всяко отклоняване от радикалната линия за излизане от Европейски Съюз щеше да напомпа триумфа на Фараж. Тези избори могат да се съберат и в просто изречение " Джонсън победи Фараж ". Макар че Фараж също оказа помощ малко на Джонсън в някои райони, изпомпвайки към себе си лейбъристки избор.

Избирателната система играе значима роля в резултата.
Джонсън не е Тръмп, без значение от рошавата руса коса. Не се хлъзгайте по тази пързалка. Достатъчно е да погледнете електоралната комбинация, позициите им по зелените политики и климата, както и политическите им CV-та, с цел да видите, че става въпрос за разнообразни неща.

Насила красота не става. Изборите потвърдиха националната настройка в интерес на напускането на Европейски Съюз. Страната прекара 3 години в размишления, разбори, диспути, вътрешни избори. ПроЕС не можаха да изградят безапелационен политически мотив, който да обърне публичното въодушевление задоволително в интерес на оставането. Много хора гласоподаваха за Джонсън, с цел да завърши несигурността и зъбът да бъде изваден. Жабуркането с уиски и пиенето на аналгин дотегна на значително хора.

Не бързайте със изводи за стопански и политически неуспех на страната. Икономическите прогнози за предишното са относително точни, за бъдещето рядко са. За огромно страдание Европа без подозрение губи доста от отдръпването на Англия. Нека помислим повече по този въпрос. Най-важното в този момент е да забележим по какъв начин да понижим тези загуби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР