© Staff Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда

...
© Staff Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда
Коментари Харесай

Вечерни новини: Екокоалицията бойкотира срещата за Банско; Каракачанов ще налее 80 млн лв в старите МиГ-ове

© Staff Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Протести в мюсюлманските страни по целия свят против Съединени американски щати поради Йерусалим; Здравният министър упорства за лекарствения мораториум и след митинга и ветото; Готви ли кабинетът " коледен подарък " за " Юлен " в ски зона " Банско "
10 дек 2017
Вечерни вести: Нов фонд ще финансира планове на Западните Балкани; Ердоган предизвика Гърция по въпроса с границите

И още: Брюксел ще съди Унгария поради офанзивата против Сорос; Шулц изиска Европейски Съюз да стане Съединени европейски щати до 2025 година
7 дек 2017
Вечерни вести: Европейска комисия предложи помощ против промени за въвеждане на еврото; Лихвите ще се вдигнат по-осезаемо през 2019 година

И още: Служители на Пеевски от " Булгартабак " участваха в дирижиран митинг пред " Капитал " и " Дневник " ; Русия стана първата страна, изхвърлена от присъединяване в олимпиада
6 дек 2017
Вечерни вести: Защо прокуратурата влиза в болниците; Европейски Съюз одобри черен лист на 17 данъчни убежища

И още: Oнлайн карта на мръсния въздух в България; Симпатизанти на Саакашвили го избавиха от арест
5 дек 2017 Световното внимание в понеделник бе ориентирано към Манхатън - за жал не поради блестящ предпразничен мотив, а поради терористичен опит в най-големия и най-натоварен автобусен терминал в Ню Йорк. За благополучие самоубийственият атентат не е бил напълно сполучлив и няма жертви, като самият причинител е ранен и е арестуван.

В страната пък новините като че ли се въртят в обаян кръг от постоянно повтарящи се сюжети: Управляващите пробват да узаконят разширението на концесията в Банско, а природозащитните отвръщат с протест; Военното министерство отново желае да заплати милиони на съветската РСК " МиГ " за поддръжка на старите руски самолети за идните години; А в това време излиза наяве, че Комисията за лишаване на имущество жестоко е нарушила закона и е ревизирала правосъдно решение, с цел да открие произвеждане против съиздателя на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев и фамилията му.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Екокоалицията бойкотира срещата за Банско и готви митинг

Организации, занимаващи се с запазване на околната среда, отказaха да вземат участие в кръглата маса за парк " Пирин ", проведена от екоминистерството. На нея ведомството показа проекторешението за смяна в концесионния контракт на ски зона Банско, с която площта на концесията се усилва. То бе в дневния ред на съвещанието на кабинета още предходната седмица, само че тогава министър председателят откри мотив да го отсрочи. Очаква се обаче то да бъде прегледано тази седмица. Редом с това в режим на публично разискване са и противоречиви промени в настоящия проект за ръководство на парка, с които ще отпаднат рестриктивните мерки за строителство в зоната за туризъм.

По този мотив от екокоалицията " За да остане природа " оповестиха, че провеждат митинг в сряда. И подсетиха, че още не са получили от вицепремиера Валери Симеонов отговори на поставените от тях въпроси на предходната среща по тематиката в края на ноември.

Според природозащитниците промените в контракта нарушават Директивата за концесиите и разрешават нахлуване в територията, предпазена от ЮНЕСКО. Според тях бързането е опит да се избегне използването на новия Закон за концесиите, който влиза в действие от 5 януари и залага по-строги правила и надзор на европейско равнище. Натискът за увеличение на зоната на концесия, желанията за създаване на нов кабинков въжен превоз, а евентуално и друго строителство, идват на фона на неотдавнашен интернационален отчет за обектите на ЮНЕСКО, който установи " съществено безпокойствие " от настоящето положение на парк " Пирин ".

Още до 81 млн. лева за ремонт на старите руски изтребители

Военното ведомство изненадващо пусна " социална поръчка " на стойност сред 41 и 81 млн. лева за логистична поддръжка на старите съветски изтребители МиГ-29. Единствената покана е изпратена до съветската компания РСК " МиГ ", от която ще се чака да обезпечи поддръжка на 15 самолета за 4 години.

Така Каракачанов подхваща първата стъпка от неведнъж декларираните си планове да модернизира старите руски самолети. Министърът на процедура намерено загърбва оръжейните наказания на Европейски Съюз против Русия и контрактуваното на срещите на върха на НАТО оптимално понижаване на оръжейната взаимозависимост от несъюзнически страни. При българската изтребителна авиация тази взаимозависимост е на 100%. Решението евентуално ще се отрази извънредно отрицателно и на плана за придобиване на нови натовски изтребители, който Народното събрание върна за преправка в края на септември.

Износът се показва добре и през октомври

Експортът на български артикули пораства с 12.5% към октомври, демонстрират данните на националната статистика. Интересни са числата за продажбите на артикули отвън Европейски Съюз, които към десетия месец на годината се усилват с 22.5% на годишна база. Вероятно една част от растежа идва от оръжейната промишленост, която също се съживи около увеличаващите се военни спорове по света. Друга част се дължи на експорта на железни произведения, където обаче има и реекспорт на складирани от години количества тръби за газопровода " Южен поток ".

В малко по-дългосрочен проект упованията на анализаторите са българският експорт да продължи да пораства и през идната година, поради положителните данни за европейската и международната стопанска система. Нетният му принос към растежа на българската стопанска система обаче отслабва поради засилващото се вътрешно търсене, което води и до повече импорт.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Саудитска Арабия позволи кината

След 35-годишна възбрана Саудитска Арабия още веднъж позволи отварянето на кина в страната. Очаква се първите киносалони да бъдат отворени през март, а през идващите 12 години в страната да се появят близо 2000 огромни екрана.

Новата стъпка е част от предприеманите през последните месеци промени на престолонаследника Мохамед бин Салман за отваряне на обществото и възстановяване на имиджа на страната, в която от десетилетия са наложени едни от най-строгите и рестриктивни правила в културно отношение. Едва неотдавна там бе позволено на дамите да карат, както и да посещават спортни игрища.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Нетаняху чака от Европейски Съюз да последва американското признание на Ерусалим

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че чака Европейски Съюз да последва образеца на Съединени американски щати, които признаха Ерусалим за столица на неговата страна. Тази позиция бе декларирана по време на диалози в Брюксел. Върховният представител на съюза по външната политика и сигурността Федерика Могерини обаче уточни, че европейското мнение по въпроса остава непроменено, т.е. Европейски Съюз ще продължи да признава " интернационалния консенсус за Ерусалим ".

По силата на израелско-палестинското съглашение от 1993 година окончателният статут на града би трябвало да бъде обсъждан в по-късен стадий от мирните договаряния. Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел остави Съединени американски щати изолирани по тази извънредно взривоопасна тематика в Близкия изток. Този ход, наименуван от Financial Times " акт на дипломатически вандализъм ", провокира остри рецензии по целия свят и докара до митинги, които не престават към този момент пети ден.

Европейски Съюз ще отвори нови преговорни глави с Черна гора и със Сърбия

След среща сред сръбската и черногорската специфична делегация за договаряния с Европейски Съюз, се чака Брюксел да разгласи отварянето на по две нови преговорни глави с всяка от двете страни, оповестяват медии, базирайки се на източници в Европейска комисия. Подгорица отваря главите, свързани със свободата на напредване на служащи и правото за определяне на европейци в страната. Белград пък ще отвори преговорните глави за търговско-правни въпроси и интернационалните връзки.

Това е положителен знак към балканските съседки на България в навечерието на идното председателство на Съвета на Европейски Съюз, което ще стартира след по-малко от месец. София разгласи, че подпомагането на западнобалканските страни по пътя им към Европейски Съюз ще бъде приоритет за страната в идващите шест месеца.

Срещата за климатичните промени в Париж ще се организира на следващия ден

Срещата на върха " Една планета ", отдадената на климатичните промени, ще се състои на 12 декември в Париж. В нея ще взе участие и президентът Румен Радев, който ще съставлява България на форума на високо ниво.

Срещата в Париж ще търси прогрес в осъществяването на договореностите в границите на постигнатото още веднъж във френската столица съглашение за климата от 2015 година От съглашението са се изтеглили само Съединени американски щати, които се явяват обаче главен замърсител. Дискусиите ще се проведат пред 2000 представители на обществени институции, интернационалните и неправителствени организации и гражданското общество.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Повече от половината работодатели - 51%, плануват нарастване на заплатите през 2018 година , сочат резултатите от годишното изследване на Българската търговско-промишлена палата. В последните месеци работодателите настояват, че трудовия пазар прегрява поради повишението на заплатите и ниската безработица и упорстват за улеснение на вноса на служащи от по-нискодоходни страни.

Руският президент Владимир Путин подреди евакуиране на съветските сили от Сирия по време на посещаване в сирийската база Хмеймим в понеделник, с обяснението, че " една от най-способните групировки за интернационален тероризъм " е съвсем унищожена на процедура. Русия стартира интервенции в Сирия през септември 2015 година, като с намесата си поддържа Асад и усили съществено въздействието си в Близкия изток.

Бившият македонски министър председател Никола Груевски подаде оставка като водач на партията ВМРО-ДПМНЕ, с която ръководеше Македония повече от десетилетие. Партията ще има конгрес на 22 и 23 декември, на който се чака да бъде определен нов водач. Това е първият от серията властнически водачи на Балканите, който си отива, откакто скандал с подслушване докара до рухването на кабинета му, а след последните избори блокът не съумя да вземе отново властта.

Вътрешнопартийната съпротива в Българска социалистическа партия отвори нов фронт против Корнелия Нинова откакто депутатът Красимир Янков обществено изиска оставката на лидерката с аргумента, че " всички, които са взели участие директно или индиректно в приватизацията би трябвало да правят отстъпка, с цел да не бъдат в тежест ". Доколкото офанзивата му е с причините, употребявани от ГЕРБ, тя единствено ускорява съмненията, че част от недоволните от Нинова са насърчавани от ръководещите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР