© Reuters Кой е Карлос Гон:- Роден в Порто Вельо,

...
© Reuters Кой е Карлос Гон:- Роден в Порто Вельо,
Коментари Харесай

Затворът на Карлос Гон

© Reuters Кой е Карлос Гон:
- Роден в Порто Вельо, Бразилия, дете на ливански родители;
- Водещ вложител в ливанската винарска индустрия;
- Преди години е спряган за евентуален президент на Ливан, само че отхвърля опцията с думите, че има " прекомерно доста работни места " ;
- Любител на коли от дете, още на 5 години може да разграничава другите модели по клаксона.Килия 5 на 3 м, татами за легло, тоалетна в ъгъла и непрекъснато включени лампи. Днешната " квартира " в токийски затвор на Карлос Гон, до наскоро един от най-могъщите мениджъри в автосектора, е надалеч от лукса на жилищата му по целия свят. И доста тъкмо разказва внезапната смяна в житието и кариерата на някогашния към този момент ръководител на алианса Renault Nissan Mitsubishi. Изненадващият му арест в Япония през предишния ноември стъписа цялата промишленост, а още по-изненадващ е фактът, че няколко месеца по-късно той продължава да е в пандиза след повдигането през тази седмица на четвърто подред обвиняване за финансови злоупотреби от японската прокуратура.

Но по какъв начин Карлос Гон, управляващ един от трите най-големи автопроизводителя в света с общо 470 000 чиновници, 122 завода и 10.7 млн. продадени леки коли през 2018 година, загуби всичко за няколко месеца? Случаят е преплетен от корпоративни и политически интриги, битка за превъзходство сред Renault и Nissan, несъмнено автократичната природа на 65-годишния управител, само че и спорното му схващане за корпоративни и персонални разноски. Обвиненията варират от неточно обявление на приходи, като съгласно прокуратурата той не е отчел 82 млн. $ от заплатите си в Nissan в границите на последното десетилетие, до пренасочване на огромни суми от японската компания към следени от него банкови сметки. Последното от тази седмица е за многозначителното " корист с доверие ", което в действителност покрива заплащания на обща стойност 15 млн. $ към компания в Оман. От тях 5 млн. $ били преведени към ливанска компания, в която съгласно прокурорите Гон е косвен притежател. Обвиненията могат да доведат до десетки години затвор, а японската правосъдна система е известна с изключителната си успеваемост при реализиране на неоправдателно решение. Според юристите на Гон клиентът им е държан при извънредно сложни условия, с цел да бъде заставен да признае. За малко той беше освободен под гаранция, преди още веднъж да бъде задържан при започване на април.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Господин Давос

Но без значение от изхода на обвиняванията е ясно, че с кариерата на Гон съвсем несъмнено е свършено, 20 години откакто той за пръв път се зае със задачата да съживи Nissan и стана световна корпоративна звезда. Мениджърът има три паспорта, приказва няколко езика и най-малко до наскоро прекарваше времето си сред няколко световни мегаполиса - има къщи в Париж, Рио де Жанейро, Бейрут, Амстердам и Toкио.

Именно тази космополитна натура и религия в свят без граници постоянно го е отличавала даже измежду сътрудниците му от другите глобализирани автомобилни гиганти. Което си има пояснение - роден е в Бразилия, израснал е в Бейрут, образованието си получава в Париж, а работи в мултинационални компании. Дори постоянно е именуван Господин Давос на името на Световния стопански конгрес в швейцарския ски курорт, където през годините е непрекъснато наличие.

След като прекарва 18 години в производителя на гуми Michelin, където се издига до висшия мениджмънт, той стартира звездната си кариера в Renault през 1996 година, където е нает персонално от тогавашния изпълнителен шеф Луи Швайцер. Той му разпорежда тежката задача да съживи компанията, където в идващите години Гон се потвърждава, като безмилостно реже разноски, редуцира чиновници, ревизира работните процеси и залага на нови модели. Мениджърът даже получава прозвището Le Cost Killer (Убиеца на разходи). Самият Гон в никакъв случай не е харесвал това определение, като постоянно е твърдял, че една компания е изгубена, в случай че зависи единствено от намаляването на разноските.

Авантюрата Nissan

Далеч по-трудната пред него задача идва през 1999 година, когато Renault купува 37% от Nissan против 5.4 милиарда $. Японският производител се задъхва под задължения от над 35 милиарда $, надута работна мощ и скучни модели. Тогава на помощ идва един гайджин (японците по този начин назовават чужденците) с огромно его и дръзновен проект за преструктуриране. Гон е уверен, че ще успее, само че малко на брой в автосектора са на същото мнение. Друго огромно име в промишлеността - Боб Лъц от General Motors даже споделя, че по-добра договорка за Renault би била " да вземе петте милиарда $, да ги постави на шлеп в средата на океана и непосредствено да го потопи ".

Но Гон е праволинеен. Стратегията му като изпълнителен шеф включва затварянето на фабрики, съкращаването на 14% от чиновниците на Nissan, намаляването на множеството снабдители и обилни вложения в дизайн. През 2005 година Nissan измества Honda като втория максимален японски автопроизводител, а доста от новите модели стават шлагер по света. Първоначалното съмнение към чужденеца в Япония минава към искрено удивление и даже паметен статут. Гон е толкоз прочут, че в един миг става воин в локален известен манга комикс. В национално изследване през 2011 година на въпроса кого японците желаят да ръководи страната мениджърът излиза седми пред Барак Обама (девети). Друга анкета пък го прави най-предпочитан брачен партньор измежду японските дами. През 2004 година император Акихито го награждава с орден за значителния му принос към локалната стопанска система, като по този начин става първият непознат бизнес водач с сходно отличие.

През 2005 година Гон към този момент е изпълнителен шеф и на Renault и по този начин става първият човек, който по едно и също време оглавява две компании от Fortune Global 500. Алиансът последователно стартира да сплотява процеси и да споделя запаси. Гон стои зад навлизането на групата в електрическата подвижност преди доста от съперниците си. Моделът Nissan Leaf дебютира в Япония и Съединени американски щати през 2010 година и през днешния ден е най-продаваният електрически автомобил в света. В същото време групата навлиза в Китай и Русия, подписва стратегически пакт с Daimler и през 2016 година включва и Mitsubishi към алианса.

Битка за превъзходство

Но не всичко върви по проект. През годините се поражда все по-голямо неодобрение в японската компания против опитите на Гон да интегрира интервенциите на Nissan с Renault. Според значително японски мениджъри французите получават непозволен достъп до технологиите и разработките им. В един миг Nissan продава надалеч повече коли от Renault (5.6 млн. коли за Nissan против 3.9 млн. коли и 1.2 млн. на Mitsubishi Motors през предходната година), а в Токио не са удовлетворени и от крос-акционерната конструкция на благосъстоятелност в алианса (Renault държи 43% от Nissan, до момента в който Nissan има дял от 15% в Renault). А и не всеки път опциите за съдействие са употребявани в цялостна степен - да вземем за пример Nissan Leaf и различен доста продаван модел електрически автомобил от групата - Renault Zoe, не споделят никакви запаси и съставни елементи.

А през последните години самата Nissan по този начин и не съумява да съкрати дистанцията до водещия японски производител Toyota, както и да реализира амбициозните си цели за продажби, пазарен дял и доходност. Появяват се и проблеми с качеството поради повишеното произвеждане. В началото на 2017 година Гон афишира, че напуща поста на изпълнителен шеф в Nissan, само че остава ръководител, като правоприемник е подготвяният от него Хирото Саикава.

В идващите месеци стартира поредност от събития, които съгласно някои анализатори изясняват днешната обстановка с Гон. От една страна мениджърът стартира еднолично да преразглежда връзките сред Renault и Nissan с концепцията да включи двете компании дефинитивно под шапката на една обща корпоративна група майка или посредством обединение. Идеята му е, че обединеното сдружение ще бъде по-добре позиционирано при възхода на електрическите автомобили и навлизането на самостоятелни технологии, както и при опция за придобиване на различен огромен състезател в бранша. В същото време в Nissan (начело с някогашната му дясна ръка Саикава) избират да останат самостоятелни или да са водещата компания в предстоящ по-тесен съюз. След ареста му Гон съобщи, че точно страхът от цялостно обединение сред Nissan, Renault и Mitsubishi Motors е довел до дейностите против него. Заради задържането му са блокирани за неопределен срок и договарянията сред трите сдружения за по-тясно бъдещо партньорство.

Фотограф: PHILIPPE WOJAZER Широки пръсти

Недоволство има и против самия Гон и по-скоро против метода на живот и възнаграждението му. През 2017 година той получава три обособени заплати - към 6.5 млн. $ от Nissan, 8.4 млн. $ от Renault и 2 млн. $ от Mitsubishi - общо 16.9 млн. $, или 11 пъти повече от ръководителя на управителния съвет на Toyota. Тези суми провокират отвращение във Франция (основен акционер в Renault е държавата) и Япония. През последните години Гон оправдава настояването си за по-висока отплата с тезата, че тя изостава от тези в други огромни автопроизводители.

Лайфстайлът му също е под лупа - изказванията са, че с пари на Nissan са купени и ремонтирани някои от къщите му по света. Под негово давление японската компания заплати 200 млн. $, с цел да стане спонсор на олимпиадата в Рио (а той взе участие в щафетата за олимпийския огън). Друга чудатост е заплащането на 888 000 $ на негов другар, ваятел от Ливан, за скулптура пред офис постройката на Nissan в Йокохама. В последните години Le Cost Killer към този момент не беше толкоз непоколебим към разноските, изключително когато се отнасят до него.

Тези " капризи " наподобяват толкоз надалеч по отношение на сегашната обстановка на Гон. Според брачната половинка му той е измършавял с 10 кг в токийския затвор, а прокурорите го разпитват всеки ден. Отказани са му фамилни фотоси, писалка и хартия, както и iPod Nano с обичаната му музика на Фил Колинс. Никой не може да каже накъде ще тръгнат обвиняванията против него и докога ще е в пандиза, изключително при строгата система в Япония. Могъщият до наскоро управител е сянка от най-хубавите си години, а Давос наподобява надалеч.ю
Цитати през годините
" Един началник би трябвало да има 100% независимост да работи и 100% отговорност за дейностите си. Никога не съм толерирал неспазване на този принцип, няма да приема и интервенция в работата си. "

" Никой не може да ме убеди, че има безнадеждна обстановка или някаква окончателност при триумф или неуспех. "

" Мисля, че най-хубавото образование от всеки топ управител е ръководство посредством образец. "

" Бизнесът е тежък и по тази причина има потребност от мощни хора. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР