© Надежда Чипева В условията на значително наранен имидж малко

...
© Надежда Чипева В условията на значително наранен имидж малко
Коментари Харесай

Вечерни новини: Десислава Танева сменя Порожанов, Volkswagen ще реши за завод наесен

© Надежда Чипева В изискванията на доста засегнат имидж малко преди евроизборите министър председателят Борисов има няколко съществени оръжия за спешен PR: искане на оставки, разпределяне на пари от бюджета и, несъмнено, рязане на лентички. В последните дни той употребява ту едното, ту другото, а през днешния ден в приложимост влязоха и двете: земеделският министър Порожанов, който е в центъра на абсурда с къщите за посетители с евросредства, най-сетне си подаде оставката, а протестиращите от седмици лекари от педиатричната болница в София бяха успокоени с екстра 1.7 млн= лева

Премиерът можеше да означи и хеттрик, в случай че немският авто тръст Volkswagen не бе решил да отсрочи финалното си решение за избора на локация за новия си цех, евентуално за октомври. На финалната прави в надпреварата са България и Турция. Изборът евентуално ще бъде изработен много след евроизборите, другояче имаше капацитет да изстреля ГЕРБ още веднъж напред в социологическите изследвания. Но пък избори ще има и на есен - локални.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък НАЙ-ВАЖНОТO

Порожанов най-сетне подаде оставка, Десислава Танева още веднъж ще е аграрни министър


Един от най-устойчивите на кавги министри - Румен Порожанов, най-сетне подаде оставка като аграрни министър и мястото му ще заеме Десислава Танева, която към този момент бе на този пост във втория кабинет на ГЕРБ, а в този момент е ръководител на отрасловата комисия в Народното събрание. След като серия изявления демонстрираха, че цялата скица " къщи за посетители " е прогнила, а прокуратурата стартира следствие, Порожанов, който е и някогашен началник на фонд " Земеделие ", въпреки всичко се отдръпна. Борисов, който този път учудващо не бързаше да желае оставката му, изясни, че повода е, че забърканата в абсурда с къщите за посетители зам.-директорка на фонд " Земеделие " Иванка Багдатова-Мизова още е на работа. Борисов изиска оставката й преди седмици.

Това е следващата рокада в кабинета от началото на имотния скандал, който не стихва към този момент два месеца. Той стартира с първокласните жилища в скъпия столичен кв. " Изток ", закупени на занижени цени от представители на ръководещите. После пристигна и продължението с къщите за посетители на служители и политици във и отвън властта. То приказва за систематичен проблем със злоупотреби и липса на надзор в земеделското ведомство, за което импровизирано се твърди, че е под контрола на Движение за права и свободи. Днес водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи в директен текст, че Порожанов имал обвързаности с Делян Пеевски. Въпреки че разпределя големи средства по Програмата за селските региони, фонд " Земеделие " е и измежду ведомствата, които са най-непрозрачни и спестовни на информация за бенефициентите.

Борисов потушава митинга на педиатрите с 1.7 млн. лева

Специализираната детска болница " Професор Иван Митев " ще получи 1.7 млн лева за лекуване на пациентите и за нарастване на заплатите на работещите там, заяви след среща с педиатрите министър председателят. Той пое на " ръчно ръководство " следващият проблем, който ескалира в последните седмици и с който здравното министерство не успяваше да се оправи. Педиатрите стачкуват от средата на предишния месец поради материалния и кадрови дефицит в болничното заведение и неналичието на съответно възнаграждение на труда им. Миналата седмица те заплашиха с групови оставки и прекъсване на плановия банкет.

След експлоадирането на имотния абсурда предишния месец Борисов се засилва и стартира още веднъж да взема решение проблемите в разнообразни сфери персонално - най-често с спомагателни средства от бюджета. В последните седмици по този метод бяха изхарчени десетки милиони изключително, а министър председателят изясни че " можем да си го позволим ", тъй като бюджетът е на остатък. От Българска социалистическа партия пък го упрекнаха, че по този метод финансира предизборната акция на ГЕРБ с пари на данъкоплатците.

Volkswagen ще договаря за нов цех с България и Турция най-малко до есента

Германският автоконцерн Volkswagen отсрочи решението си за това къде тъкмо да построи планувания нов цех в Източна Европа, стана ясно от известие на компанията. Очакваше се на следващия ден да е денят X за оповестяване на избора на локация, въпреки датата да не бе доказана публично. България е една от обсъжданите страни, като съгласно изявления в немските медии дружно с Турция тя е останалата на финалната права в надпреварата за привличане на мултимилионната инвестиция.

Ако страната ни успее да се наложи като желана локация, това би се смятало за голям триумф. Не единствено, тъй като би се сбъднала фантазията на премиера Борисов за цех за коли в България. А тъй като той ще е мегаинвестиция от порядъка на 1.4 милиарда евро и ще отвори към 5000 директни работни места, което би имало забележителен резултат за стопанската система. Макар на процедура договарянията сред Volkswagen и кандидат-домакините да вървят от месеци, явно концернът не бърза и е в позиция да сложи и по-високи претенции към двете страни. Следващото съвещание на борда ще е през есента. Иначе проектите са заводът да проработи през 2022 година

ТУИТ НА ДЕНЯ

Тръмп изиска спомагателни $1.6 милиарда, с цел да направи НАСА още веднъж велика
Under my Administration, we are restoring @NASA to greatness and we are going back to the Moon, then Mars. I am updating my budget to include an additional $1.6 billion so that we can return to Space in a BIG WAY!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 13, 2019

Доналд Тръмп заяви в Twitter, че е изискал от Конгреса да усили бюджета на НАСА с спомагателни 1.6 милиарда $. Средствата са за по-бързото изпращане на човек на Луната. Целта е до 2024 година американците още веднъж да изпратят астронавт на повърхността на спътника на Земята. По думите на президента неговата администрация ще направи НАСА " още веднъж велика ", а след Луната идната цел ще е Марс.
НАСА се кани да прати астронавти на Луната за първи път след 1972 година Първоначално Тръмп уточни 2028 година като годината, в която би трябвало още веднъж да има човек на Луната. След това срокът бе съкратен с 4 години.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Как се развива стопанската система на България и Европейски Съюз при започване на 2019 година


Утре националната статистика ще разгласява експресни оценки за брутния вътрешен артикул (БВП) в България за интервала януари - март, както и данните за инфлацията през април. Евростат пък ще разгласява и данните за стопанската система на страните от Европейски Съюз.
Те ще покажат първата действителна картина за икономическия напредък у нас и на континента при започване на годината. Според предварителните оценки той резервира темповете си в Европейски Съюз и еврозната от предходното тримесечие и не се чакат огромни намаления. Очакванията в България са за мощен старт на 2019 година и са мотив за оптимизъм.

Кандидатите за ръководител на Европейска комисия дебатират бъдещето на Европейски Съюз

Водещите претенденти за ръководител на Европейска комисия ще вземат участие в нов спор на 15 май в Европарламента в Брюксел. Това са Манфред Вебер от ЕНП, Франс Тимерманс от ПЕС, Ги Верхофстад от АЛДЕ и Ска Келер от Европейската зелена партия.
Те ще изложат своите визии за бъдещето на Европейски Съюз, които като цяло са доста разнообразни - изключително обществените и икономическите политики.

Започва кинофестивалът в Кан

Фотограф: Stephane Mahe
Тази вечер е откриването на 72-ият интернационален кинофестивал в Кан. Според специалистите тази година програмата включва ужасно кино, по-отворено и по-изкусително спрямо последните няколко години. В формалния конкурс ще се състезават 21 заглавия, 11 принадлежат на европейски режисьори, а 4 – на американски, другите заглавия са от Далечния изток, Латинска Америка и Източна Европа. При кого ще отиде тазгодишната " Златна палма " ще стане ясно на 25 май.

Концентрацията на " огромни имена " измежду режисьорите е невиждана, като трима са носители на по две " Златни палми " и още трима имат по една. Не по-малко респектиращо е и журито, което включва имена като Алехандро Гонсалес Иняриту, Павел Павликовски, Робен Кампийо, Кели Райкарт, Ел Фанинг и други

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Вицепремиерът Красимир Каракачанов позволи договарянията за нови изтребители да продължат и " с някой различен от участниците " , в случай че държавното управление не успее да контракти преференциална цена със Съединени американски щати за F-16. Засега договарянията по думите му не са удовлетворителни, само че ще продължат. Във финалния стадий на състезанието за нови изтребители с изключение на Съединени американски щати участваше и Швеция с Grippen, освен това със доста по-ниска ценова оферта. Правителството обаче избра F-16.

Средната брутна работна заплата в страната продължава да пораства, като през първото тримесечие се е увеличла с 12.2% на годишна база доближава 1208 лева (или 937 лева нето), по данните на Национален статистически институт. Част от растежа на заплатите идва от нормативни нараствания на осигурителните прагове от началото на годината, друга - поради все по-голямата конкуренция за работна ръка, а трета - от продължаващото нарастване на хонорари в публичния бранш.

УНСС дава чартърен парцели на цени, двойно по-ниски от междинните за пазара, демонстрира репортаж на bTV. Според инспекцията на медията хранилища, офиси и клубове се обитават в 23 парцела на университета на цени от порядъка на 5-7 лв/кв.м, до момента в който съгласно брокери пазарните цени в региона са 5-7 до 9 евро/ кв.м. Преди няколко седмици УНСС разгласи, че е застрашено от несъстоятелност, и страната оказа помощ финансово.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Студиото на " Хари Потър " е най-скъпата забележителност в света


[Warner Bros/Фейсбук]
Посещението на студиото на Хари Потър, където могат да бъдат видени декори от едноименния филм и поредност романи, е най-скъпото в света, като надминава билета за Бъкингамския замък - 52 евро против единствено 31 евро за вход за лондонска резиденция на английския монарх. Това демонстрира прочуване на портала за онлайн търсене и съпоставяне TicketLens за другите забележителности и атракции в света, представено от Дневник. Сайтът разгласява лист с 20-те най-скъпи за посещаване в света съгласно разноските за вход. Според класацията, градът с най-скъпите забележителности е Ню Йорк - 6 обекта от общо 20, са точно там.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР