© Надежда Чипева Още по темата ВСС в света на

...
© Надежда Чипева Още по темата ВСС в света на
Коментари Харесай

Бивша съдийка, обвинена в пране на пари, е обявена за издирване

© Надежда Чипева Още по тематиката
Висш съдебен съвет в света на кариерния бонус

Къде могат да се озоват най-ярките членове на кадровия орган след признатите през днешния ден промени в правосъдния закон
27 юли 2017
Съдебна " Родина "

Със противоречиви решения магистрати блокират насилствената продажба на хотела в София
13 дек 2013
Затваряйки си очите, Висш съдебен съвет направи Владимира Янева висш арбитър
24 окт 2013
Неправителственият бранш още веднъж провокира статуквото

Осем организации предложиха шест цивилен кандидатури за новия Висш съдебен съвет, към този момент единствено Българска социалистическа партия включи една от тях
24 юли 2012 Бившата съдийка от Софийския градски съд Мария Иванова, която при започване на юли беше упрекната в пране на пари, в този момент към този момент е оповестена за търсене. Това се е наложило откакто преди две седмици Софийският апелативен съд й наложи мярка за неотклонение задържане под стража, само че проверяващите не са я разкрили на домашния й адрес.

На 2 юли Мария Иванова (дисциплинарно уволнена от съда през 2016 г.) беше арестувана от полицията дружно с приятеля си - израелският жител Владимир Бронфенбренер. Срещу тях бяха повдигнати обвинявания за пране пари, като проверяващите настояват, че със серия от преводи двамата са се пробвали да прикрият произхода на 1. 410 млн. евро, които са били добити посредством машинация във Франция и Белгия.

Според държавното обвиняване двамата употребявали 15 индивида " с невисок обществен статус ", с цел да записват търговски сдружения през чийто банкови сметки прекосявали парите. Средствата идвали главно от Франция и Белгия, а след това били превеждани към разнообразни страни като Хърватска и Хонг Конг. Прокуратурата твърди, че тези преводи ставали по волята на Мария Иванова, която действително се разпореждала с банковите сметки.

На 4 юли арбитър Стефан Милев от Софийски градски съд (СГС) прегледа настояването за непрекъснатото задържане на двамата и отхвърли да ги задържи. На Мария Иванова той наложи мярка " подписка ", а Владимир Бронфенбренер остави без мярка за неотклонение, защото одобри, че за него не може да се направи обосновано съмнение, че е направил закононарушението, в което е упрекнат.

Само седмица по-късно, на 12 юли, Софийският апелативен съд (САС) анулира определението на арбитър Милев и разпорежда задържането на Мария Иванова. САС приема, че е налице висока социална заплаха на действието, защото незаконната скица е била комплицирана, работила е дълготрайно, а Мария Иванова е взела участие в нея настойчиво и поредно. Бившата съдийка обаче не е арестувана на момента, защото не е била в залата. От Софийска градска прокуратура разясниха, че тя е потърсена на домашния ѝ адрес, само че не е открита и заради тази причина е оповестена за търсене.

Допреди две години Мария Иванова беше арбитър в Софийския градски съд, само че беше уволнена дисциплинарно. Името на арбитър Иванова (към оня миг известна като Мария Георгиева) нашумя около запорите, които наложи на изданията " 24 часа " и " Труд " по време на войната сред тогавашните им притежатели - Любомир Павлов и Огнян Донев от една страна, и Христо Грозев - от друга.

Дисциплинарната инспекция против арбитър Мария Иванова стартира през 2012 година Тогава Инспекторатът към Висш съдебен съвет внесе предложение за наказването й, откакто установи множества нарушавания в работата ѝ. Така да вземем за пример тя е приемала непосредствено искови молби – без входящ номер, без автограф и щемпел от деловодството, установени са и случаи на допускане на поръчителство на предстоящ иск във връзка с молител, който не попада в молбата за поръчителство, по която е формирано делото.

Според съдии от Софийски градски съд арбитър Мария Иванова е била близка до някогашните ръководители на съда Георги Колев и Владимира Янева. През 2013 година Висш съдебен съвет я уволнява, само че залага " бомба " в решението си, защото четирима от членовете на съвета, дали своят вот за наказването, преди този момент са били правосъдни инспектори в състава на Инспектората към Висш съдебен съвет, внесъл предлагането за наказване на съдийката. Съвсем предстоящо Върховен административен съд анулира на две инстанции решението на правосъдния съвет и върна преписката за ново разглеждане. Висш съдебен съвет се поправи и прегласува уволнението, като този път решението му беше доказано от съда и по този начин през 2016 година арбитър Мария Иванова беше уволнена дефинитивно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР