© Надежда Чипева Още по темата Цената на пшеницата е

...
© Надежда Чипева Още по темата Цената на пшеницата е
Коментари Харесай

Реколтата от царевица е нараснала с над 30%

© Надежда Чипева Още по тематиката
Цената на пшеницата е повишена с над 27%

Средната цена е 420 лева при хлебното зърно, сочат данните на земеделското министерство
27 сеп 2018
Изкупните цени на пшеницата в България са се повишили с 25%

Очаква се спад на реколтата от слънчоглед и нарастване при царевицата
11 сеп 2018 На фона на понижената годишна продукция от пшеница и ечемик през тази година българските аграрни производители ще отчетат растеж при царевицата и слънчогледа. Това сочат оперативните данни на земеделското министерство след края на жътвата на двете култури.

При царевицата нарастването е от над 30%, а при слънчогледа - с 2.5%. Същевременно от земеделското министерство регистрират, че междинните цени на двете култури се резервират на миналогодишните равнища или регистрират лек спад.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Силно нарастване на добивите при царевицата

За 2018 година земеделските производители са постигнали сериозен растеж при производството на царевица, сочат оперативните данни на агроведомството при ожънати близо 95% от площите. Реколтата тази година доближава 2.93 млн. тона, което е нарастване от 29.3% на годишна база. Резултатът се дължи на високия междинен рандеман, който са постигнали производителите. От един декар през тази година са били създадени 755 кг, което е нарастване от над 29.3%. Същевременно засадените площи с царевица леко понижават - те са 4.1 млн. дка, или с 1.9% по-малко от миналата година.

На този ранен стадий след прибирането на реколтата формалните данни сочат, че звук царевица се търгува на сходни с предходната година цени - приблизително 258 лева, което е растеж от 0.8% на годишна база.

Ръст и при слънчогледа

2018 година ще се окаже и удобна за производството на слънчоглед. Прибраната досега годишна продукция наближава 1.89 млн. тона при ожънати над 99.8% от площите. Средният рандеман от един декар слънчоглед също е със сериозен растеж - 12.7% на годишна база до 257 кг, сочи статистиката на агроведомството. Причината нарастването на общото произвеждане да е с по-нисък ритъм обаче се дължи на по-малкото засадени площи с тази просвета. През тази година те са били общо 7.35 млн. дка, или с 9.3% по-малко от миналата година.

На фона на по-високата годишна продукция цените на слънчогледа потеглят надолу в края на жътвата, се вижда от данните. Един звук слънчоглед се е търгувал приблизително за 528 лева, което е понижение от 3.6% на годишна база, демонстрират данните на агроведомството.

През тази година земеделските производители прибраха по-ниска зърнена годишна продукция, а цените потеглиха нагоре. Според финалните данни създадената пшеница в България е достигнала 5.4 млн. тона, което е над 6% спад по отношение на миналата 2017 година, когато обаче страната регистрира и исторически връх в производството. Същевременно проблемите в редица страни производителки доведоха до покачване на цените на интернационалните пазари на тази просвета. По данни на агроминистерството към края на октомври звук пшеница се е търгувал за приблизително 341 лева, което е нарастване от над 26% на годишна база.

При ечемика има сериозен спад на производството - над 19% по отношение на миналата година до 501 хиляди тона. Към края на октомври междинната му цена се е повишила до 298 лева, което е растеж от над 19%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР