Макар наддаването да оправда минималните очаквания за някои творби, оценките

...
Макар наддаването да оправда минималните очаквания за някои творби, оценките
Коментари Харесай

Аукционните къщи продадоха произведения на изкуството за 2.8 млрд. долара за две седмици

Макар наддаването да оправда минималните упования за някои произведения, оценките за най-хубавите творби бяха прекомерно амбициозни.

Още по тематиката
Турски банки и строителни компании започнаха едномесечна акция в опит да съживят пазара на жилища

Продажбите на жилища са намалели с 14% през март, а ипотечните заеми са се свили с 35%
17 май 2018
Луксозните парцели за продажба не престават да нарастват през първото тримесечие

Същевременно пренасищането на пазара с предложения за наеми принуди цените да тръгнат надолу, сочат данните на Unique Estates
10 май 2018
Изкуството да колекционираш изкуство

Важни препоръки от специалисти за всички, които желаят да стартират лична арт сбирка
6 яну 2017
Нещо остаряло, нещо ново

Пре-открития и нови гледни точки в актуалното изкуство
14 окт 2016 Седмицата на изкуството в Ню Йорк генерира продажби от над 1.7 милиарда $ за аукционните къщи. В продължение на пет дни на пазара се предлагаха модерни творби, в това число и сбирката на Дейвид и Пеги Рокфелер, написа Financial Times.

Участници

Christie, Sotheby и Phillips си осигуриха доходи от 1.5 милиарда $ от продажби от последните си покупко-продажби през май. Продавачи и експерти обявиха, че увеличеното предложение на пазара, което включва и опцията за закупуване на художествени произведения, събирани с години от семействата Мендел, Тиш и Зукър, от ден на ден ще интригува купувачите в бъдеще.

Те считат, че ценителите на изкуството ще оферират още по-високи цени заради възходящия интерес към творбите. " Само за последните пет дни се предложиха зашеметяващи суми ", разяснява Доминик Леви, сътрудник и създател на галерията Lévy Gorvy в Ню Йорк. Той добави, че " това е много окуражаващо за пазара ".

Акценти от продажбите

Интересът на купувачите се спря върху няколко произведения. Една от тях е а маслената живопис от Франсис Бейкър - " Портрет на говорещия Джордж Дайър " от 1977 година, изобразяваща любовника на самия художник. Тя беше оценена на 44 млн. $, което е много повече от първичната ѝ цена.
Търгът стартира от начална цена от 27 млн. $ и завърши след няколко минути, когато бяха дадени пет " обективни оценки ".

Петнадесет топ картини бяха закупени единствено за един следобяд в Sotheby. Това включваше панорамния пейзаж на Южна Калифорния от Дейвид Хокни - Pacific Coast Highway and Santa Monica, оценен на 25 млн. $.
Past Times от Кери Джеймс Маршъл беляза нов връх за картина, продавана от жив афроамериканец. Тя беше купена от американския рапър и продуцент Шон Комбс за 21.1 млн. $.

Водещо произведение във Phillips се оказа Flexible от Жан-Мишел Баския, основано през 1984 година, несъмнено за най-хубавото на художника. То беше продадено за 40 млн. $, двойно на цената, която къщата му беше дала.

П азарът на изкуството

Като цяло продажбите на аукционните къщи надвишиха 2.8 милиарда $, в това число наградите за услуги, за последните две седмици. Макар и покупко-продажбите да оправдаха минималните упования за някои произведения, въпреки това, оценките за най-хубавите творби бяха прекомерно амбициозни.

Абигейл Ашър, сътрудник в Guggenheim, означи, че наддаването неизбежно е " ниско първоначално ". Над избран таван явно броят на играчите става по-малък, отбелязва тя, като прибавя, че " към момента има предпочитание " от страна на купувачите да имат огромни исторически творби, които поддържат пазара на изкуството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР