© Надежда Чипева Младите българи пътуват все повече в чужбина,

...
© Надежда Чипева Младите българи пътуват все повече в чужбина,
Коментари Харесай

Младите българи пътуват повече в чужбина, но свиват разходите

© Надежда Чипева Младите българи пътуват от ден на ден в чужбина, като приблизително посещават по три страни на година и харчат под 100 лева дневно за отмора. Това сочи изследване на финтех компанията Revolut за разноските и желаните дестинации. Проучването, което обгръща летните сезони за 2018 и 2019 година, е направено измежду българските консуматори, родени сред 1981 и 1996 година (т.нар. милениали). Средната възраст в извадката е 31-32 години, а главната част от потребителите са от най-големите градове: София, Пловдив, Варна и Бургас. В България Revolut има 70 хиляди консуматори, сочат данните на компанията.

Ръст на почиващите зад границата

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според изследването на компания през 2018 година 37% от младите българи са почивали зад граница, а през 2019 година броят им нараства до 56 на 100. Средно за една година те посещават три страни, като най-популярните дестинации за 2019 година са Англия, Гърция, Съединени американски щати, Германия и Холандия, сочат данните на компанията на база нейните клиенти. Съответно най-слабо посещаваните дестинации са далечни дестинации като Бахамските острови, Барбадос и други " Скъпите полети, дългите дистанции и неподходящите валутни курсове са най-вероятните аргументи за лимитираните почивки до екзотичните дестинации ", споделят от компанията.

Същевременно обаче е регистрирано и понижение на разноските, които пътуващите вършат в чужбина. Ако през 2018 година приблизително дневно българите са харчили 114.27 лева за пътешестване в друга страна, то през това лято сумата е намаляла до 98.86 лева Сумата е относително дребна в прилежаща Гърция: 54.14 лева дневно, в страни като Англия и Германия - надлежно 62 и 80.69 лева дневно, сочат данните за разплащанията на компанията.

И статистиката регистрира растеж на пътуванията като цяло

Данните на Националния статистически институт демонстрират, че при започване на лятото българите усилват пътуванията си в чужбина. През юни те са били 717 хиляди, или с близо 6 на 100 по отношение на същия месец на миналата година. Тенденцията за нарастване се резервира и през юли - тогава българите са осъществили 779.5 хиляди визити в други страни, което е растеж от 7.2 на 100 на годишна база, сочи статистиката. От нейните данни се вижда, че има доста ясно изразени " любимци ": огромната част от пътуванията са осъществени в прилежащите Турция и Гърция. Сред най-предпочитаните страни попадат още Румъния, Сърбия, Германия и други

Същевременно статистиката регистрира, че през второто тримесечие на годината - април - юни, българите са похарчили приблизително 659 лева за персоналните си пътувания зад граница.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР