Това е поредната последица от търговската война между САЩ и

...
Това е поредната последица от търговската война между САЩ и
Коментари Харесай

Американските търговци ускоряват откъсването си от китайските доставчици

Това е следващата последица от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

© Mike Blake Американските търговски компании към този момент са почнали да стопират доставката на артикули от китайски производители заради по-високите мита, оповестени от президента Доналд Тръмп. Вместо от Китай те стартират да доставят всичко - от колела до мебели, от страни като Виетнам, Камбоджа и Тайланд, написа Financial Times.

Китайските артикули и американските производители

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това решение на дребните американски търговци е вследствие на влезлите в действие от 1 септември нови мита върху китайския импорт. Те са в размер на 15% и общата им стойност е 112 милиарда $. Търговската война сред Вашингтон и Пекин обаче не е първопричината за намаляването на доверието към Китай и надлежно по-малкото доставки оттова. От години американският покупател е все по-скептичен заради възходящите разноски за заплати в азиатската страна и надлежно на продуктите.

Очаква се от ден на ден американски търговци да стопират доставките си от Китай заради заканите на Тръмп, който дава обещание да се наложи мита на повече артикули като будилници и бебешки облекла.

Американските компании

Майкъл Кейси, ръководител и основен изпълнителен шеф на детската верига за облекла Carter`s, съобщи, че компанията възнамерява да понижи каузи на продуктите, доставени от Китай, до края на годината. Той споделя още, че китайските артикули към този момент би трябвало да са по-малко от целия размер продажби - 20%, а не 30%, както до момента. Веригата към този момент доставя най-вече артикули от Камбоджа.

Друга компания, която понижава вноса си от Китай, е American Eagle, която доставя към 30% от стоките си от страната. Компанията възнамерява да понижи този дял до 20% през идващите 12 - 18 месеца, съобщи Робърт Мадоре, основен финансов шеф, пред анализатори от Wall Street предходната седмица.

Робърт Уолстром, изпълнителен шеф на компанията за дизайнерски чанти Vera Bradley, съобщи, че компанията възнамерява да понижи броя на създаваните в Китай чанти до по-малко от една четвърт до края на фискалната година.

Цените

Американските търговци на дребно ползват разнообразни тактики за отбрана на маржовете и отбягване на покачването на цените. Някои от тях разчитат и на това доставчиците да поемат главната част от разноските. Миналата седмица Target съобщи, че ще откаже да одобри нови нараствания на разноските, свързани с по-високите мита.

Малките търговци пък предизвестиха, че пренареждането на веригите за доставки е комплицирано, а някои споделят, че се съпротивляват на натиска от страна на вложителите да вземат прибързани решения.

Китай или различните снабдители?

Крейг Джонсън, президент на Customer Growth Partners, съобщи, че преместването на производството на артикули като облекло, обувки и други може да е обосновано, само че пък, въпреки това, не е ясно до каква степен в другите страни, евентуални производители, има нужните уреди и дали личният състав е подготвен.

Нирадж Шах, съосновател на компанията за електронна търговия с домашни артикули Wayfair, счита, че макар митата има някои категории на производството, които " към момента не е стопански рационално да се местят " от Китай. " Но също така виждаме, че доставчиците нападателно се местят ", означи Шах и добави, че поради сложността, обвързвана с преместването на производството, са нужни няколко месеца за взимане на сходно решение, а в същото време производството понижава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР