© Надежда Чипева Още по темата Прокуратурата повдигна обвинения на

...
© Надежда Чипева Още по темата Прокуратурата повдигна обвинения на
Коментари Харесай

Как за един месец бяха разбити шест нелегални фабрики за цигари

© Надежда Чипева Още по тематиката
Прокуратурата повдигна обвинявания на Миню Стайков, сина му и още шестима

Обвиненията са за проведена незаконна група за продажба на акцизни артикули без бандерол, данъчни закононарушения и пране на пари
7 сеп 2018
Контрабандата на цигари е на най-ниското равнище от 2007 година

Разбита е незаконна фабрика в Карнобат, Борисов: " набюдаваме производителите на канабис от горната страна "
8 авг 2018
Здравното министерство против краткотрайните постройки за пушене пред заведенията

В план за промени в Закона за здравето се не разрешават и наргиле-баровете
7 авг 2018 Само за един месец няколко български институции разрушиха шест незаконни заводи за цигари, повече от които са работили най-малко две години.

Производствената мощ в Карнобат, поради която е упрекнат Миню Стайков, притежател на Винпром Карнобат и още седем души, е била разкрита на 18 юли, само че за нея нямаше задоволително информация. Покрай делото за мярката за неотклонение за Стайков стана ясно, че порокуратурата го подозира във връзки и с друга незаконна фабрика в Ихтиман. За нея обаче не бяха дадени елементи.

На 25 август пък Икономическа полиция – Пловдив и Районната прокуратура оповестиха, че са разрушили фабрика за рязане на тютюн в Калугерово, Пазарджишко, две незаконни заводи за цигари в Дупница, една в Тутракан и нова фабрика в Горна Оряховица за контрабандни цигари, чието отваряне е предстояло.

Цигареният отрасъл регистрира преди месец регистрира за 2018 година исторически най-ниски равнища на контрабанда на цигари от 5.8% в България от 2007 година досега. Въпреки това, ударите по незаконно произвеждане на цигари демонстрират, че обстановката може да се усъвършенства още. Това слага и въпроса за какво такова всеобщо разобличаване на незаконни заводи става тъкмо сега и по какъв метод.

Какво се случва?

За това, че ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура са разрушили незаконна фабрика за цигари в Карнобат разгласи персонално министър председателят Бойко Борисов на 8 август по време на представянето на последното проучване за равнищата на незаконна търговия с цигари в България през първото тримесечие. Тогава той не даде повече детайлности за това чия е фабриката и какво тъкмо се е случило.

Още по-изненадващо по отношение на нормалния способ на работа на институциите е, че с реализацията на другите и то пет от обектите се занимава пловдивската полиция и Районната прокуратура в Пловдив, в случай, че нито един от тях не е в района – едната е фабрика за рязан тютюн в Калугерово, Пазарджишко, която е снабдявала една незаконна мощ за цигари в Тутракан, две в Дупница и една нова фабрика за незаконни цигари в Горна Оряховица.

Какво е открито?

Институциите оповестиха, че са открити незаконни цигари, предопределени главно за експорт, като част от тях са се търгували и на българския пазар.

Това обаче не са най-разпространените контрабандни марки на пазара, които не престават да бъдат гръцката Karelia и на KTInternational (бивши " Кингс Табако ", благосъстоятелност на групата към " Винпром Пещера " ). Техни марки не са открити по време на интервенциите на службите по разтрошаване на незаконни производители.

Нелегалните заводи са пласирали част от продукцията си в България, а също така са изнасяли в Турция, Гърция и Румъния.

В случая с петте разрушени заводи се оказва, че едната – в Тутракан - създава подправени Eva Slims, чийто бранд е благосъстоятелност на British American Tobacco. Тя го закупи от " Булгарбатак ". Брандът традицонно е в топ-10 на най-продаваните цигари в България, като към края на юни 2018 година е на пето място по пазарен дял. Делът на незаконната Eva е 2.8% от черния пазар.

Фабриката в Горна Оряховица е произвеждала марката Capital. Според изследването на продуктите без бандерол от началото на тази година марката с неразбираем до момента притежател има 2.6% пазарен дял на черния пазар. Марката Marble, която се създава за незаконния пазар е с под 1% пазарен дял.

В Карнобат са открити още веднъж цигари с бранд Capital, както и Gold Mount, които бяха известна марка на незаконния пазар. Имало е и заготовки за Roseman, които сега са една от най-известните марки незаконни цигари с 4% пазарен дял при 8.5% за " водача " измежду незаконните марки – Karelia. Освен това са били открити и цигари Fortuna с дял от 1.8% на сивия пазар.

Защо в този момент?

" За разлика от преди няколко години незаконният пазар на цигари, който доближаваше 400-500 млн. лева оборот, в този момент е доста " изстискан " и е с обороти 120-130 млн. лева От 2012 година не е имало залавяне на заводи за незаконни цигари. Голяма част от производството се изнася в чужбина, това беше повода българските институции да оказват помощ толкоз интензивно на сътрудниците си в Испания и Гърция, където бяха разрушени незаконни заводи за цигари ", разяснява Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

Той, обаче, към момента няма публично пояснение за какво институциите са създали най-мощният си " удар " с откриване на незаконни заводи в средата на лятото.

Циркулират няколко разнообразни версии за протичащото се. Според специалисти, които не желаят имената им да се загатват, на органите на реда е било ясно за безбандеролните заводи от доста по-рано, само че евентуално имат тласък да ги разкрият сега.

Едната версия в сектора е, че зад разкритията стоят притежателите на KT International. Възможно е той да е подал сигнал към органите, защото е съперник с Миню Стайков и на цигарения, и на алкохолния пазар, само че пък Стайков няма публично записана цигарена мощ. " Измислените версии не дават отговор на действителността. Нямаме отношение към поставените въпроси и не желаем името на компанията да се намесва по отношение на настоящите престъпни летописи въз основата на клюки ", разясниха от пресофиса на компанията, които видяха в заложените въпроси тенденцизност и одобряват намесването й " като опит за злонамерено уронване на положителното й име, на което ще отговорим с всички открити от закона средства ".

В цигарения отрасъл се споделя още, че първо незаконните заводи, хванати през август, са алармирали за незаконната мощ в Карнобат, а по-късно тези от Карнобат са свидетелствали против тях.

Версията за интервенция на непознатите служби, изключително на тези в Турция, където се пласират незаконните цигари, също се стартира от хората в цигарения отрасъл. Турските служби бяха извънредно дейни за намаляването на незаконните продажби на цигари, с които по предписание се занимават кюрдите и по този метод се финансира (според турската държава) тероризъм. Независимо от слуховете и неофициалните версии, разкрития и интервенции с сходен мащаб са огромен триумф за органите, ангажирани с битката против контрабандата. Премиерът Бойко Борисов акцентира постоянно взаимната работа на Митници, Министерство на вътрешните работи и прокуратура по тематиката. Данните за приходите на Агенция Митници също удостоверяват позитивните трендове, защото обложеният законен размер тютюневи артикули се усилва дружно с приходите от данък. Въпреки всичко това обаче, главните марки цигари на незаконния пазар остават едни и същи и не участват измежду хванатите в последните интервенции на ГДБОП и полицията в Пловдив. " Нашата цел е да разберем кой е финансирал активността на фабриката за цигари. Към момента към момента не знаем кой тъкмо е началник на проведената незаконна група. Разследваме данни и за друга фабрика за спиртни питиета, само че чакаме да завърши инспекцията на виновните институции ", съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев във връзка интервенцията на органите в Пловдив, което още веднъж може да насочва вниманието към група компании в Пловдивско, произвеждащи алкохол и цигари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР