© Надежда Чипева Още по темата Метро откри в София

...
© Надежда Чипева Още по темата Метро откри в София
Коментари Харесай

Търговците на храни: Нови магазини и продължаващ растеж

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Метро " откри в София логистичен център за доставки на хотели и заведения за хранене

Инвестицията надвишава 4 млн. лева
19 дек 2017
" Максима България " желае да открие още четири нови магазина в страната

Комисия за защита на конкуренцията ревизира дали това ще докара до централизация на пазара
21 ное 2017
Най-скъпият " Лидл "

Германският дискаунтър заплати 20 млн. лева за някогашен обект на " Пикадили " в необятния център на Варна, договорил е и втори обект в града - в ж.к. " Младост "
7 окт 2017
" Кауфланд България " поддържа с 250 хиляди лева 15 фермери по GlobalG.A.Р.

Стандартът подсигурява, че в предлаганите плодове и зеленчуци няма остатъчни количества пестициди и нитрати
20 юни 2017
" Фантастико " се разраства отвън София

Веригата отвори супермаркет в гр. Елин Пелин и договаря нови местоположения
9 юни 2017
" Билла България " възнамерява да отвори 10 нови магазина през 2017 година

Приходите на веригата са се повишили с над 15% през предходната година
9 апр 2017 Малко над 9 милиарда лева е оборотът на топ 100 на най-големите търговци на дребно в България за 2016, като растежът по отношение на 2015 година е 10%. Резултатите за 2017 ще станат ясни по-късно през годината, само че, в случай че се съди по отговорите на шефовете на най-големите вериги за бързооборотни артикули, те още веднъж ще са възходящи.

Анкетата обрисува няколко съществени трендове в бранша за 2017. Най-отчетлив е растящият брой на обектите за продажба. Веригите работят повече с локални снабдители – фермери, млеко- и месопреработватели и други, някои от които продават и в обекти в чужбина. Отчетлива наклонност е и предлагането на повече био- и здравословни артикули в магазините – резултат от възходящо търсене.

В последните три години от пазара на бързооборотни артикули отпаднаха три огромни вериги. През есента на 2015 година немската Rewe Group разгласи, че ще изтегли от страната дискаунтъра си Penny Market. През 2016 година затвориха порти последните магазини на Carrefour в България, а напролет на 2017 година спря активността си и веригата " Пикадили ". В края на 2017 обаче в страната стъпи македонската КАМ, която е от вида " хард дискаунт ".

" Капитал " попита мениджърите на шестте най-големите вериги за храни какво чакат. Ето и въпросите, които им зададохме:

1. Какъв е трендът на отминалата 2017 година, каква беше годината за компанията?
2. Какви са проектите за нови търговски обекти и вложения през 2018 година?
3. Кои ще са определящите трендове в потребителското търсене през 2018 година?
4. Какви са прогнозите ви за развиване на пазара през 2018 година?
5. Какви са измененията в онлайн търговията, какъв е проектът ви за онлайн продажби?

Димитър Спасов

Фотограф: Надежда Чипева Димитър Спасов, ръководител на управителния съвет на " Кауфланд България ": Предстои огромно разширение на централния ни склад

1. През 2017 година запазихме лидерското място в бранша на бързооборотни артикули както във връзка с доходи и оборот, по този начин и като клиентопоток. Въведохме нова идея в построяването на обектите си. Тя има за цел да улесни оптимално клиентите и да направи извършването на покупки още по-лесно и по-бързо. Първият ни обект, издигнат и планиран по новата идея, беше открит във Варна през октомври 2017. До средата на декември 2017 пет от съществуващите ни филиали в София, Варна, Пловдив и Враца бяха реновирани.

2. През 2018 планираме да открием 2 нови хипермаркета – във Велико Търново и във Варна. Също по този начин ще продължим с модернизацията на филиалите в страната. Планираните вложения през 2018 година възлизат на 100 млн. лева Предстои огромно разширение на централния ни склад в с. Стряма, който ще надградим с още 25 хиляди кв.м.

3. В забързаното всекидневие най-важното и скъпото за потребителите е времето. Затова решенията им за покупка са насочени към места, в които могат да намерят богат и разнороден подбор с обезпечено качество. Българският клиент продължава да цени високо комбинацията сред качество, извънредни цени и изненадващи промоции.

4. Българските консуматори стават все по-взискателни и изборът им при извършване на покупки е все по-осъзнат. " Kaufland България " изпревари тази наклонност. Поставихме мощен акцент върху качеството, разпознаваемите и потвърдени марки, здравословния метод на живот, само че това, което запазихме, са опцията за голям избор и присъщото за " Kaufland България " съответствие сред цена и качество.

5. Потребителите към момента избират да купуват артикули, чието качество имат опцията да ревизират преди покупка и които да избират на място. Проект за онлайн търговия е в тестова фаза, само че фокусът ни продължава да е върху развиването на цялостния капацитет, който " живата " търговия може да предложи.

Атила Йенисен

Фотограф: Николай Дойчинов Атила Йенисен, основен изпълнителен шеф на " Метро България ": Ще променим секторите " Млечни артикули " и " Риба "

1. През 2017 година в " Метро България " успяхме да реализираме напредък за бизнеса си с над 4%, а също по този начин и да увеличим облагата си. Решихме да подкрепим и защитим достоверните български аграрни артикули. През октомври 2017 година дадохме старт на новите си биоотдели във всички 11 магазина на компанията. А през ноември 2017 година дадохме и нов старт на своите винени отдели.

2. В навечерието на 2018 година " Метро " влага над 4 млн. лева в откриването на нов логистичен център за доставка на хранителни артикули за заведения за хранене и хотели. " Метро " влага и в нова дистрибуционна платформа във Варна, която ще открием при започване на юни 2018 година
През 2018 ни следва рестарт на секторите " Млечни артикули " и " Риба ". Една сериозна и значима инвестиция и специфичен интерес е нашият ангажимент към локалните аграрни производители. С тяхна помощ през 2018 година следва да изнесем български розови домати в четири европейски страни.

3. Смятам, че изключително в огромните български градове желанието на клиентите да излизат и да се хранят отвън дома ще нараства. Ето за какво ние ще продължим да слагаме фокус върху предлагането на качествени услуги и решения за хорека бранша, с цел да му помогнем да се оправи с новите провокации. Българите стартират да развиват желание и усет към нови ястия и нови международни кухни.

4. Настроени сме оптимистично - 2018 дава обещание да е година на разцвет и напредък.

Милена Драгийска

Фотограф: Надежда Чипева Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на " Лидл България ": Ще продължим устойчивото си партньорство с българските производители

1. През 2017 открихме втория ни логистичен център в с. Кабиле, инвестицията в който беше над 80 млн. лв.. С това създадохме нови 150 работни места в района. Отворихме магазини тук-там, където до този миг Lidl не присъстваше – като Самоков и Балчик, и инвестирахме в съществено възобновяване на магазинната ни мрежа. Пуснахме продуктовата линия " Родна стряха " с висококачествени артикули от български производители.

2. През 2018 планираме да открием най-малко 5 нови магазина, като интерес за нас съставляват столицата и Черноморието. Преди малко повече от година представихме новата ни филиална идея, по която строим всички наши нови обекти. Тя e с доста повече улеснения за клиентите, усъвършенствана работна среда за чиновниците и грижа за околната среда. Ще продължим и с обновяването на част от магазините.

3. Част от тези трендове към този момент ясно се обрисуваха през 2017 година и естествено през 2018 година ще продължат да оформят потребителското държание. Ако би трябвало да направя самобитна обиколка из магазина, ще стартира с това, че обновихме асортимента на прясно изпечените хлебни произведения. Свежите плодове и зеленчуци постоянно ще бъдат съществена част от трапезата на българина. Предстои да предложим нови артикули към селекцията " Родна стряха ", като осигуряваме на българските производители действителни шансове за развиване и излизане на непознати пазари.

4. Надявам се, че ще се резервира позитивната наклонност на възходящо ползване, както и че ще можем да разчитаме на предсказуема и постоянна икономическа среда.

5. Факт е, че онлайн извършването на покупки навлиза все по-активно. Тази стъпка обаче изисква доста сериозна и огромна подготовка, обвързвана с покриването на съществени условия и цялостна метаморфоза на работните процеси. За да навлезем в онлайн търговията, би трябвало да сме безусловно сигурни, че можем да подсигуряваме тези качество и прохлада по метода, по който ги подсигуряваме сега в стационарните ни магазини. Едновременно с това в онлайн бизнеса приказваме за напълно друга логистика – налице е и съществено разходно перо. Вярваме в онлайн търговията, само че желанието за обществени срещи е в народопсихологията на българина. Затова считаме, че стационарната търговия също продължава да има своето значимо място в навиците за извършване на покупки.

Бойко Сачански

Фотограф: Георги Кожухаров Бойко Сачански, шеф на " Билла България ": През 2018 година ще открием сред 8 и 10 магазина

1. През 2017 открихме 8 нови обекта " Билла ". Започнало е строителството на още 2, които ще бъдат открити при започване на 2018 – един във Варна и един в София. Един междинен обект на " Билла " основава към 30 работни места, само че някои могат да доближат и 100. Основно реконструирани бяха 7 магазина, а в други 15 бе изработен така наречен софт рефреш. Със 118 магазина в страната " Билла " е преди всичко по брой на комерсиалните обекти. Надявам се да сме номер едно и по ритъм на напредък, само че дали това е по този начин ще стане ясно по-късно през годината, когато излязат резултатите.

2. През 2018 година ще бъдат открити сред 8 и 10 магазина " Билла " и ще бъдат направени 9 съществени реконструкции на търговски обекти.

3. Все повече хора ще се ориентират към здравословното хранене, респективно ще пораства делът на тези храни.

4. Двуцифрените растежи от последните години, с които се развиваха главните играчи, няма да се повторят. Модерната търговия ще продължи да усилва пазарния си дял, само че постепенно – не повече от 2-3%, и ще остане надалеч от равнището на другите страни в Централна и Източна Европа.

5. През идната година " Билла " няма да започва онлайн търговия.

Мирослава Георгиева

Мирослава Георгиева, шеф " Маркетинг и реклама " на " Фантастико ": Ще продължаваме да развиваме онлайн търговията с цялостна мощ

1. През 2017 открихме два нови обекта в гр. Елин Пелин и в жк " Младост 1 " в София. Инвестицията в тях възлиза на над 18 млн. лв.. В резултат на това екипът ни се усили със 190 души.

2. През 2018 сме възнамерявали няколко нови обекта и една огромна реорганизация на към този момент действителен супермаркет.

3. " Клиентското преживяване " става все по-определящо. Затова през последните години сме се концентрирали върху построяването на по-големи обекти, където продуктовата ни селекция е фокусирана върху разнообразие и качество.

4. Лоялността към избран търговец ще нараства. Ниската цена сигурно към този момент не е толкоз определяща. Потребителите откриват и търсят непрекъсното нови благоприятни условия за извършване на покупки, трендове на хранене, нови артикули, технологии за произвеждане на храни и пазарът би трябвало да им ги предложи.

5. Планът ни е да продължаваме да развиваме онлайн търговията с цялостна мощ. Този вид търговия се разраства с извънредно бързи темпове и ние за момента сме единствената компания в хранителния бранш, която я предлага и развива.

Едвинас Волкас

Едвинас Волкас, общоприет шеф на " Максима България ": Планираме разширение на предлагания подбор

1. През 2017 година " Максима България " реконструира 11 от магазините T Market и откри 4 нови обекта. Два от тях са в столицата, един в Костинброд, а последният новооткрит супермаркет се намира в Казанлък. Така броят на магазините от веригата T Market набъбна до 65. За компанията работят съвсем 1400 чиновници в 32-та града.

2. И през 2018-а ни следва разкриване на нови обекти и реконструиране на някои от първите магазини T Market. Стартираме годината с откриването на още един нов обект в столицата.

3. Планираме разширение на предлагания подбор от свежи артикули и включване на нови артикули, включително повече био- и здравословни артикули, защото потребителите все по-често се интересуват точно от тези категории. И през идната година чакаме най-търсено да бъде прясното месо. От началото на октомври 2017 пък пуснахме на пазара и лична линия подправки с името Giardena.

4. Делът на модерната търговия в България все още е малко над 50%, само че ползата към този модел непрестанно пораства. Това се дължи и на постепенния растеж на покупателната дарба на популацията. И през 2018 година ритейл секторът ще продължи да се движи напред с бързи темпове, като и наличието на новите модели супермаркети в българските градове ще се усили.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР