© Надежда Чипева България днес ще информира Европейската комисия (ЕК),

...
© Надежда Чипева България днес ще информира Европейската комисия (ЕК),
Коментари Харесай

България се отказва от еврофинансиране на "Струма" през Кресненското дефиле

© Надежда Чипева България през днешния ден ще осведоми Европейската комисия (ЕК), че отдръпва апликационната си форма за европейски средства за правата от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. Това изненадващо оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). В прессъобщението от ведомството прецизират, че България " продължава да преглежда плана като предпочитан и не се отхвърля от него ". От което може да се допусна, че строителството ще стартира с държавни средства, а стотиците милиони от еврофондовете могат да бъдат изгубени, в случай че не се пренасочат в точния момент към други планове.

За правата бяха оповестени две публични поръчки, като по едната беше определен реализатор през ноември и следва сключване на контракт. По другата няма придвижване от лятото.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След като АПИ кандидатства за сумата от над половин милиард лв. през август 2019 година, от Европейска комисия дадоха отговор, е в плана има редица странни разминавания, неточности и пропуски. България трябваше да ги поправя в границите на три месеца. Вместо това обаче пътната организация е предпочела да не се съобрази със забележките на Брюксел. " Институциите не престават работа по подготовката на апликационната форма предвид на целите в областта на екологията на новата Европейска комисия, която към този момент показа своя Европейски зелен пакт ", написа още в известието. " Капитал " попита АПИ дали има въобще късмет в сегашния програмен интервал 2014-2020 година да се получи финансиране и дали има късмет в идващия въобще за някакво финансиране, за което чака отговори.
Няма да съблюдаваме процедури

България се забави много с кандидатстването за финансиране по оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " (ОПТТИ) за автомагистрала " Струма ". В последна сметка апликационната форма беше изпратена през август 2019 година

Отговорът на Европейска комисия обаче разкри шокиращи дейности от страна на пътната организация. От формалното писмо на еврокомисията до българските управляващи излиза наяве, че трасето, утвърдено с оценка за влияние на околната среда (ОВОС) преди две години, не е същото като това, за което България желае да получи пари от Брюксел. И в случай че планът бъде изпълнен, по този начин даже има риск от наказателна процедура по Директивата за местообитанията. Още през октомври " Капитал " попита АПИ за какво се е случило това разминаване в трасетата, само че не получи отговор.

Освен това през есента Европейска комисия означи още, че България не е съумяла да откри цели и ограничения за запазване на обектите, предпазени от Директивата за местообитанията, и не е взела поради всички детайли от бъдещото строителство. От Брюксел обявиха, че потреблението на съществуващия път Е-79 в едната посока, което е проектът на АПИ, съставлява проблем по повод сигурността на пасажерите и вероятностите за околната среда заради неналичието на смекчаващи условия, се споделя още в писмото.

В плана, който АПИ е планувала, написа, че ограничения за сигурност ще бъдат въведени " след завършването на източното скоростно трасе, планувано най-рано през 2027 година ". Използването на към този момент издигнатите лотове от " Струма " по този начин или другояче усилва трафика по Е-79 и би трябвало допустимо най-скоро да се плануват съществени ограничения за запазване на биоразнообразието там. В актуалното известие АПИ " се ангажира до края на 2020 година да извърши поредност от ограничения, а точно модифициране на съществуващите водостоци, монтиране на двустранно ситуирана мрежа в банкета на пътя, монтиране на плетени мрежи за птици с височина 4 м върху тротоарите на огромните уреди ". Тези ограничения са същите като това, което организацията беше планувала през октомври, т.е. не са взели поради забележките на Брюксел.

С актуалното отсрочване страната ще завоюва време да добави формата и да извърши смекчаващите ограничения по Е-79, след което още веднъж да изпрати формуляр за кандидатстване, само че най-вероятно за средства от новия програмен интервал, разяснява източник на " Капитал ". Номерът е, че в случай че в този момент бяха изпратили формата и бяха получили негативна оценка от Европейска комисия, обектът щеше да остане без еврофинансиране вечно. Но и при сегашната обстановка наподобява, че автомагистралата през Кресненското дефиле ще се строи единствено с държавни пари.

Какво става с парите

Отново през август предходната година държавното управление пое ангажимент, че ще заплати до 741 млн. лева държавни средства за въпросния сектор, в случай че Европейска комисия ни откаже финансиране за идващия интервал. Подобен ход беше належащ, с цел да се покаже пред Брюксел, че при всички случаи страната ще построи автомагистралата, която дава обещание от повече от две десетилетия. Сега единият вид е правата да се финансира с държавни пари или най-малко част от нея, а останалото да пристигна по линия не идващия програмен интервал.

Общата стойност на правата е към 1 милиарда лева Сумата е внушителна, с цел да бъде поета единствено от държавния бюджет, в случай че прогнозните годишни доходи от тол-такси ще са най-много 500 млн. лева, а огромните планове, които се строят сега, не са малко.

Сега не е ясно дали парите от сегашния програмен интервал, които остават, няма да се пренасочат към други планове. На съвещание на Комитета по наблюдаване на оперативна стратегия " Транспорт " през юли са коментирани различни планове, за които могат да бъдат изхарчени европейските средства, тъй че да не бъдат изгубени. Това са скоростният път Видин - Мездра и така наречен автомагистрала " Европа " сред София и Калотина. Все още не е ясно по какъв начин процедурно може да се случи това и дали ще бъде признато от Европейска комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР