© Mocho [Pixabay] Здравната каса обича друг да й върши

...
© Mocho [Pixabay] Здравната каса обича друг да й върши
Коментари Харесай

Грешка 404

© Mocho [Pixabay] Здравната каса обича различен да й прави работата, за която 2000 служители получават заплати. Последното й откритие – масив, в който жителите да вкарват малко име и ЕГН, с цел да видят дали не са им надписали посещаване при доктор, е тъкмо с тази цел. Системата е създадена, с цел да може не касата, а жителите да управляват сами дали в някоя болница или аптека не са написали, че са били пациенти, а те да не са. Ако открият това в здравното си досие – би трябвало незабавно да кажат на здравната каса, че я източват, и тя да спре заплащането към съответното здравно заведение.

Ако оставим за миг встрани обстоятелството, че жителите заплащат на здравната каса да управлява по какъв начин се изразходват вноските им, с новата си система НЗОК почтено се подрежда до Национална агенция за приходите в редицата институции, умерено разрешили теча на персонални данни. Защото в нея се влиза единствено с ЕГН и първо име, а ЕГН-тата са напълно налични в интернет.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Така, в случай че някой кандидатства за нова работа, бъдещият му шеф умерено може да се осведоми какъв брой пъти е бил в болница и на обзор при доктор, получава ли медикаменти от здравната каса, което значи, че е хронично болен, и дори има ли импланти. Проучването на здравното досие може умерено да се разпростре и върху банките, които да решат да усилят застраховката на собствен прекомерно болен кредитополучател. Данните са задоволителни да покажат на застрахователите при бъдеща промяна кой какъв брой боледува и надлежно – на кого би трябвало да усилят наградата.

След като се разбра за минусите на тази система, тя беше спряна, само че остана чувството, че страната продължава да не знае каква е съответната на времето политика за запазване на персоналните данни.

Истинският проблем в тази ситуация е цялостната липса на тактика за модерно електронно ръководство. Ако я имаше, страната щеше да знае тъкмо кой и по какъв начин би трябвало да има достъп до кои данни. Всеки жител щеше да има форма за електронна идентификация, с която да стига до информацията за него от разнообразни институции. Вместо това сега съвсем всеки опит за електронен достъп до страната среща един отговор - неточност 404 / файлът не е открит.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР