© Kai Pfaffenbach Още по темата КОЙ се страхува от

...
© Kai Pfaffenbach Още по темата КОЙ се страхува от
Коментари Харесай

Латвийска банка съди ЕЦБ

© Kai Pfaffenbach Още по тематиката
КОЙ се опасява от банковия съюз
от Дневник,30 апр 2018
Министерството на защитата на Латвия позволява непозната интервенция в тази ситуация с централния банкер
от Дневник,21 фев 2018 Латвийската банка ABLV, която бе принудена да спре работа след обвиняване от Съединени американски щати, че е изпрала милиарди долари от корупция, разгласи, че стартира да съди Европейската централна банка поради това, че не е реагирала в точния момент в нейна отбрана.

[Reuters]
Скандалът с третата по величина банка в балтийската република, почнал с изказвания от Вашингтон за интервенция на богати руснаци и нарушение на ембаргото против Северна Корея, провокира най-тежката от две десетилетия насам банкова рецесия в страната, само че и повдигна въпроси за това кой в еврозоната следи за пране на пари.

Към ЕЦБ към този момент бяха отправени рецензии от евродепутати за това, че е разрешила да се стигне дотук в страна от еврозоната. Засега от централната банка споделят пред Reuters само, че не дават отговор за прането на пари. Но в желае пред Съда на Европейския съюз латвийската банка твърди, че ЕЦБ е съдействала за рухването ѝ с решението да приключи заплащанията в банката и с последвала декларация. Хендрик Берендс, юрист на ABLV, споделя, че ЕЦБ не е трябвало да ликвидира банката, тъй като тя била финансово постоянна и е можело да оцелее през сериозната обстановка.

Латвия се пробва да почисти репутацията си от абсурда, само че ръководещите срещат съпротивата на опозиционни депутати от 500-хилядното съветски говорищо малцинство. Според тях няма потребност от някаква смяна в режима, привлякъл през годините пари най-вече от богати руснаци. Главният прокурор също се сблъска с проблем в понеделник, когато бе заставен да отсрочи назначението на нов началник на организацията за битка с прането на пари.

Друг случай, в който има противоположното обвиняване - от ЕЦБ против Латвия, се споделя, че управляващите в страната са нарушили закона, като са попречили на обвиненият в корупция латвийски централен банкер да извършва функционалностите си като член на управителния съвет на ЕЦБ във Франкфурт. Илмарс Римчевич, която отхвърля обвиняванията, няма право да напуща страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР