© Георги Кожухаров Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Георги Кожухаров Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Три заменки в "Младост" не стигат

© Георги Кожухаров
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Заменките на парцели в София още веднъж са в ход. Този път обаче с видимо позитивен претекст - над 5500 кв.м зелени площи в кв. " Младост ", планувани за застрояване, ще бъдат избавени, като плануваните върху тях здания ще се изградят на общински терени към магазин " Хит " в квартала. Това заяви предходната седмица с пост в обществените мрежи столичният кмет Йорданка Фандъкова и благодари на " всички, които работиха градивно, с цел да намерим работещи решения, с които да защитим публичния интерес в баланс с правата на притежателите на парцели ". От същия пост се разбра, че решение е открито и за плануваното застрояване на други два терена - пред блок 19, прочут като " блока на Десислава Иванчева ", и №70 в " Младост ".

Ефектът от това е явен - предизборно се потушава публичното неодобрение. Но с изключение на изброените нагоре пет случая в " Младост " има още над 30 сходни, обхващащи десетки хиляди квадратни метри междублокови пространства, които към този момент са или скоро ще бъдат отредени за застрояване. Няма задоволително общински терени, на които да се изнесат всички частни притежатели (ако изобщо се съгласят), а даже и да има - това надали е най-адекватният метод да се прави градоустройство. " Фандъкова споделя, че взема решение проблемите там, където има мощна гражданска сила. Де факто тя споделя " изгасям пожари на парче ", разяснява пред " Капитал " общинският консултант Воислав Тодоров. Той е част от работната група, образувана по отношение на конфликтните капиталови планове в " Младост ". По думите му най-притеснителното е това, че кампанийно преди изборите се афишират за решени 3-4 случая. " Ако след изборите се резервира статуквото, може да се окаже, че липсва воля и всичко ще си продължи по остаряло му ", споделя още Тодоров.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Спешен номер

Със заповед на кмета Фандъкова от пролетта на тази година е образувана работна група, която да изследва капиталовите планове на територията на " Младост ". В нея влизат общински съветници от всички политически групи, чиновници на НАГ и кметът на региона Румен Русев. Те са определили критерии, по които да оценят плануваните градежи и да създадат ранглиста на най-проблематичните от тях. Показателите са дали на терена към този момент има построена обществена инфраструктура като пешеходна алея, детска площадка, скъпа растителност; дали са постъпили огромен брой тъжби от съседи против проекта; има ли влезнал в действие ПУП; има ли импортиран капиталов план и други Главният проектант на София Здравко Здравков разяснява пред " Капитал ", че критериите на работната група за " Младост " ще се употребяват в сходни случаи и за други столични квартали.

По думите на Воислав Тодоров групата е тръгнала със лист от 14 парцела, като концепцията е била притежателите им да бъдат обезщетени с терени на общинското сдружение " Софийски парцели ", ситуирани към " Принцес аутлет център " на бул. " Ал. Малинов ". Става въпрос за два терена, като по-големият от тях е цели 17 000 кв.м, а по-малкият - малко над 2300 кв.м. От общинското сдружение са изразили противоречие с решението да им се отнеме огромният терен в " Младост " 3, тъй като това бил най-атрактивният им актив в цяла София, само че по този начин или другояче той е посочен категорично в заповедта на Фандъкова от март. Арх. Здравков изяснява, че двата терена образуват независим миниквартал, далечен от жилищните блокове, покрай метростанция, в който вложителите могат да получат по-добри индикатори на застрояване.

Към първичния лист с 14 парцела по предложение на членовете на комисията са добавени още и описът набъбва до близо 30 обекта. Три парцела събират най-вече точки. Това са упоменатите от Фандъкова терени до блокове 68 (в зелените площи откъм бул. " Андрей Ляпчев " ), пред бл. 320 на ул. " Атанас Москов " и до бл. 401 на ул. " Филип Аврамов ". Собственици на първия са три физически лица (Паскалев, Цолов, Димитров), на втория са Димитър Логофетов и Христо Джампалски (имената им нашумяха, откакто се оплакаха от тормоз от страна на някогашния кмет Иванчева, която отхвърляше да им издаде разрешително), а на третия - компанията " Клевър инвест ", благосъстоятелност на " Кепитъл фанд " АД (инвеститори в бизнес и жилищни комплекси като " Кристал бизнес център ", " Парк Вю ", " Съни Бояна " ). Тримата притежатели ще си поделят дребния имот на " Софийски парцели " до " Принцес Аутлет ".

" Клевър инвест " да вземем за пример имат позволение за създаване на 5-етажна жилищна постройка с РЗП 3900 кв.м върху парцел с повърхност 1470 кв.м. След размяната със " Софийски парцели " те ще получат УПИ от 1165 кв.м, само че и по-добри индикатори, с които могат да реализират РЗП от 4077 кв.м. " Има разлика в тяхна изгода, тъй като тези заменки значат нови разноски за вложителите, които не могат да им бъдат опростени по легален път. Те би трябвало да създадат ново планиране, да платят ново позволение за градеж и локални налози за придобивна договорка, както и да доплатят разлика в цената на терените, в случай че има такава ", прецизира Тодоров. Общината се е отказала да прави така наречен взаимни дарения, посредством които бяха избавени няколко терена в столицата от застрояване, защото съгласно тълкувателно писмо от прокуратурата механизмът не е напълно легален.

Паралелни заменки

По обособена процедура вървят и други две заменки - на зелените площи до бл. 19 и до бл. 70. През 2016 година се разбра, че върху детска площадка до първия блок компания " Люкос инженеринг " възнамерява да строи общежитие на 4 етажа. Оказа се обаче, че през годините съучастник във компанията е бил зетят на тогавашния кмет на " Младост " Цвета Авджеива. А след разразилия се скандал изгря звездата на Десислава Иванчева, която поведе митингите на хората от квартала и по-късно зае поста на подалата оставка Авджиева. Сега притежателите към този момент са съгласни да освободят терена, като в подмяна ще получат парцел на " Софийски парцели " зад " Лидл " в " Младост " 2. По думите на Воислав Тодоров това е най-напредналата заменка и там към този момент се вършат оценки. " Това е единствената договорка, която може да бъде финализирана в границите на този мандат на общинския съвет. Другите занапред би трябвало да се гласоподават, остойностяват, да се прави градоустройство и така нататък ", споделя той.

В напреднала фаза е и заменката за терените на бизнесмена Николай Николаев пред бл. 70, където е планувано построяването на жилищен комплекс " Хармония ". Въпреки митингите от края на 2016 и началото на 2017 година той съумя да вдигне една от няколкото здания. Сега, с цел да се избави остатъкът от зелените площи, Николаев ще получи общински парцел до тунела на метрото на бул. " Марко Семов ".

Оставени на пауза

От листата с конфликтни капиталови планове в " Младост ", с който " Капитал " разполага, излиза наяве, че с високи оценки по критериите за неотложност са още няколко терена: в " Младост 1 ", до бл. 76, до бл. 236 в " Младост " 2 до бл. 75А на " Сахаров " и " Марко Семов ". Не е ясно по кое време работната група ще се заеме и с тези случаи. " Никой не ни е търсил ", разясниха пред " Капитал " притежателите на терена пред бл. 73 в " Младост " - " Джи Ти Строй ". Около техния терен през юни се развихри сериозен скандал, в който в последна сметка се включи и Фандъкова и разгласи, че замразява построяването на плануваната там комерсиална постройка. " Изкарват ни алчни вложители, които желаят да застрояват зелени площи. Мястото в никакъв случай не е било с отреждане за озеленяване ", обясниха около митингите от компанията и допълват, че ще изслушат всички оферти и че единственото, което желаят, е общината да си извършва отговорностите.

" Истинското решение е с новите устройствени проекти на кварталите да изнесем плануваните капиталови планове от вътрешността на кварталите към периферията - върху терени общинска благосъстоятелност. Това вършим сега в " Овча купел " и на други места ", разяснява пред " Капитал " основният проектант Здравко Здравков. По думите му договарянията единствено за сегашните три заменки са били извънредно сложни и занапред ще се работи с останалите притежатели, които би трябвало да се разположат в новия квартал към магазини " Хит " и " Принцес ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР