© Георги Кожухаров Още по темата Мобилтел ще работи под

...
© Георги Кожухаров Още по темата Мобилтел ще работи под
Коментари Харесай

Ръстът на приходите на "Мобилтел" и "Теленор" се ускорява

© Георги Кожухаров Още по тематиката
" Мобилтел " ще работи под марката А1

Компанията майка Telekom Austria преименува всичките си районни марки в една
21 сеп 2017
Приходите и клиентите на БТК леко порастват за полугодието

Оборотът за интервала е 432 млн. лева, облагата също се усилва
8 авг 2017
" Мобилтел " регистрира растеж на приходите и облагата си към средата на 2017 година

Растящите приходи от продажба на услуги и устройства, както и усъвършенстването на разноските водят до растеж и на финансовия резултат след продължителни спадове
26 юли 2017
" Теленор " регистрира лек растеж на приходите и облагата

Клиентите понижават като брой, само че приходът от един клиент към този момент доближава 13.5 лева на месец
17 юли 2017 Темповете на повишаване на приходите на " Мобилтел " и " Теленор " са се ускорили през третото тримесечие на 2017 година, демонстрират оповестените през седмицата финансови резултати на Telekom Austria и Telenor. За интервала постъпленията на двата телекома са се повишили надлежно с 5.5% и с 2.7% спрямо 3.4% и с 1.24% за второто тримесечие.

И при двата оператора повишаването на оборотите идва на фона на спад в броя на мобилните им клиенти. Така подобрението идва главно от други действия, като да вземем за пример продажби на мобилни устройства. При " Мобилтел " позитивен резултат оказва и реализирано в интервала юридическо съглашение, излиза наяве от прессъобщение на компанията.

Фиксиран напредък за " Мобилтел "

Постигнатите от втория по величина телеком в страната доходи за интервала юли-септември са 112.3 млн. евро. За шесто следващо тримесечие " Мобилтел " регистрира растеж на постъпленията си. Финансовият резултат също се усъвършенства, освен това с ускоряващи се, към този момент двуцифрени темпове. За третото тримесечие облага преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) пораства с 18.5% до 42.8 млн. евро.

За подобряването на резултатите способстват както растящата приложимост на 4G мобилен интернет, която води до-големи продажби на мобилни услуги, по този начин и влизането на телекома на пазара на разпространяване на лично телевизионно наличие посредством пуснатите при започване на годината платени телевизионни спортни канали Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2, които оказват помощ за нарастването на приходите от закрепени услуги, показват от компанията. Оптимизирането на разноските също продължава да дава резултати – спрямо година по-рано оперативните разноски са намалели с 1.2%. Съществено въздействие за растежа на облагата оказва и реализирано от " Мобилтел " в интервала юридическо съглашение – от доклада на Telekom Austria излиза наяве, че позитивният резултат е в размер на 5.8 млн. евро.

И през третото тримесечие резултатите демонстрират изпреварващото развиване на закрепения сегмент в бизнеса на телекома. Постъпленията по това перо остават много по-малки – към една пета от общите доходи, или 23.7 млн. евро за интервала. В съпоставяне с година по-рано обаче нарастването им е със 7.9%, до момента в който регистрираният в мобилния сегмент растеж е 4.9% - до 88.6 млн. евро.

По-доброто показване при закрепените услуги личи и в данните за броя на клиентите. Докато потребителите на мобилни услуги на телекома още веднъж понижават (след еднократен растеж през второто тримесечие) – с 1.5% до 4.06 милиона, броят на клиентите на предлаганите от " Мобилтел " телевизия и интернет пораства с 1% по отношение на година по-рано. От компанията регистрират увеличено търсене на пакетни услуги и възходящ интерес от страна на корпоративни клиенти в сегмента. Средният доход от закрепена линия (ARPL) за интервала доближава 11.7 евро, като нараства със 7.3% на годишна база. Междувременно междинният доход от клиент (ARPU) в мобилния сегмент понижава с 1.5% до 5.7 евро.

Продажбите на апарати оказват помощ на " Теленор "

Приходите на " Теленор " за третото тримесечие са 172.7 млн. лева (837 млн. норвежки крони). В междинния си доклад за интервала от норвежкия притежател на българския оператор Telenor показват, че покачването им по отношение на година по-рано се дължи основно на продажбите на мобилни устройства. " Приходите от мобилни абонаменти и трафик понижават с 1%, защото растежът при абонаментните пакети не съумява да компенсира изцяло свиването в предплатения сегмент ", означават от норвежката компания.

След като към средата на годината българският мобилен оператор в групата съумя да реализира лек растеж на финансовия си резултат, в интервала юли–август наклонността се обръща. Въпреки че " Теленор " е свил оперативните си разноски с 6%, по-слабите приходи от роуминг и услуги по взаимна съгласуваност в последна сметка водят до стесняване на облагата преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) с 0.14% до 66.4 млн. лева

В края на третото тримесечие броят на мобилните клиенти на телекома е 3.23 милиона, което е с 9% по-малко по отношение на година по-рано. Свиването се дължи главно на намаляването в броя на клиентите на предплатени услуги. Средният доход от клиент (ARPU) обаче нараства – с 6% до 14 лева на месец, излиза наяве още от доклада на Telenor.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР