Commerzbank e продала близо 1.8 млрд. евро лоши корабни заеми

...
Commerzbank e продала близо 1.8 млрд. евро лоши корабни заеми
Коментари Харесай

Водещите германски банки търсят начин да се освободят от лошите корабни заеми

Commerzbank e продала близо 1.8 милиарда евро неприятни корабни заеми от началото на годината.

© Ralph Orlowski Още по тематиката
Лекторите на " Банките и бизнесът 2017 ": Джок Нюнан

Ръководител " Одит услуги ", PwC България
17 ное 2017
Има сигнали за " нагряване " на стопанската система

Спадът на лихвите по депозити е завършил, като понижението е достигнало своя лимит, показаха от Асоциацията на банките в България
16 ное 2017
Бизнесът среща банките

Годишната конференция " Банките и бизнесът ", проведена от " Капитал ", ще се състои за пети следващ път на 21 ноември
15 ное 2017
Централните банки ще дават препоръки на вложителите

ЕЦБ, Фед, Bank of England и Bank of Japan дадоха обещание помощ при излизането от паричните тласъци
15 ное 2017 Водещите немски банки - Deutsche Bank (DB) и Commerzbank, усилват напъните си, ориентирани към освобождение от неприятните си корабни заеми, оповестява Reuters, базирайки се на информация от свои източници.

Според източници на Reuters немският водач при корабното кредитиране Deutsche Bank възнамерява да отдели пакет от необслужвани корабни заеми на стойност към 210 млн. евро в независимо банково звено, което след това да се опита да ги продаде или преструктурира. " Идеята е (лошите заеми) да бъдат обединени в настрана звено на банката, като след това да бъдат продадени с понижение. Това, наподобява, е напълно друг метод от досегашния ", написа Reuters.

Планираното от DB преструктуриране обаче е едвам началото на процеса, до момента в който немската банкова система изследва опциите за справяне с неприятни корабни заеми на стойност към 87 милиарда $. Макар и последователно, тази нова наклонност евентуално може да изведе банковия бранш в страната от сложната обстановка, в която се намира.

Лошите заеми

След близо десетилетие в застой корабната промишленост демонстрира признаци на усъвършенстване през последните месеци. Оживлението обаче се случва постепенно, а повода е насъбраният остатък от плавателни съдове, амортизацията им и бавният растеж в международната търговия. В резултат на това мнозина банки, опериращи в областта на корабното кредитиране, регистрираха все по-ниски облаги, а мнозина даже напуснаха бранша.

Наред с това огромните корабни кредитори развиха желание към толерирането на неприятните заеми пред конфискуването на имуществото, с което те са обезпечени. Балонът от корабни заеми, насъбран преди международната финансова рецесия, остави банките с портфейли от неприятни заеми, обезпечени с плавателни съдове, които са на процедура непродаваеми заради неналичието на търсене и разминаването сред действителната им пазарна стойност и счетоводната им оценка като актив. Именно това стичане на събитията остави огромните немски кредитори, които обичайно заемаха водещо място при корабното кредитиране, с вързани ръце.

Във финансовия си доклад за последното тримесечие от Deutsche Bank правят оценка експозицията си към корабния бранш на 5 милиарда евро. " Голяма част от портфейла е оценен на подинвестиционен клас, отразявайки продължителните предизвикателни пазарни условия през последните години ", написа банката в свое мнение. След като още през юли 2016 година съгласно източници на Reuters банката се е подготвяла за освобождение на близо 1 милиарда евро от неприятните си корабни заеми, особени резултати не се следят.

Втората по величина банка в страната - Commerzbank, също е насочила напъните си към делене с неприятните си корабни заеми. През последните седмици кредиторът е продал необслужвани заеми на стойност 300 млн. $ на локалната Berenberg Bank и на капиталовия фонд Cross Ocean Partners, написа Reuters.

По-рано този месец Commerzbank съобщи, че през първите 9 месеца на годината е редуцирала портфейла си от корабни заеми с над 30%, или към 1.5 милиарда евро, като по този метод общият им размер е намалял до 3.3 милиарда евро. С актуалната договорка обаче банката сполучливо е постигнала задачата си да го свие до 3 милиарда евро към края на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР