class=first-letter-big>Б ългаринът Теодор Ушев е обявен за най-влиятелен аниматор в

...
class=first-letter-big>Б ългаринът Теодор Ушев е обявен за най-влиятелен аниматор в
Коментари Харесай

Българин е най-влиятелният аниматор в света

class= " first-letter-big " > Б ългаринът Теодор Ушев е разгласен за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години, оповестиха за организация Българска телеграфна агенция от екипа на актьора.

В интернационална анкета водещи критици, публицисти, куратори и фестивални шефове са били запитани да упоменат имената на най-влиятелните фигури в международната анимация за последния четвърт век.

Резултатът след допитването е сложил на върха българския аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев .

В първата четворка още са режисьори като Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура(Япония) и Игор Ковальов ( Русия/САЩ).

В същата анкета за най-хубав пълнометражен анимационен филм е разгласен „ Отнесена от духовете” на японския режисьор Хаяао Миязаки.

Анкетата е проведена от

кураторите на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния център на Барселона, отпред с Каролина Лопез. В нея вземат участие 25 експерти и историци от целия свят.

Теодор Ушев е български мултимедиен актьор, режисьор и графичен дизайнер. В последните 15 години работи за Националния кино съвет на Канада.

В креативната си биография има повече от 15 кино лентата, донесли му над 200 интернационалните награди по целия свят, в това число номинация за Оскар, Кристал от Анси, Почетен орден от Френската академия за кино изкуство Сезар и Награда за най-хубав късометражен филм на Асоциацията на задграничните публицисти в Холивуд ( Златен Глобус). Член е на Американската Академия за кино изкуство AMPAS, джентълмен на Ордена на изкуство и литература на Франция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР