class=first-letter-big>А рмин Лашет, премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия, бе избран

...
class=first-letter-big>А рмин Лашет, премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия, бе избран
Коментари Харесай

Армин Лашет е новият лидер на германския ХДС

class= " first-letter-big " > А рмин Лашет, министър председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия, бе определен за водач на Християндемократическия съюз на Германия, оповестиха информационните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Той получи 521 гласа, а противникът му Фридрих Мерц беше подсилен от 466 делегати. Така Мерц за повторно губи вътрешнопартийна конкуренция за лидерския пост в ХДС - преди този момент, през 2018 година, той загуби от Анегрет Крамп-Каренбауер.

Веднага откакто резултатите бяха оповестени, Лашет произнесе къса тирада. В нея той благодари на делегатите за доверието, а на съперниците за честната битка.

"Искам да направя всичко допустимо, с цел да можем да останем обединени тази година, с цел да може идващият канцлер да бъде от ХДС/ХСС ", сподели той.

Освен гласуването по интернет, ще се състои и гласоподаване по пощата. Целта му е официално да удостовери резултатите от гласуването. Всички кандидати по този начин или другояче авансово оповестиха, че ще признаят резултатите от вота.

Тъй като канцлерът Ангела Меркел разгласи, че няма да се кандидатира, допуска се, че точно новият водач на ХДС ще поведе консерваторите на тазгодишните парламентарни избори. Не е изключено обаче двете длъжности да бъдат разграничени - един човек да оглавява партията, а като претендент за канцлер да бъде повдигнат различен. Това ще се взема решение в допълнение през идващите месеци. Засега публични изказвания по тази тематика не са правени.

През изтеклата година Лашет беше една от фигурите с най-значимо наличие в немската политика. Като министър председател на най-гъстонаселената немска провинция той непрекъснато беше в центъра на вниманието на фона на битката с пандемията. Но решенията му не всеки път бяха считани за верни, което се отрази на рейтингите му. В негова изгода обаче е по-големият му управнически опит от този на съперниците му. Петдесет и девет годишният политик е последовател на курса на Ангела Меркел и се счита, че се употребява с най-голяма известност измежду съпартийците си.

С избора си през днешния ден делегатите на конгреса на процедура изпратиха сигнал за последователност, означават организациите.

До резултата се стигна след балотаж сред Лашет и Фридрих Мерц.

На първия тур на гласуването богатият корпоративен юрист Мерц завоюва 385 от гласовете на 992-та делегати, участващи в днешния втори ден на конгреса. Лашет получи 380 гласа. Третият претендент, външнополитическият специалист Норберт Рьотген отпадна от конкуренцията след първия тур, тъй като получи поддръжката на 224 делегати.

Преди гласуването тримата претенденти показаха в резюме кандидатурите си пред конгреса.

В своето слово Лашет съобщи, че партията не би трябвало да позволява в Германия да се основават нови разграничителни линии. "Трябва да приказваме намерено, само че без да поляризираме ", сподели той. "Можем да победим единствено в случай че стоим в центъра. " Той добави, че "много хора считат канцлера Ангела Меркел за добър политик и едвам след идва поддръжката за ХДС. Сега като партия се нуждаем от доверието на гласоподавателите и би трябвало да работим, с цел да го спечелим, съобщи Лашет.

Във встъпителната си тирада Мерц отхвърли опасенията, че не е в крайник със модерна Германия, а Рьотген прикани съпартийците си да се съсредоточат върху модернизацията на партията и страната.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР